Oroszország 9 milliárd dollárnyi kötvény kibocsátására készül a következő három évben

Oroszország a 2018-2020-as időszakban évi 3 milliárd dollárnyi hitelhez akar jutni a globális tőkepiacokon – jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

A pénzügyi tárca júniusban sikeres eurókötvény-kibocsátást hajtott végre, 3 milliárd dollár értékben.

A csütörtöki kormányülésen Sziluanov azt közölte, hogy az államháztartási hiány 2018-ra 1,6 százalékra csökken. A miniszter javasolta, hogy jövőre egységesen 2 százalékkal csökkentsék a kiadásokat és ezáltal egy 77 milliárd rubeles (több mint 335 milliárd forint) tartalékot hozzanak létre. Az orosz államadósság a GDP 12,9 százaléka volt a múlt év végén.

Oroszország júniusban 1 milliárd dollár értékben kiadott, 10 éves kötvényeinek hozama évi 4,25 százalék, a 2 milliárd értékben kiadott 30 éveseké pedig 5,25 százalék volt.

Az orosz pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy idén 3 milliárd euróért tervez új kötvényeket piacra dobni és 4 milliárd dollárért lejáró adósságpapírokat újakra cserélni.

A kötvények iránti kereslet elérte a 6,6 milliárd eurót.

A kötvényelhelyezés szervezője, a VTB Capital szerint a kötvény vásárlóinak nagy része külföldi, elsősorban amerikai befektető volt, de voltak európai és ázsiai vevők is.

Oroszország tavaly májusban bocsátott ki először devizakötvényt – 1,75 milliárd dollárnyi 10 éves papírt – azóta, hogy nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották miután újraegyesült a Krím félszigettel. Előzőleg 2013 szeptemberében adott el utoljára kötvényeket külföldön, akkor 7 milliárd dollár értékben. MTI

loading...

Ez is érdekelhet