Írjon nekünk

A Don-kanyarhoz utazott kegyeleti látogatásra a honvédelmi miniszter

A megjelenés óta

-

A II. világháború során a Don-kanyar mentén zajlott harcok helyszínére, Voronyezsbe érkezett kétnapos kegyeleti látogatásra csütörtökön Simicskó István honvédelmi miniszter.

A honvédelmi minisztert csütörtök délután hivatalában fogadta Alekszej Valerjevics Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója. A Simicskó István vezette magyar delegáció – köztük Holló József kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos – az orosz védelmi minisztérium képviselőjével, valamint Voronyezs megye vezetőivel áttekintették a két ország közös hadisírgondozási feladatait.

A megbeszélés után a honvédelmi miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta, a 2017-es év két kiemelten fontos oroszországi magyar hadisírgondozó esemény kerek évfordulója: 20 évvel ezelőtt épült meg az I. Magyar Központi Katonai Temető, míg a II. Magyar Központi Katonai Temetőt 15 évvel ezelőtt avatták fel.

Simicskó István a mindenkori magyar honvédelmi miniszter erkölcsi felelősségének nevezte, hogy legalább egyszer ellátogasson Voronyezsbe és lerója kegyeletét. A miniszter szerint nemzedékünk feladata, hogy tanulva a történelemből kimondja, nem lehet még egy ilyen háború. A nemzetek között kölcsönös megértésre, tiszteletre van szükség – szögezte le Simicskó István, aki ezért is fontosnak nevezte, hogy a két ország vezetői, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök évről-évre egyeztet a két ország közötti együttműködésekről.

Simicskó István azt mondta: elesett katonáink emlékének őrzésében is a kölcsönös tisztelet érvényesül Magyarország és Oroszország között. Voronyezs megye kormányzójának elmondta, hogy Magyarországon több mint ezer helyen vannak szovjet (orosz) katonai emlékművek. Erről egy képes albumot is átadott, hogy lássák méltó helyen nyugszanak az elesett szovjet katonák.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a háborús emlékőrzés és hadisírgondozási kérdésekről őszinte, nyílt légkörű, eredményes megbeszélést folytattak. Simicskó István elmondta: javaslatként felvetette, hogy jövőre, a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a magyar és orosz állami vasutak együttműködésével indítsanak el egy – az isonzó expresszhez hasonló – doni expresszt, amellyel többek között Voronyezs érintésével lehetne végigutazni a Don-kanyar második világháborús helyszínein. A tanácskozás után Simicskó István és delegációja koszorút helyezett el a voronyezsi Győzelem téren álló szovjet emlékműnél.

Magyarország 1941-ben önként csatlakozott a keleti hadjárathoz. A Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A 2. hadsereg közel egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során megsebesült, elesett, eltűnt vagy fogságba esett honvédek száma hozzávetőleg 125 ezerre tehető. Ebből mintegy 50 ezer volt a hősi halottak, s ugyanennyi a sebesültek száma. Csaknem 30 ezren estek hadifogságba vagy tűntek el örökre a határtalan orosz mezőkön.

Oroszország területén a különféle hadifogoly-, illetve munkatáborokban meghalt magyarok eltemetési helyeinek felkutatása volt az elsődleges cél. Az egykori hadifogoly-temetők helyszínén a magyar áldozatok emlékére az oroszországi partnerszervezet útján megépült 369 második világháborús-, és 7 első világháborús emlékmű, közülük 101 helyszínen gránittáblán vannak felvésve az elhunyt magyar honvédek és munkaszolgálatosok nevei. 975 temetkezési helyet azonosítottak be. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszországban mintegy 2,6 millió illegális bevándorló tartózkodik

A megjelenés óta

-

Írta:

Mintegy 2,6 millióra tehető az Oroszországban tartózkodó illegális bevándorlók száma – jelentette ki Alekszandr Gorovoj orosz belügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

Gorovoj szerint az illegális bevándorlás csökkenő tendenciát mutat Oroszországban, és az orosz belügyi szervek lépéseket tesznek a jelenség visszaszorítása érdekében. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy eddig kétmillió, törvénysértést elkövető külföldi állampolgárt tiltottak ki az országból.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos májusban 8-10 millió illegális bevándorlóról beszélt, akiknek jelenléte szerinte szociális feszültségekhez és a beutazók jogaival való visszaéléshez vezetett.

Az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia decemberben közzétett felmérése szerint a tavalyi év második felében, kétéves szünet után újból tömegessé vált a vendégmunkások, túlnyomórészt az idénymunkások beáramlása, számuk szeptember végén elérte 10,4 millió főt. A legtöbben, 8,8 millióan a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba munkavállalás céljából, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017