Oroszország hírei

Az EBESZ felszólította Ukrajnát, hogy ne toloncoljon ki külföldi újságírókat

77

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólítja Kijevet, hogy mondjon le a külföldi újságírók kiutasításának gyakorlatáról – ezt tartalmazza az a levél, amelyet a szervezet sajtószabadsággal foglalkozó képviselője írt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek, és amelynek tartalmát csütörtökön ismertette az UNIAN ukrán hírügynökség.

- Hirdetés -

Harlem Désir levelében azt írta, hogy az újságírók kiutasítása, illetve beutazásuk megtagadása riasztó és túlzott intézkedés, különösen ha azokról átláthatatlan módon és a fellebbezés lehetősége nélkül hoznak döntést a hatóságok. Felhívta Kijev figyelmét, hogy az EBESZ tagállamai kötelezték magukat arra, hogy olyan körülményeket teremtenek, amelyek a szervezethez tartozó másik országból hozzájuk érkező újságíróknak megkönnyítik a hivatásukból fakadó kötelezettségeik teljesítését.

Az UNIAN tudósítása szerint az EBESZ-képviselő már nem először emeli fel a szavát orosz újságírók Ukrajnából történő kiutasítása miatt.

Az ukrán SZBU elhurcolta az orosz állami tévé kijevi tudósítóját

- Hirdetés -

Elfogta Kijevben és ismeretlen helyre szállította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Anna Kurbatovát, a Pervij Kanal (Első Csatorna) elnevezésű orosz állami televízió tudósítóját – közölte szerdán a csatorna sajtószolgálata.

A TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint a tudósítót kitoloncolják Ukrajnából.

A 29 éves Kurbatovát az ukrán főváros központjában található otthona közelében ültették autóba az SZBU emberei. A Pervij Kanal közleménye szerint az újságírónőt korábban többször megfenyegették, egyebek között az ukrán függetlenség napjáról készített beszámolója miatt. Kurbatova az ukrán hatóságoknak az újságírókkal szembeni fellépéséről is tudósított.

Nem Kurbatova az első

Az orosz tévécsatorna emlékeztetett rá, hogy Kijev nemrégiben kitoloncoltatta Tamara Nyerszeszjant, az orosz állami rádió és televízió tudósítónőjét is, 2015-ben pedig kiutasította au ugyancsak Pervij Kanal megbízásából dolgozó Alekszandra Cserepnyinát és Jelena Makarovát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz vezetésnek nincs tudomása Anna Kurbatova hollétéről, de erőfeszítéseket tesz a helyzet tisztázására.

Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője a Facebook közösségi portálon közölte, hogy Anna Kurbatovát kitoloncolják Oroszországba. Az ukrán hatóságok jelenleg az orosz újságírónő hivatalos kiutasításához szükséges dokumentumok összeállításán dolgoznak – tette hozzá.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet