Oroszország Hírei

Helyhatósági, regionális és kormányzóválasztásokat tartanak Oroszországban

Alacsony részvételre, kevés meglepetésre és a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeinek győzelmére számít a szakértők többsége az Oroszországban vasárnap megtartandó helyhatósági regionális törvényhozási és kormányzóválasztáson.

Az ország 82 régiójában 88 ezer jelölt 5800 – különböző szintű – választáson 36 700 mandátumért küzd majd meg. Emellett 230 témában tartanak népszavazást. A választók 16 kormányzó személyéről dönthetnek majd. Moszkvában több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa fog eldőlni. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület verseng egymással.

Egy ellenzéki jelölt megválasztása egyébként sem okozna különösebb fennakadást a közigazgatási rendszerben, a kormányzók súlya ugyanis csökkent, a régiók pedig nagyban függnek a központi finanszírozástól.

Az Egységes Oroszország párt a tavaly szeptemberi választáson háromnegyedes szupertöbbséget szerzett a szövetségi parlament alsóházában. Vasárnap egyébként az Állami Duma két mandátumát érintő pótválasztást is tartanak.

Oroszországban a szombati után legközelebb 2018 tavaszán lesz választás, akkor az elnök személyére fognak majd szavazni. MTI

loading...
Ez is érdekelhet