Írjon nekünk

Politika

Létrehozták az egységes orosz-szíriai légvédelmi rendszert

A megjelenés óta

-

Egységes légvédelmi rendszert hozott létre Szíriában az orosz és a szíriai haderő – jelentette ki Szergej Mescserjakov vezérőrnagy, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese pénteken a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon.

A tábornok az orosz katonai vezetés szíriai helyzetértékelését ismertető egyik kerekasztal-beszélgetésen arról számolt be, hogy megtörtént az orosz és a szíriai légtérfigyelési eszközök információtechnikai összekapcsolása, és a szíriai radarokról az összes információ befut az országban állomásozó orosz kontingens harcálláspontjaira.

Oroszország egy rádiótechnikai zászlóaljat, valamint Pancir-Sz és Sz-400-as légvédelmi rendszereket állomásoztat a hmejmími légitámaszponton. Mescserjakov emlékeztetett arra, hogy az orosz légvédelmi rakéták 400 kilométeres sugárban, 35 kilométeres magasságig képesek megsemmisíteni a légi célokat.

Mescserjakov bejelentése egyfajta figyelmeztetésként is értelmezhető. Mint emlékezetes, az áprilisi – Hán Sejhún-i – állítólagos, a nyugati szövetségesek által a szíriai kormányerőknek tulajdonított vegyifegyver-támadásra hivatkozva az Egyesült Államok manőverező robotrepülőgépekkel támadott meg egy szíriai katonai repülőteret.

Igor Korobov, az orosz vezérkar (felderítési) főosztályának (korábban: GRU) vezetője kijelentette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet több mint 9 ezer fegyveressel rendelkezik Szíriában, főképpen az ország központi részében és keleten, az iraki határon, az Eufrátesz folyó mentén aktívak. A terroristák második legütőképesebb csoportjának az – időközben nevet változtatott – an-Núszra Frontot nevezte, amelynek több mint 15 ezer, túlnyomórészt szíriai fegyverese van. Utóbbi szervezet, ellentétben az Iszlám Állammal, nem egy Marokkótól Malajziától terjedő kalifátust akar kialakítani, hanem Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere helyén egy, a saríán (muszlim törvénykezésen) alapuló rendszert létrehozni az országban.

A katonai kémfőnök beszámolója szerint az an-Núszra 9 ezer fegyverese Idlíb tartomány megszállására, valamint arra törekszik, hogy meghiúsítsa egy újabb feszültségcsökkentési övezet létrehozását az országnak ebben a részében.

A Korobov által megosztott információk szerint Szíriában több mint 70 iszlamista csoport egyesüléséből létrejött egy új, Heirat Tahrír as-Sam elnevezésű új szervezet, amelynek több mint 25 ezer fegyverese van. Mint mondta, a terroristák vezetői egy minden iszlamista erőt összefogó struktúra kialakításán munkálkodnak, amelyben az an-Núszra Fronté lenne a kulcsszerep.

“Erős és veszélyes ellenséggel van dolgunk, amely nemcsak a Közel-Kelet, de a világ más régiói számára is veszélyt jelent. Ezért az a feladatunk, hogy Szíria földjén maximális veszteséget okozzunk neki” – nyilatkozott a terrorszervezetekről Korobov tábornok.

Szergej Szurovikin vezérezredes, az arab országba vezényelt orosz kontingens parancsnoka úgy fogalmazott, hogy a harc Szíriában a terroristák teljes megsemmisítéséig fog tartani. A tábornok bejelentette, hogy az elmúlt három hónap során több mint 8 ezer terroristát öltek meg Szíriában. Az orosz légierő gépei csak ezen a héten több mint 160 bevetésen vettek részt, több mint 400 célpontot megsemmisítve.

A szíriai kormányerők orosz légi támogatással három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé

Szurovikin közölte, hogy “utolsó szakaszához” érkezett a Hama tartománybeli Akerbat ostroma, és a szíriai kormányerők orosz légi támogatással három irányból nyomulnak előre Deir-ez-Zór felé. Mint mondta, Moszulból és Rakkából ide csoportosították át az Iszlám Állam leginkább harcképes erőit. “Ezek megsemmisítésével és Deir-ez-Zór felmentésével lezárul az IÁ-terroristák fő erőinek és utolsó szíriai erődítményének felszámolása” – mondta.

