Írjon nekünk

A Don-kanyarhoz utazott kegyeleti látogatásra a honvédelmi miniszter

A megjelenés óta

-

A II. világháború során a Don-kanyar mentén zajlott harcok helyszínére, Voronyezsbe érkezett kétnapos kegyeleti látogatásra csütörtökön Simicskó István honvédelmi miniszter.

A honvédelmi minisztert csütörtök délután hivatalában fogadta Alekszej Valerjevics Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója. A Simicskó István vezette magyar delegáció – köztük Holló József kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos – az orosz védelmi minisztérium képviselőjével, valamint Voronyezs megye vezetőivel áttekintették a két ország közös hadisírgondozási feladatait.

A megbeszélés után a honvédelmi miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta, a 2017-es év két kiemelten fontos oroszországi magyar hadisírgondozó esemény kerek évfordulója: 20 évvel ezelőtt épült meg az I. Magyar Központi Katonai Temető, míg a II. Magyar Központi Katonai Temetőt 15 évvel ezelőtt avatták fel.

Simicskó István a mindenkori magyar honvédelmi miniszter erkölcsi felelősségének nevezte, hogy legalább egyszer ellátogasson Voronyezsbe és lerója kegyeletét. A miniszter szerint nemzedékünk feladata, hogy tanulva a történelemből kimondja, nem lehet még egy ilyen háború. A nemzetek között kölcsönös megértésre, tiszteletre van szükség – szögezte le Simicskó István, aki ezért is fontosnak nevezte, hogy a két ország vezetői, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök évről-évre egyeztet a két ország közötti együttműködésekről.

Simicskó István azt mondta: elesett katonáink emlékének őrzésében is a kölcsönös tisztelet érvényesül Magyarország és Oroszország között. Voronyezs megye kormányzójának elmondta, hogy Magyarországon több mint ezer helyen vannak szovjet (orosz) katonai emlékművek. Erről egy képes albumot is átadott, hogy lássák méltó helyen nyugszanak az elesett szovjet katonák.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a háborús emlékőrzés és hadisírgondozási kérdésekről őszinte, nyílt légkörű, eredményes megbeszélést folytattak. Simicskó István elmondta: javaslatként felvetette, hogy jövőre, a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a magyar és orosz állami vasutak együttműködésével indítsanak el egy – az isonzó expresszhez hasonló – doni expresszt, amellyel többek között Voronyezs érintésével lehetne végigutazni a Don-kanyar második világháborús helyszínein. A tanácskozás után Simicskó István és delegációja koszorút helyezett el a voronyezsi Győzelem téren álló szovjet emlékműnél.

Magyarország 1941-ben önként csatlakozott a keleti hadjárathoz. A Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A 2. hadsereg közel egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során megsebesült, elesett, eltűnt vagy fogságba esett honvédek száma hozzávetőleg 125 ezerre tehető. Ebből mintegy 50 ezer volt a hősi halottak, s ugyanennyi a sebesültek száma. Csaknem 30 ezren estek hadifogságba vagy tűntek el örökre a határtalan orosz mezőkön.

Oroszország területén a különféle hadifogoly-, illetve munkatáborokban meghalt magyarok eltemetési helyeinek felkutatása volt az elsődleges cél. Az egykori hadifogoly-temetők helyszínén a magyar áldozatok emlékére az oroszországi partnerszervezet útján megépült 369 második világháborús-, és 7 első világháborús emlékmű, közülük 101 helyszínen gránittáblán vannak felvésve az elhunyt magyar honvédek és munkaszolgálatosok nevei. 975 temetkezési helyet azonosítottak be. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Kijevnek végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait

A megjelenés óta

-

Írta:

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatosan Kijevnek teljes mértékben eleget kell tennie az Európai Unió és a Velencei Bizottság elvárásainak, amennyiben “komolyan gondolja” az euroatlanti integrációs törekvéseit – szögezte le Szijjártó Péter hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a Velencei Bizottság hétfőn közzétett állásfoglalása “teljesen egyértelmű”, az abban megfogalmazott mondatokat nem lehet kétféleképpen értelmezni.

Rámutatott, a dokumentumból kiderült, hogy a “megfelelő megoldás” az Európa Tanács alkotmányjogi szakemberekből álló testülete szerint is a jogszabály kifogásolt 7. cikkelyének módosítása lenne.

Megismételte, hogy a kormánynak ebben az ügyben három elvárása van az ukrán hatóságokkal szemben: hogy ne korlátozzák a már megszerzett jogokat, egyeztessenek az ukrajnai nemzeti kisebbségekkel, és hajtsák végre teljes egészében a Velencei Bizottság ajánlásait.

Magyarország nem tudja támogatni az ukrán törekvéseket a nemzetközi politikában, amíg nincs változás – mondta Szijjártó, hozzátéve, reméli, hogy erre mielőbb sor kerül.

A Velencei Bizottság hétfőn tette közzé állásfoglalását az ukrán oktatási törvényről, és eszerint bár alapvetően legitimek Ukrajna törekvései, azonban indokoltak a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozásával kapcsolatos erőteljes hazai és nemzetközi bírálatok. Mint írták, a 7. cikk jelentősen különbözik a tervezettől, melyről a kisebbségek képviselőivel konzultációt folytattak, kétértelműségeket tartalmaz, továbbá nem tartalmazza a szükséges útmutatásokat az ország nemzetközi és alkotmányos kötelezettségeinek megvalósításához.

Azon rendelkezés, amely engedélyezi, hogy egyes tárgyakat az EU hivatalos nyelvein – így magyar, román, lengyel és bolgár nyelven – oktassanak, szemmel láthatóan hátrányosan különbözteti meg a legszélesebb körben használt nem államnyelven, oroszul beszélőket – hangsúlyozta a testület.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal. A jogszabály 7. cikkelye szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyeznék, s csak az önkormányzati fenntartású iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd. Ez a bírálók szerint sérti Ukrajna alkotmányát, illetve nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit. MTI

Tovább olvasom

Sport

Nem lesz bojkott! Semleges színekben lesznek ott az oroszok az olimpián

A megjelenés óta

-

Írta:

Minden orosz sportoló semleges zászló alatt vesz részt a 2018-as phjongcsangi téli olimpián – közölte Szofija Velikaja az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói bizottságának elnöke.

Mindenki felkészült és reménykedik. Ebben a pillanatban nincs olyan orosz sportoló, aki nem hajlandó részt venni a játékokon – közölte.

Az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága támogatja azokat az orosz sportolókat, akik úgy döntöttek, hogy semleges színekben indulnak a phjongcsangi téli olimpián – tette hozzá.

Ma megbeszélést tartottak a sportolókkal, ahol a többség a részvétel mellett döntött. A bizottság feladata az volt, hogy minél több sportolótól megtudja mi a terve.

A sportolók tisztában vannak azzal, hogy nem lesz orosz zászló és himnusz, de akkor is Oroszországot képviselik.

A bizottság egy levelet is írt Thomas Bach NOB elnöknek, hogy vizsgálják felül a döntésüket.

Hivatalos bejelentés várhatóan kedden lesz arról, hogy semleges színekben vesznek részt az orosz sportolók a jövőévi téli játékokon.

A NOB még december 5-én jelentette be, hogy az orosz sportolók csak semleges színekben versenyezhetnek a pjongcsangi téli olimpián és felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát.

Az eltiltások hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, mely az oroszok “államilag támogatott”, rendszerszintű doppingolását “tárta fel”.

Tovább olvasom

Szíria

Bassár el-Aszad hálás az orosz pilótáknak (+videó)

A megjelenés óta

-

Írta:

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszponton találkozott Bassár el-Aszad szír elnökkel.

Aszad elmondta, hogy a pilóták folyamatosan a levegőben vannak. Millió köszönet érte – mondta a szír elnök.

Köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, hogy az orosz hadsereg segítségével sikerült legyőzni a terroristákat.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét Szíriában.

“Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területén tartózkodó orosz kontingens jelentős része hazatér Oroszországba” – jelentette ki.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű