Írjon nekünk

Politika

Az USA növelné az Oroszország feltartóztatására szánt költségvetést

A megjelenés óta

-

Az amerikai adminisztráció a Kongresszus elé terjesztette a védelmi minisztérium költségvetésének tervezetét. Ez lényegesen növelni tervezi a „Kezdeményezés az európai biztonság szavatolására” elnevezésű programra fordítandó kiadásokat.

Az amerikai külügyminisztériumban kijelentették: az USA kész szembeszállni Európában az orosz ”agresszióval”

A 2017. október elsejével kezdődő 2018-as költségvetési évre, a Fehér Ház által benyújtott igény alapján, a tervek szerint, 4,8 milliárd dollárt terveznek fordítani – szemben az idei költségvetési évben e célra fordított 3,4 milliárddal.

Washington 2014-ben indította útjára a „Kezdeményezés az európai biztonság szavatolására” (European Reassurance Initiative) elnevezésű programot, válaszul „Oroszország agresszív lépéseire”. (1) A program „az európai szövetségesek biztonságának garantálását” irányozza elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind újabb NATO-erőket telepítenek az orosz határ közelében. A program keretében a szövetség mintegy ötezer katonáját, továbbá haditechnikát és felszerelést vonnak össze Európában.

Decemberben Szergej Sojgu honvédelmi miniszter közölte: az orosz határ közelében állomásozó NATO-csapatok létszáma, tíz esztendő alatt, megháromszorozódott – Oroszország nyugati határainál azonban ez a létszám a nyolcszorosára nőtt.

MEGJEGYZÉS

(1) Oroszország 2014-es „agresszív lépésén” az értendő, hogy – közvetett úton – támogatta a Krím népének az Oroszországgal való egyesülés (pontosabban az erről szóló népszavazás kiírásának) érdekében kibontakozó mozgalmát. Az események első évfordulóján adott, 2,5 órás interjújában Putyin elnök elmondta: valóban nyugtalanította őket az az eshetőség, hogy az USA megszerzi a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot. Mérlegelték továbbá a 2014. februári puccs által Ukrajna orosz és orosz ajkú lakosságát fenyegető halálos veszedelmet, illetve a puccsal szemben, a Krímben szinte azonnal kibontakozott népi ellenállást. Az orosz elnök feltárta: titkos közvélemény-kutatást tartottak a félszigeten: támogatná-e a helyi lakosság, hogy Oroszország lépéseket tegyen a Krím visszaszerzése érdekében. E titkos népszavazáson is a megkérdezett krímiek óriási többsége jelezte: nem kívánnak tovább élni a fasiszta, puccsista rezsim uralma alá került Ukrajnában, hanem szeretnének visszatérni Oroszországhoz (amelytől 1954-ben Hruscsov, akkori pártfőtitkár, önkényesen elszakította őket). Putyin (logikusnak tűnően) azzal magyarázta az orosz beavatkozást, hogy biztosítsák a krímiek számára a szabad, fenyegetésektől mentes véleménynyilvánítást.

A szevasztopoli támaszpontról 2042-ig érvényben volt orosz-ukrán államszerződés értelmében Oroszország 25 ezer katonát állomásoztathatott a támaszponton. A kérdéses időben 16 ezer orosz katona tartózkodott ott (az ott állomásozó ukrán csapatok létszáma húszezer volt). És mivel várható volt, hogy Kijevből szélsőséges nacionalista fegyveres különítménye érkeznek a félszigetre, az ottani népmozgalom vérbefojtására, Oroszország háromezer katonát vezényelt a Krímbe (amivel még mindig jóval a szerződésben engedélyezett létszámon belül maradtak). Az „udvarias emberek” nem csináltak semmit – pusztán jelen voltak, vártak és figyeltek. Jelenlétüknek először 2014. február 26-án lett jelentősége. Amikor több ezer szélsőségesen nacionalista ukrán és krími tatár Szimferopolban megostromolni készült a helyi parlamentet, megakadályozandó, hogy az a népszavazás kiírásáról döntsön. Helyi orosz aktivisták hősiesen, puszta kézzel próbálták védeni az épületet. Az erők azonban egyenlőtlenek voltak: az ostromlók már-már áttörték a védők sorfalát, hogy, berontva az épületbe, vérfürdőt rendezzenek a képviselők között. (Az összecsapás 7 halálos áldozatot követelt, több tucat volt a sebesült.) A kritikus pillanatban orosz egységek tűntek fel. PUSZTA MEGJELENÉSÜK ELÉG VOLT AHHOZ, HOGY A TÁMADÓK SZÉTSZALADJANAK. Az autonómia parlamentje pedig másnap megszavazta a népszavazás kiírását. Amire 2014. március 16-án került sor: 95 SZÁZALÉK FÖLÖTTI RÉSZVÉTEL MELLETT A VÁLASZTÓK TÖBB MINT 97 SZÁZALÉKA AZ OROSZORSZÁGBA VALÓ VISSZATÉRÉSRE SZAVAZOTT. A krími tatárok 77 százaléka is erre szavazott!