Szergej Rudszkoj vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője azt állította, Moszkva azért avatkozott be 2015. szeptember 30-tól a szíriai konfliktusba, mert az ottani helyzet alakulása fenyegetést jelentett Oroszország számára. Mint mondta, az Iszlám Állam további mozgásának iránya Közép-Ázsia, a Kaukázus orosz területei és a Volga-mellék irányába mutatott.

Szíria

Rudszkoj “kritikusnak” nevezte a Szíriában az orosz intervenciót megelőzően kialakult helyzetet, rámutatva, hogy a terroristák az ország 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt. Szavai szerint az úgynevezett mérsékelt ellenzék gyakorlatilag összefonódott akkor az IÁ és az an-Núszra Front nála jobban finanszírozott és felfegyverzett erőivel. Az IÁ oldalán akkor az Oroszország és más szovjet utódállamok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) tagországainak mintegy 4500 állampolgára harcolt.

Az orosz beavatkozás eredményeképpen sikerült elvágni a terroristák utánpótlási útvonalait, valamint hozzáférésüket az olaj feketepiacához.

Rudszkoj szerint az orosz légierő 2015 szeptembere óta több mint 28 ezer harci bevetés során mintegy 90 ezer légicsapást hajtott végre. A tábornok szerint négyszeresére nőtt a kormányerők által ellenőrzött terület nagysága. A katonai sikerekben a korszerű fegyverek bevetése mellett nagy szerepe volt a különleges műveleteknek is.

Halil Arszlanov altábornagy, az orosz vezérkari főnök helyettese egyebek között arról beszélt, hogy az orosz haderő a szíriai hadművelet során a titkos kommunikáció megszervezésének olyan új módszerét próbálta ki, amelyben más országok szolgáltatóit is felhasználták. Egy nappal korábban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország több mint 600-féle fegyvert és hadfelszerelést próbált ki Szíriában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a Szíriában kialakult helyzet a polgárháború lezárásaként jellemezhető. MTI

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Gyurcsány: Magyarország az EU szövetségese, nem Oroszországé

A megjelenés óta

-

Írta:

A demokratikus ellenzéknek világossá kell tennie, hogy Magyarország katonai és politikai értelemben a transzatlanti együttműködésben érdekelt és az Európai Unió a szövetségese, nem pedig Oroszország – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke egy pénteki, budapesti konferencián.

Gyurcsány Ferenc az “Oroszország – szemben Európával?” című rendezvényen tartott nyitóbeszédében, kétségtelennek nevezte, hogy minden korábbinál nagyobb és aktívabb az orosz titkosszolgálatok magyarországi jelenléte, az orosz hírszerzési tevékenység és a közvetlen politikai befolyásolás-szerzési igény.

A politikus úgy fogalmazott: vádolja a magyar kormányt azért, mert nem hajlandó felismerni ezt az orosz magatartást és nem tesz ellene semmit. A kabinet nem engedi, hogy ezt a problémát a parlament megfelelő bizottsága megtárgyalja, nem hajlandó ellenlépéseket tenni, úgy tesz, mintha az orosz politika nem változott volna meg az elmúlt években – jelentette ki. Egy szót sem lehet hallani arról, hogy a magyar kormány intézkedéseket tett volna annak érdekében, hogy Oroszország ne avatkozzon be a közelgő magyar választásba, ahogy minden bizonnyal megtette ezt az Egyesült Államokban illetve Franciaországban – mondta.

A magyar kormány olyan intenzív és szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amelyek időnként a barátság érzetét keltik, olyan gesztusokat gyakorol, amelyek messze túlmutatnak a partneri együttműködés szintjén – közölte Gyurcsány Ferenc. Emellett a két ország olyan megállapodásokat köt, például a paksi bővítésről, amelyekhez szövetségesi körben kellene partnert találni – tette hozzá.

A lehetséges okokat elemezve kijelentette, hogy a magyar kormány szövetségest talál Oroszországban az Európai Uniót gyengíteni kívánó politikájához. A kabinet nem bánja, hogy Oroszország destabilizálni szeretné az EU-t, hanem utat, “hátsó ajtót” nyit ehhez – fogalmazott. A kormány azért nem tesz ellenintézkedéseket, mert ebben az esetben nem az elsődleges magyar érdek, hanem a Brüsszel-ellenes politikája határozza meg az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat – érvelt a pártelnök. Eközben kimondva, kimondatlanul ott van az a fajta lelki rokonság, amelyik az “autoriter Putyin elnököt és az autoriter Orbán miniszterelnököt összeköti. Ha úgy tetszik, a zsák megtalálta a foltját” – fogalmazott.

