Írjon nekünk

Moszkva kész a válaszlépésekre, ha Washington nem adja vissza a lefoglalt orosz ingatlanokat

A megjelenés óta

-

Oroszország válaszlépéseket foganatosíthat, ha az Egyesült Államok nem szolgáltatja vissza a területén az Obama-kormányzat záró időszakában lefoglalt orosz diplomáciai ingatlantulajdont – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Usakov figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy Moszkva türelme “nem végtelen”, és hogy Oroszország mindeddig nem reagált két, a tulajdonát képező, Washington környéki rezidencia tavaly év végén történt lefoglalására, de, mint fogalmazott, “a kölcsönösség alapelvét senki sem törölte el” a diplomáciában. A tanácsadó nem jelölt meg határidőt, ugyanakkor elmondta, hogy a problémára két külügyminiszter-helyettes igyekszik megtalálni a megoldást.

Usakov említést tett arról is, hogy lefoglalásokkal párhuzamosan Washington 35 orosz diplomatát is kiutasított, amire Moszkva nem válaszolt hasonló ellenlépéssel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter washingtoni tárgyalásait kommentálva, a tisztségviselő hangot adott véleményének, miszerint az orosz-amerikai kapcsolatok fokozatosan kiépülnek, és “kezdenek jelentőségteljes tartalommal megtelni”. Usakov szerint az orosz diplomácia vezetője részletekbe menő és őszinte tárgyalásokat folytatott amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal és Donald Trump elnökkel.

Megfogalmazása szerint erőfeszítésekre van szükség az előző amerikai kormányzat által “lerombolt” kapcsolatok normalizálásához.

Mint Usakov hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy közösen és pragmatikus szellemben kell megtalálni a megoldást a kétoldalú és nemzetközi kérdésekben. Mint mondta, lehetséges, hogy a két elnök július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján ül majd külön is tárgyalóasztalhoz egymással.

“Nem számítunk arra, hogy azonnal sikerül majd minden problémát megoldanunk, mivel (Barack) Obama (volt amerikai elnök) és csapata nagyon nehéz örökséget hagyott hátra Oroszország viszonylatában, és ezeket a beomlásokat nagyon nem lesz könnyű eltakarítani az útból” – mondta.

A kapcsolatok rendezését zavaró tényezőként említette meg, hogy az Egyesült Államokban továbbra is a tavalyi amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolják Oroszországot.

Usakov beszámolója szerint Lavrov Washingtonban az izraeli-palesztin rendezésről, valamint a szíriai, az afganisztáni és az ukrajnai helyzetről is tárgyalt. Elmondta, hogy az orosz külügyminiszter felvetette Kijev felelősségre vonását a minszki megállapodások “makacs” be nem tartása miatt, amiért az ukrán vezetés nem kíván különleges státust biztosítani a Donyec-medencének és mert nem bocsátkozik tárgyalásokba a köztársaságokkal.

Pénteki orosz sajtójelentések szerint Lavrov az alaszkai Fairbanksben, ahol az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország Donald Trump és formálódó csapatának választására bízza, hogy milyen formában és milyen ütemben valósuljon meg a kapcsolatok helyreállítását célzó együttműködés. Kijelentette, hogy Moszkva üdvözölni fog bármilyen amerikai hozzájárulást a szíriai biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkező orosz-rörök-iráni memorandum végrehajtását. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az övezetekbe amerikai megfigyelők tevékenykedjenek, de hangsúlyozta, hogy ehhez Damaszkusz beleegyezése is szükséges. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Phjongcshang 2018: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

A megjelenés óta

-

Írta:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Elemző: az orosz csapatkivonás a szíriai stabilitás jele

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz csapatkivonás annak a jele, hogy egyre stabilabb a helyzet Szíriában, egyben demonstrálja, hogy Oroszország rendezte az Egyesült Államok ügyetlen lépései nyomán kialakult helyzetet – jelentette ki a Türkinfo hírportál főszerkesztője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tarik Demirkán közölte: ugyan a csapatkivonás nem teljes, ám ez a lépés is jelzi, hogy Oroszország, Törökországgal és Iránnal együttműködve a szíriai rendezés kulcsszereplőjévé vált.

Ugyanakkor Törökország, amely évekig sikertelenül követelte Aszad szíriai elnök távozását, mára elfogadta a helyzetet annak fejében, hogy a szíriai kurdok nem kapnak az iraki kurdokhoz hasonló, széles körű autonómiát – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy tovább növelte a Törökország és az Egyesült Államok közötti feszültséget, hogy Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Törökország mindig is azon az állásponton volt, hogy a közel-keleti rendezés kulcsa a palesztin kérdés rendezése, ezen belül pedig szimbolikus szereppel bír Jeruzsálem státusza – mondta az elemző. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Öngyilkos támadásokra készülő terrorcsoportot lepleztek le Oroszországban

A megjelenés óta

-

Írta:

Lelepleztek egy terrorcsoportot Oroszországban, amely az újévi ünnepek és az elnökválasztási kampány idején öngyilkos merényleteket készült elkövetni Moszkva térségében – jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi ülésén.

Az orosz titkosszolgálatok Bortnyikov szerint hétfőn vették őrizetbe a csoport közép-ázsiai származású tagjait. A terroristáktól robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszert foglaltak le. Az FSZB felszámolt egy “terroristaeszközöket előállító laboratóriumot is”.

Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság vezetője, elmondta, hogy az orosz szakszolgálatok az év folyamán 61, terrorizmussal összefüggő bűncselekményt, köztük 18 jelentős merényletkísérletet akadályoztak meg, és 56 – konspirációban működő – “terroristasejtet” lepleztek le. Az FSZB 2017-ben 78 fegyverest és azoknak segédkező személyt “likvidált”, valamint 1018 “banditát” vett őrizetbe.

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint a nemzetközi terrorszervezetek “a terrorista aktivitás gócpontjait” próbálják meg létrehozni Oroszország egyes régióiban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségeinek felszámolása nyomán a terroristák más területekre próbálnak meg átcsoportosulni.

A Bortnyikov vezette szolgálat az év folyamán több mint 17 500 olyan külföldi személy beutazását akadályozta meg, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal. Az FSZB elejét vette annak is, hogy 80, a terrorszervezetek toborzóinak befolyása alá került személy elhagyhassa Oroszországot.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást. MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű