Írjon nekünk

Politika

Létrehozták az egységes orosz-szíriai légvédelmi rendszert

A megjelenés óta

-

Egységes légvédelmi rendszert hozott létre Szíriában az orosz és a szíriai haderő – jelentette ki Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese pénteken a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon.

A tábornok az orosz katonai vezetés szíriai helyzetértékelését ismertető egyik kerekasztal-beszélgetésen arról számolt be, hogy megtörtént az orosz és a szíriai légtérfigyelési eszközök információtechnikai összekapcsolása, és a szíriai radarokról az összes információ befut az országban állomásozó orosz kontingens harcálláspontjaira.

Oroszország egy rádiótechnikai zászlóaljat, valamint Pancir-Sz és Sz-400-as légvédelmi rendszereket állomásoztat a hmejmími légitámaszponton. Mescserjakov emlékeztetett arra, hogy az orosz légvédelmi rakéták 400 kilométeres sugárban, 35 kilométeres magasságig képesek megsemmisíteni a légi célokat.

Mescserjakov bejelentése egyfajta figyelmeztetésként is értelmezhető. Mint emlékezetes, az áprilisi – Hán Sejhún-i – állítólagos, a nyugati szövetségesek által a szíriai kormányerőknek tulajdonított vegyifegyver-támadásra hivatkozva az Egyesült Államok manőverező robotrepülőgépekkel támadott meg egy szíriai katonai repülőteret.

Igor Korobov, az orosz vezérkar (felderítési) főosztályának (korábban: GRU) vezetője kijelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet több mint 9 ezer fegyveressel rendelkezik Szíriában, főképpen az ország központi részében és keleten, az iraki határon, az Eufrátesz folyó mentén aktívak. A terroristák második legütőképesebb csoportjának az – időközben nevet változtatott – an-Núszra Frontot nevezte, amelynek több mint 15 ezer, túlnyomórészt szíriai fegyverese van. Utóbbi szervezet, ellentétben az Iszlám Állammal, nem egy Marokkótól Malajziától terjedő kalifátust akar kialakítani, hanem Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere helyén egy, a saríán (muszlim törvénykezésen) alapuló rendszert létrehozni az országban.

A katonai kémfőnök beszámolója szerint az an-Núszra 9 ezer fegyverese Idlíb tartomány megszállására, valamint arra törekszik, hogy meghiúsítsa egy újabb feszültségcsökkentési övezet létrehozását az országnak ebben a részében.

A Korobov által megosztott információk szerint Szíriában több mint 70 iszlamista csoport egyesüléséből létrejött egy új, Heirat Tahrír as-Sam elnevezésű új szervezet, amelynek több mint 25 ezer fegyverese van. Mint mondta, a terroristák vezetői egy minden iszlamista erőt összefogó struktúra kialakításán munkálkodnak, amelyben az an-Núszra Fronté lenne a kulcsszerep.

“Erős és veszélyes ellenséggel van dolgunk, amely nemcsak a Közel-Kelet, de a világ más régiói számára is veszélyt jelent. Ezért az a feladatunk, hogy Szíria földjén maximális veszteséget okozzunk neki” – nyilatkozott a terrorszervezetekről Korobov tábornok.

Szergej Szurovikin vezérezredes, az arab országba vezényelt orosz kontingens parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a harc Szíriában a terroristák teljes megsemmisítéséig fog tartani. A tábornok bejelentette, hogy az elmúlt három hónap során több mint 8 ezer terroristát öltek meg Szíriában. Az orosz légierő gépei csak ezen a héten több mint 160 bevetésen vettek részt, több mint 400 célpontot megsemmisítve.

A szíriai kormányerők orosz légi támogatással három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé

Szurovikin közölte, hogy “utolsó szakaszához” érkezett a Hama tartománybeli Akerbat ostroma, és a szíriai kormányerők orosz légi támogatással három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé. Mint mondta, Moszulból és Rakkából ide csoportosították át az Iszlám Állam leginkább harcképes erőit. “Ezek megsemmisítésével és Deir-ez-Zór felmentésével lezárul az IÁ-terroristák fő erőinek és utolsó szíriai erődítményének felszámolása” – mondta.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője azt állította, Moszkva azért avatkozott be 2015. szeptember 30-tól a szíriai konfliktusba, mert az ottani helyzet alakulása fenyegetést jelentett Oroszország számára. Mint mondta, az Iszlám Állam további mozgásának iránya Közép-Ázsia, a Kaukázus orosz területei és a Volga-mellék irányába mutatott.