A demokratikus ellenzéknek azzal az igénnyel kell fellépnie, hogy megőrizzék a magyar nemzeti szuverenitást és az EU egységét, ezért az ilyen beavatkozási kísérleteket el kell hárítani – összegzett.

Az eseményt egy fővárosi szálloda különtermében tartották, körülbelül 150 fős hallgatóság előtt. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók

A megjelenés óta

-

Írta:

Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió.

Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Moszkva a WADA döntését politikai indíttatásúnak tartja.

Sporttisztségviselők szerint a RUSADA végrehajtotta a WADA által megkövetelt összes személyzeti és szervezeti változtatást. Az orosz vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy Oroszországban nincs és nem is volt államilag támogatott doppingolás, aminek elismerését a WADA feltételül szabta az orosz doppingellenes ügynökség jogainak helyreállításához.

Moszkva szerint a nemzetközi testület túllépte a szakmaiság határait.

A Rosszija 1 csatorna egyik vitaműsorában elhangzott, hogy Oroszország kanadai polgári bíróságon kíván pert indítani a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren ellen, akinek vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában az orosz sportolók pozitív mintáit negatívra cserélték. A McLaren-jelentést Moszkvában megalapozatlannak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 9-én Cseljabinszkban kijelentette, hogy a doppingváddal illetett orosz sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges (sport)bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin megvitatta a donecki és luganszki vezetőkkel a fogolycserére vonatkozó ukrán javaslatot

A megjelenés óta

-

Írta:

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai  “népköztársaságok” vezetőivel a konfliktus során ejtett foglyok cseréjére vonatkozó ukrán javaslatról, amit támogatásáról biztosított – közölte szerda éjjel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az RBK orosz gazdasági lap online kiadása szerint először történt hivatalos bejelentés arról, hogy az orosz elnök közvetlenül egyeztetett a felkelők elöljáróival.

Peszkov szerint Putyin támogatásáról biztosította, Alekszandr Zaharcsenko donyecki és Igor Plotnyickij luganszki vezető pedig “egészében” támogatta a Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott által előterjesztett kezdeményezést. A javaslat szerint az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően Kijev 306 embert lenne hajlandó szabadon bocsátani a kelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.
Kirill orosz ortodox pátriárka szintén pártfogásába vette a javaslatot, amelyet Medvedcsuk szerdán az isztrai Új-Jeruzsálem férfikolostorban terjesztett elő az orosz elnöknek.

Az ukrán kormányerők és a felkelők között már 14 hónapja nem volt fogolycsere. Medvedcsuk szerint ennek oka az, hogy Kijev az érvényben lévő ukrán törvények értelmében nem tud eleget tenni a minszki megállapodás által előírt elvnek, amely szerint “mindenkit mindenkire” kell kicserélni, mert nem engedheti el a különösen súlyos bűncselekményeket elkövetett személyeket.

Medvedcsuk arra kérte Putyint, győzze meg Zaharcsenkót és Plotnyickijt arról, hogy a Kijev által most javasolt megoldás az első szakasza lenne a “mindenkit mindenkire” való kicserélésnek, és “nagyon komoly előrelépés lenne a minszki megállapodások végrehajtásában és a Donyec-medencei béke kérdésében”.

Az Ukrajnában oroszbarátnak tartott, Putyin által pedig ukrán nacionalistaként emlegetett Medvedcsuk az Ukrán választás – a nép joga elnevezésű társadalmi mozgalom vezetője, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori kabinetfőnöke, aki a konfliktus rendezésére létrehozott kapcsolattartó csoport humanitárius alcsoportjában képviseli az ukrán vezetést.

Putyin telefonbeszélgetését megelőzően Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport kijevi küldöttségének tagja “zsarolásnak” nevezte azt, hogy ukrán foglyokra cseréljenek ki olyanokat is, akikre nem vonatkoznak a minszki megállapodásokban foglaltak. Úgy fogalmazott, hogy Kijev nem enged a zsarolásnak, amellyel a donyecki és luganszki köztársaságok képviselői a minszki egyezményeket kihasználva állnak elő.

A Kijev főterén történt erőszakos fellépés miatt a mai napig tart a nyomozás, felelősségre még nem vontak senkit sem.

Az ukrán politikai ellenzék berkein belül sokan bírálják Kijevet azért, mert szerintük a kormány nem tesz meg mindent az ukrán foglyok kiszabadításáért.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű