The news is by your side.

Putyin: az amerikai halált okozó fegyverek Ukrajnába szállítása súlyosbítaná a helyzetet

30

Az Egyesült Államok szuverén joga, hogy eldöntse, szállítson-e halált okozó fegyvert Ukrajnának, ám egy ilyen határozat súlyosbítaná a helyzetet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-országcsoport hsziameni csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

- Hirdetés -

“Az az Egyesült Államok szuverén döntése, hogy adjon-e el vagy szállítson-e ingyenesen fegyvert, valamint a támogatást fogadó országé. Mi nem tudunk hatást gyakorolni erre a folyamatra, de vannak általános nemzetközi szabályok és megközelítések. A konfliktusövezetbe való fegyverszállítás nem használ a megbékélésnek, és csak súlyosbítja a helyzetet” – hangoztatta az orosz vezető.

Putyin közölte, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozattervezetet terjeszt be, amely szorgalmazza, hogy vezényeljenek ENSZ-békefenntartókat a Donyec-medencei demarkációs vonalhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának biztonsága érdekében. Putyin szerint elősegítené “a délkelet-ukrajnai probléma megoldását”, ha ENSZ-erők biztosítanák az EBESZ-megfigyelőket.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy korábban többször is támogatásáról biztosította az EBESZ-misszió felfegyverzését, ám ezt maga a páneurópai szervezet utasította el arra hivatkozva, hogy személyi állománya nem rendelkezik tapasztalatokkal az ilyen jellegű munka terén. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ-erők kizárólag az EBESZ munkatársait védhetnék, csakis a demarkációs vonal mentén.

- Hirdetés -

Putyin szerint a kelet-ukrajnai békefenntartókról “nem máskor, mint a felek szétválasztása és a nehéz haditechnika visszavonás után” lehet majd dönteni. Mint mondta, mindezt nem lehet megoldani az önmagukat önkényesen kikiáltó “köztársaságok” képviselőivel való közvetlen kapcsolatfelvétel nélkül.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Ukrajna az ENSZ BT megkerülésével, a Közgyűlésen keresztül is érvényre juttathatja-e az ENSZ-békefenntartóknak a Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó saját elképzelését, Putyin rámutatott, hogy a békefenntartók kizárólag a Biztonsági Tanács határozata alapján fejthetik ki tevékenységüket.

MTI

Keress pénzt

Ez is érdekelhet