A forrongás az egész félszigetet magával ragadta. A néptömegek a laktanyákat is körülvették. A népmozgalomra támaszkodva azután megjelentek az orosz csapatok is, amelyek benyomultak a laktanyákba, lefegyverezték a demoralizált, vezetőik által cserbenhagyott katonákat, és háromféle megoldást kínáltak fel nekik: visszatérnek Ukrajnába, leszerelnek – illetve beállnak az orosz hadseregbe. A húszezer ukrán katona közül (túlnyomó többségük krími volt) kilencezren voltak készek beállni az orosz hadseregbe, és immár Oroszországra fölesküdni. Összecsapásra egyedül a Kercs városához közeli Feodoszijában került sor: az ott állomásozó ukrán csapatok a NATO kötelékéhez tartoztak. Rövid tűzharc után azonban ők is megadták magukat, fegyvereiket leadva, szabadon távozhattak.

A körülmények ilyen alakulása egy csapásra szétzúzta az amerikai terveket. Pedig sokak értékelése szerint A KIJEVI PUCCS ELŐKÉSZÍTÉSÉHEZ, VÉGREHAJTÁSÁHOZ NYÚJTOTT BŐSÉGES AMERIKAI PÉNZÜGYI ÉS LOGISZTIKAI TÁMOGATÁS EGYIK FŐ CÉLJA, A SZEVASZTOPOLI OROSZ TÁMASZPONT MEGSZERZÉSE VOLT. Szevasztopol stratégiai jelentősége döntő: aki azt birtokolja, lényegében a Fekete-tenger északi részét (sőt, egészét) ellenőrzése alatt tarthatja. A TÁMASZPONT ELVESZTÉSE PÓTOLHATATLAN VESZTESÉG LETT VOLNA AZ OROSZ HADITENGERÉSZET SZÁMÁRA, amelyet félreeső zugokba szorítottak volna be – MEGAKADÁLYOZVA, HOGY KIJUTHASSON A FÖLDKÖZI-TENGERRE.

Az amerikai lapokban akkoriban már meg is jelent az ottani közbeszerzési hivatal pályázata a támaszpont és környékének átalakítására, az amerikai igények szerint. Elképzelhetjük, milyen őrjítő düh tartja még ma is hatalmában az amerikai vezetést, hogy AZ UTOLSÓ PILLANATBAN EZ A KORONAÉKSZER KICSÚSZOTT A MARKUKBÓL. EZÉRT TOMBOL SZANKCIÓS DÜHÜK, EZÉRT (IS) ESKÜDTEK ÉS ESKÜSZNEK BOSSZÚT OROSZORSZÁG ÉS ANNAK VEZETŐJE ELLEN.

Csikós Sándor – Forrás: Ria Novosztyi hírügynökség

Kövesse a VK.com orosz közösségi hálón: https://vk.com/club147103931

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Az orosz külügyminisztérium nem zárta ki, hogy London állhat a támadás mögött

A megjelenés óta

-

Írta:

Nagy-Britannia vagy nem képes megvédeni magát egy terrortámadástól, vagy maga szervezte meg a Szergej és Julija Szkripal elleni támadást – jelentette ki Vlagyimir Jermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási osztályának vezetője egy, a Moszkvában akkreditált külföldi nagykövetek számára tartott tájékoztatón szerdán.

“Az elemi logika azt sugallja, hogy csak két eset lehetséges: a brit hatóságok vagy nem képesek védelmet biztosítani az efféle – képletesen szólva – terrorcselekmény ellen a saját területükön, vagy pedig – anélkül, hogy én bárkit vádolni akarnék – egyenesen vagy közvetve maguk rendezték meg az ügyet. Harmadik (eset) egyszerűen nem lehet” – hangoztatta.

Mint mondta, Moszkva a történteket orosz állampolgárok ellen Nagy-Britannia területén elkövetett terrortámadásként értékeli. Kifogásolta, hogy a brit hatóságok nem biztosították az orosz nagykövetségnek a konzuli hozzáférést az orosz állampolgárságú Julija Szkripalhoz (egyébként Szergej Szkripalt is orosz állampolgárként emlegette), nem támasztották alá bizonyítékokkal azt a vádjukat, hogy a kettős gyilkossági kísérletért Moszkva tehető felelőssé, és közös vizsgálatra sem hajlandóak. Véleménye szerint ilyen körülmények között “egyszerűen abszurdum” bármilyen magyarázatot követelni Moszkvától.

Jermakov szerint “egyre nyilvánvalóbbá válik”, hogy a Szkripalék ellen az angliai Salisburyben elkövetett támadás “egy újabb durván meghamisított, jogellenes kaland”, amelyhez Oroszországnak semmi köze sincs, és amelyhez semmi érdeke sem fűződött. Megismételte: tavaly a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Oroszország maradéktalanul megsemmisítette vegyifegyver-készleteit.

Az orosz diplomata nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az incidenst Washingtonból rendezhették meg.

Elmondta, hogy Oroszország a Szkripal-ügyben Nagy-Britanniától és az OPCW-től hivatalos és részletesen alátámasztott jelentést vár el, a tárgyi bizonyítékok megőrzése mellett.

Jermakov egyébként kijelentette, hogy Moszkva sem Pozsonyt, sem Prágát, sem pedig Stockholmot nem vádolja a gyilkossági kísérlethez használt hatóanyag előállításával, csupán arra utalt, hogy arra mind az egykori Csehszlovákia. mind pedig Svédország potenciálisan képes lenne. Az említett országoktól az orosz külügyi tisztségviselő bocsánatot kért.

Igor Kirillov, az orosz sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi egységek parancsnoka közölte, hogy Nagy-Britannia, miután 1962-ben szabadalmaztatta, majd az Egyesült Államoknak eladta a szerves foszfor alapú, VX típusú méreganyagokat, egyike azoknak az államoknak, amelyek az 1970-es évek óta új generációs fegyverek kidolgozásán dolgoznak. Elmondta, hogy a brit fél által “Novicsok” néven emlegetett gázt egy jól felszerelt laboratóriumban, vegyészi képesítéssel elő lehet állítani annak a képletnek az alapján, amelyet Vil Mirzajan, az Egyesült Államokban élő volt szovjet vegyész egy 2008-ban megjelent könyvében közölt.

Mirzajan több írásában azt állította, hogy ő a Novicsok bináris ideggáz egyik atyja.

Moszkva egyébként valótlannak nevezi azt az állítást, amely szerint Oroszországban vagy a Szovjetunióban Novicsok elnevezésű hatóanyagot fejlesztettek volna ki.

A mintegy 150 nagykövet számára megkirdetett tájékoztatón egyébként több nyugati ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – beosztott diplomaták szintjén képviseltette magát. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Trump gratulált Putyinnak és egy csúcstalálkozó lehetőségéről tárgyaltak

A megjelenés óta

-

Írta:

Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Trump azért hívta fel Putyint, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a két vezető megvitatta az orosz-amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást.

Az eszmecsere során a felek “különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését”.

A két elnök síkraszállt amellett, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést. Putyin és Trump kifejezte érdekeltségét a gazdasági együttműködés aktivizálásában.

A két vezető érintette a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint “mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében”.

Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatban, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint “hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében”. MTI

Tovább olvasom

Politika

Trump: a “nem túl távoli jövőben találkozhatunk” Vlagyimir Putyinnal

A megjelenés óta

-

Írta:

Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy “a nem túl távoli jövőben” találkozhat Vlagyimir Putyinnal.

Az elnök a Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceggel folytatott megbeszélései előtt, a Fehér Házban újságíróknak kérdésre válaszolva elmondta: kedden telefonon felhívta Vlagyimir Putyint és gratulált újraválasztásához.

Donald Trump hozzátette: úgy hiszi, “a nem túl távoli jövőben” találkozhatnak, hogy megvitassák a két ország között kibontakozó fegyverkezési versenyt, az ukrajnai, a szíriai és az észak-koreai helyzetet.

Az elnök hangsúlyozta: véleménye szerint az Egyesült Államok és Oroszország közötti fegyverkezési verseny “ellenőrizhetetlenné vált”. Hozzátette ugyanakkor: “soha nem engedjük meg, hogy bárki is beérjen bennünket”.

Az NBC televízió kedden reggel a Fehér Ház névtelenséget kérő egyik tisztségviselőjére hivatkozva jelentette, hogy Donald Trump telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Elnökválasztás 20182 nappal telt el

Trump gratulált Putyinnak és egy csúcstalálkozó lehetőségéről tárgyaltak

Total: 163 160 3 0 0 0Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

A Kreml nem tartja barátságtalan lépésnek, hogy Trump nem gratulált Putyinnak

Total: 92 90 2 0 0 0Nem tekinti barátságtalan lépésnek a Kreml, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek újraválasztása alkalmából nem...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

Merkel is gratulált Putyinnak

Total: 82 76 5 0 1 0Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez. A...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

Zeman cseh elnök is gratulált Putyinnak, szívesen látná Prágában

Total: 6 1 5 0 0 0Milos Zeman cseh államfő hétfőn táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megválasztásához, és közölte...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

A Fehér Ház nem gratulál Putyinnak, de együttműködik Oroszországgal

Total: 330 327 3 0 0 0A Fehér Ház nem gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az újraválasztásához, de együttműködik Oroszországgal...

Elnökválasztás 20183 nappal telt el

A német és a francia elnök is gratulált Putyinnak

Total: 209 205 3 1 0 0Frank-Walter Steinmeier német és Emmanuel Macron francia elnök is gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek...

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű