Írjon nekünk

Ankara: török és orosz katonák szavatolnák a fegyvernyugvást Idlíb tartományban

A megjelenés óta

-

Jelen állás szerint török és orosz katonák állomásoznak majd az északnyugat-szíriai Idlíb tartományra kiterjedő biztonsági övezetben – jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján Ankarában.

A törékeny szíriai fegyvernyugvás betartását szavatoló Törökország, Oroszország és Irán a május 4-ei asztanai tanácskozáson memorandumot írt alá arról, hogy a civil lakosság védelmére biztonsági övezeteket hoz létre. A Bassár el-Aszad elnök kormányerői és a fegyveres ellenzéket alkotó milíciák területei közé ékelt zónákat a felek Idlíb tartományra, a damaszkuszi elővárosra, valamint Aleppó, Latakia, Hama, Homsz, Deraa és el-Kuneitra tartományok egyes térségeire kiterjedően alakítják ki.

Kalin kifejtette: a Törökországgal határos és több mint egymillió lakosú Idlíb tartományban főként török és orosz, Damaszkusz elővárosában orosz és iráni, Deraa térségében pedig jordániai és amerikai katonák biztosítják majd a helyiek védelmét.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Ankara, Moszkva és Teherán várhatóan a júliusra tervezett asztanai tanácskozáson fogja véglegesíteni a folyamat részleteit.

A tűzszünettel kapcsolatos kérdésekről folytatott asztanai tanácskozások célja, hogy támogassák a konfliktus politikai rendezéséről szóló genfi béketárgyalásokat.

A török elnöki szóvivő egyúttal jelezte: egy orosz javaslat értelmében kirgiz és kazah fegyveres erők is érkeznének Szíriába. Kalin rámutatott: egyeztetések folynak arról, hogy az egyes országok pontosan hány katonával és milyen arányban legyenek jelen az arab országban.

A szíriai ellenzék képviselőinek egy része tiltakozott a biztonsági övezetekről szóló május eleji memorandum ellen, és az Egyesült Államok is kétkedően fogadta a kezdeményezést. Mindamellett Ankara és Moszkva ellentétes oldalon áll a konfliktusban, Oroszország az Aszad-rezsimet segíti, Törökország felkelőszervezeteket támogat.
A hat éve zajló szíriai polgárháborúban már több mint 320 ezer ember halt meg, a polgári lakosság több mint fele elhagyta otthonát, és a közel-keleti ország gazdasága és infrastruktúrája is súlyos károkat szenvedett. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszországban mintegy 2,6 millió illegális bevándorló tartózkodik

A megjelenés óta

-

Írta:

Mintegy 2,6 millióra tehető az Oroszországban tartózkodó illegális bevándorlók száma – jelentette ki Alekszandr Gorovoj orosz belügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

Gorovoj szerint az illegális bevándorlás csökkenő tendenciát mutat Oroszországban, és az orosz belügyi szervek lépéseket tesznek a jelenség visszaszorítása érdekében. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy eddig kétmillió, törvénysértést elkövető külföldi állampolgárt tiltottak ki az országból.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos májusban 8-10 millió illegális bevándorlóról beszélt, akiknek jelenléte szerinte szociális feszültségekhez és a beutazók jogaival való visszaéléshez vezetett.

Az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia decemberben közzétett felmérése szerint a tavalyi év második felében, kétéves szünet után újból tömegessé vált a vendégmunkások, túlnyomórészt az idénymunkások beáramlása, számuk szeptember végén elérte 10,4 millió főt. A legtöbben, 8,8 millióan a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba munkavállalás céljából, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017