Szíria

Rudszkoj “kritikusnak” nevezte a Szíriában az orosz intervenciót megelőzően kialakult helyzetet, rámutatva, hogy a terroristák az ország 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt. Szavai szerint az úgynevezett mérsékelt ellenzék gyakorlatilag összefonódott akkor az IÁ és az an-Núszra Front nála jobban finanszírozott és felfegyverzett erőivel. Az IÁ oldalán akkor az Oroszország és más szovjet utódállamok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) tagországainak mintegy 4500 állampolgára harcolt.

Az orosz beavatkozás eredményeképpen sikerült elvágni a terroristák utánpótlási útvonalait, valamint hozzáférésüket az olaj feketepiacához.

Rudszkoj szerint az orosz légierő 2015 szeptembere óta több mint 28 ezer harci bevetés során mintegy 90 ezer légicsapást hajtott végre. A tábornok szerint négyszeresére nőtt a kormányerők által ellenőrzött terület nagysága. A katonai sikerekben a korszerű fegyverek bevetése mellett nagy szerepe volt a különleges műveleteknek is.

Halil Arszlanov altábornagy, az orosz vezérkari főnök helyettese egyebek között arról beszélt, hogy az orosz haderő a szíriai hadművelet során a titkos kommunikáció megszervezésének olyan új módszerét próbálta ki, amelyben más országok szolgáltatóit is felhasználták. Egy nappal korábban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország több mint 600-féle fegyvert és hadfelszerelést próbált ki Szíriában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a Szíriában kialakult helyzet a polgárháború lezárásaként jellemezhető. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Putyin: a fejlett hadsereg teremti meg az ország fejlődésének feltételeit

A megjelenés óta

-

Írta:

A fejlett fegyveres erők teremtik meg annak feltételeit, hogy az ország fejlődjön, a világban pedig stabil viszonyok alakuljanak ki – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben, a haza védelmezőjének napja alkalmából megrendezett kitüntetésátadáson.

“Úgy tűnik, hogy ez mindig így volt, úgy tűnik, hogy ez így normális. De elég, ha a fegyveres erők csak meggyengülnek, olyan problémák jelennek meg, amilyenekre soha nem is gondoltunk, olyan fenyegetések jelennek meg, amilyeneket el sem tudtunk képzelni” – hangoztatta.

Putyin szerint az orosz fegyveres erők “a fejlődés új dinamikáját érték el, olyat, amilyenre Oroszországnak szüksége van”.

Az orosz elnök kifejezte háláját a Szíriában elesett Roman Filipov gárdaőrnagy hozzátartozóinak. Kijelentette, hogy a pilóta olyan hősiességről tett tanúbizonyságot, mint a második világháborúban a breszti erőd, Moszkva és Sztálingrád védői.

Putyin február 6-án az Oroszországi Föderáció Hőse posztumusz címet adományozta Filipov őrnagynak, akinek Szu-25-ös harci repülőgépét az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentő övezet fölött lőtték le a – Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért – dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei.

A 33 éves pilóta katapultált, majd a reménytelen túlerővel vívott tűzharcban felrobbantotta magát. A hősi címmel járó aranycsillag kitüntetést az orosz elnök pénteken a Kremlben nyújtotta át a pilóta szüleinek és özvegyének.

A haza védelmezőinek ünnepe Oroszországban félhivatalosan a “férfiak napja”. A Szovjetunióban 1922 óta ünnepelték február 23-án a Vörös Hadsereg és Flotta, majd 1946 óta a szovjet hadsereg napját.

Moszkva belvárosában pénteken a kommunisták nagygyűlést tartottak a Vörös Hadsereg megalapításának 100. évfordulója alkalmából. A párt vezetője, Gennagyij Zjuganov arról beszélt, hogy az országnak az orosz győzelmek “ezeréves nagyszerű történelmére” kell támaszkodnia.

Szavai szerint 25 éves fennállása óta az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja is nagy tettet vitt végbe, mert nem engedte meg, “hogy leszámoljanak a nagyszerű szovjet korszak” történelmével, valamint nem engedte meg “elposványosítani” a Vörös teret és az azon található nekropoliszt, amely 32 szovjet marsall és tábornok nyughelye. MTI

Tovább olvasom

Politika

Oroszország soha nem kérné azt Szerbiától, hogy szakítsa meg a kapcsolatait valakivel

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszország soha nem kérné azt Szerbiától, hogy szakítsa meg a kapcsolatait valakivel – hangsúlyozta szerdán Belgrádban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem jó politikai irányvonalat képvisel Brüsszel, amikor azt kéri Belgrádtól, hogy válasszon a Nyugat és Oroszország között.

Az orosz diplomácia vezetője szerda este érkezett kétnapos látogatásra a nyugat-balkáni országba, ahol megérkezése után azonnal Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Szergej Lavrov kiemelte: Moszkva üdvözli Szerbia európai integrációs törekvéseit, de azt is, hogy jók a kapcsolatai az Eurázsiai Gazdasági Unióval. Mint mondta, azt is pozitívumnak tartják, hogy Brüsszel közvetít a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Hozzátette azonban, hogy ha a koszovói albánok kérésére az Egyesült Államok is bekapcsolódik a párbeszédbe, akkor Oroszország sem áll majd tétlenül, hanem – ha Szerbia ezt kéri – Belgrád mellé fog állni.

Szerinte a Balkán stabilitásának egyik alappillére az, hogy Szerbia katonailag semleges, és együttműködik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével (NATO), de a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetével (CSTO) is.

Aleksandar Vucic szerb államfő a sajtótájékoztatón leszögezte: Szerbia az Európai Unió felé halad, de továbbra is arra törekszik, hogy a legjobb kapcsolatokat tartsa fenn Oroszországgal. Bizonyára lesznek, akik más irányt szabnának a szerb külpolitikának, de Belgrád a jövőben is tiszteletben fogja tartani a hagyományosan jó viszonyt Moszkvával.

Szergej Lavrov a hivatalos közlések szerint azért érkezett Belgrádba, mert most van 180 éve annak, hogy Moszkva és Belgrád felvette a diplomáciai kapcsolatokat. Szergej Lavrov Aleksandar Vucic mellett Ana Brnabic miniszterelnökkel és Ivica Dacic külügyminiszterrel is megbeszéléseket folytat csütörtökön. A várakozások szerint a találkozókon Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezéséről, valamint az európai és balkáni helyzet elemzéséről lesz szó.

A tárgyalások témái között felmerül majd a dél-szerbiai Nisben található orosz humanitárius központ státusa is.

Moszkva diplomáciai védettséget kért az intézményben dolgozók számára, ezt a kérést azonban Belgrád eddig nem teljesítette.

Külpolitikai szakértők szerint Szergej Lavrov belgrádi látogatása voltaképpen azt hivatott lemérni, milyen a hangulat Szerbiában azt követően, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban hozta nyilvánosságra nyugat-balkáni bővítési stratégiáját, amelyben Szerbia számára 2025-ös csatlakozási dátumot jelez előre. A stratégiában két fontos elvárás szerepel Szerbiával szemben: rendezni kell a kapcsolatot Koszovóval, és össze kell hangolni Szerbia külpolitikáját az Európai Unió külpolitikájával, ez pedig azt is jelentené, hogy Szerbiának is csatlakoznia kellene az Oroszországgal szembeni szankciókhoz.

“Tudjuk, hogy az EU a csatlakozási fejezetek keretében feltételeket szabott, és ezek között külpolitikára vonatkozó feltételek is szerepelnek, például az Oroszországgal szembeni szankciók vagy Koszovó függetlenségének elismerése” – magyarázta az orosz külügyminiszter. Hozzátette mindazonáltal, hogy az Európai Unió egyre több országa gondolja úgy, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók a szándékukkal ellentétes hatást értek el, ezért – véleménye szerint – “ez a feltétel nem lesz hosszú életű”. MTI

Tovább olvasom

Politika

Lavrov: nincs bizonyíték az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásra

A megjelenés óta

-

Írta:

Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az Euronews hírcsatornának nyilatkozva.

“Nem tudtunk jósolni, és persze nem tudtunk volna beavatkozni, és nem is avatkoztunk be. Folyamatosan a kampányfolyamatba való állami beavatkozásról beszélnek, de mindeddig egyetlen bizonyítékot sem láttam. A minap az amerikai külügyminiszter kiberbiztonságért felelős belbiztonsági tanácsadója világosan kijelentette: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a legutóbbi elnökválasztási kampányba” – mondta Lavrov a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója szerint.

“Olyan nem létezik az Egyesült Államokban, hogy másfél év alatt, amióta ez a vizsgálat folyik, egyetlen tény sem szivárgott volna ki… Ha lett volna valamilyen ‘lángocska’, annak a füstje azonnal látszott volna” – tette hozzá.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője abszurdnak nevezte a nagyesküdtszék pénteken bejelentett vádemelését, amely szerint 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba.

“Tizenhárman voltak az amerikai igazságügyi minisztérium szerint, tizenhárman a szakszolgálatok milliárdos költségvetésével szemben? A felderítéssel és az elhárítással szemben, a legújabb technikákkal szemben? Abszurdum? Igen. De ez az amerikai politikai valóság” – írta a Facebookon Zaharova. MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű