Írjon nekünk

Moszkva kész a válaszlépésekre, ha Washington nem adja vissza a lefoglalt orosz ingatlanokat

A megjelenés óta

-

Oroszország válaszlépéseket foganatosíthat, ha az Egyesült Államok nem szolgáltatja vissza a területén az Obama-kormányzat záró időszakában lefoglalt orosz diplomáciai ingatlantulajdont – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Usakov figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy Moszkva türelme “nem végtelen”, és hogy Oroszország mindeddig nem reagált két, a tulajdonát képező, Washington környéki rezidencia tavaly év végén történt lefoglalására, de, mint fogalmazott, “a kölcsönösség alapelvét senki sem törölte el” a diplomáciában. A tanácsadó nem jelölt meg határidőt, ugyanakkor elmondta, hogy a problémára két külügyminiszter-helyettes igyekszik megtalálni a megoldást.

Usakov említést tett arról is, hogy lefoglalásokkal párhuzamosan Washington 35 orosz diplomatát is kiutasított, amire Moszkva nem válaszolt hasonló ellenlépéssel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter washingtoni tárgyalásait kommentálva, a tisztségviselő hangot adott véleményének, miszerint az orosz-amerikai kapcsolatok fokozatosan kiépülnek, és “kezdenek jelentőségteljes tartalommal megtelni”. Usakov szerint az orosz diplomácia vezetője részletekbe menő és őszinte tárgyalásokat folytatott amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal és Donald Trump elnökkel.

Megfogalmazása szerint erőfeszítésekre van szükség az előző amerikai kormányzat által “lerombolt” kapcsolatok normalizálásához.

Mint Usakov hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy közösen és pragmatikus szellemben kell megtalálni a megoldást a kétoldalú és nemzetközi kérdésekben. Mint mondta, lehetséges, hogy a két elnök július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján ül majd külön is tárgyalóasztalhoz egymással.

“Nem számítunk arra, hogy azonnal sikerül majd minden problémát megoldanunk, mivel (Barack) Obama (volt amerikai elnök) és csapata nagyon nehéz örökséget hagyott hátra Oroszország viszonylatában, és ezeket a beomlásokat nagyon nem lesz könnyű eltakarítani az útból” – mondta.

A kapcsolatok rendezését zavaró tényezőként említette meg, hogy az Egyesült Államokban továbbra is a tavalyi amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolják Oroszországot.

Usakov beszámolója szerint Lavrov Washingtonban az izraeli-palesztin rendezésről, valamint a szíriai, az afganisztáni és az ukrajnai helyzetről is tárgyalt. Elmondta, hogy az orosz külügyminiszter felvetette Kijev felelősségre vonását a minszki megállapodások “makacs” be nem tartása miatt, amiért az ukrán vezetés nem kíván különleges státust biztosítani a Donyec-medencének és mert nem bocsátkozik tárgyalásokba a köztársaságokkal.

Pénteki orosz sajtójelentések szerint Lavrov az alaszkai Fairbanksben, ahol az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország Donald Trump és formálódó csapatának választására bízza, hogy milyen formában és milyen ütemben valósuljon meg a kapcsolatok helyreállítását célzó együttműködés. Kijelentette, hogy Moszkva üdvözölni fog bármilyen amerikai hozzájárulást a szíriai biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkező orosz-rörök-iráni memorandum végrehajtását. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az övezetekbe amerikai megfigyelők tevékenykedjenek, de hangsúlyozta, hogy ehhez Damaszkusz beleegyezése is szükséges. MTI

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Putyin: az ENSZ BT megkerülése a terroristák kezére játszik

A megjelenés óta

-

Írta:

A terroristák kezére játszik, hogy néhány ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével alkalmaz katonai erőt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Szocsiban szerdán megnyílt nemzetközi biztonsági konferencia részvevőihez intézett üzenetében.

“A nemzetközi közösség néhány tagja mind gyakrabban igyekszik semmibe venni a nemzetközi jog általánosan elismert normáit és elveit, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével folyamodik katonai erő alkalmazásához, elutasítva a tárgyalásokat mint a nemzetközi viták megoldásának kulcseszközét” – hangzott Putyin üzenete, amelyet Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára ismertetett a fórum részvevőivel.

Az orosz elnök szerint az ilyen lépések politikai és társadalmi instabilitáshoz, a helyi konfliktusok és válságok felerősödéséhez vezetnek, valamint “a terrorizmus, a szélsőségesség, a transznacionális bűnözés erőinek kezére játszanak”.

Leszögezte, hogy Oroszország a globális és a nemzetközi biztonság szavatolása érdekében kész többoldalú és kétoldalú alapon is együttműködni nemzetközi partnereivel.

Patrusev elmondta, hogy a szocsi tanácskozáson 118 ország és az ENSZ biztonságpolitikai szakértői, tisztségviselői – köztük miniszterelnök-helyettesek, elnöki tanácsadók és belügyminiszterek -, valamint diplomatái vesznek részt.

Tovább olvasom

Sport

Videó: elkészült a Mordovia Aréna, az oroszországi foci-vb egyik helyszíne

A megjelenés óta

-

Írta:

Nézze meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínét, az új Mordovia Arénát Szaranszkban.

A több mint 44 ezer férőhelyes stadion a vb után az FC Mordovia labdarúgó klub otthona lesz.

A 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokságot Oroszország 11 városában rendezik június 14 és július 15 között. A helyszínek: Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Szamara, Szaranszk, Szocsi és Jekatyerinburg.

Tovább olvasom

Gazdaság

Gazprom: jöhet az Északi Áramlat-3, ami végzetes ütés lehet az ukrán gazdaságnak

A megjelenés óta

-

Írta:

A Gazprom nem zárja ki az Északi Áramlat-3 földgázvezeték megépítését – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, az orosz állami gázipari vállalat vezérigazgató-helyettese kedden Moszkvában.

A Gazprom korábban közölte, kész annyi gázt szállítani Európába, amennyi csak szükséges, különös tekintettel arra, hogy a holland groningeni gázmezőn csökken és várhatóan 2030-ra megszűnik a kitermelés.

“Vannak megerősített készleteink, van szállítási infrastruktúránk, új szállítási útvonalakat építünk ki. Ha Európa bejelenti az erre való igényét, és kész lesz aláírni a szükséges szerződéseket, akkor nem zárom ki, hogy szükség lesz újabb gázszállítási projektekre, például az Északi Áramlat-3-ra” – nyilatkozott Medvegyev.

A Gazprom 2016-ban 12,5 százalékkal, több mint 179,3 milliárd köbméterre növelte a volt szovjet köztársaságokon kívülre irányuló exportját, tavaly pedig 194,4 milliárd köbméterrel újabb rekordot állított fel. Az orosz gázipari óriás 60 százalékkal részesült az európai gázimportból. Medvegyev szerint a Gazpromnak ezzel az aránnyal kapcsolatban nincsenek célszámai, de csökkenteni sem akarja részesedését.

A Gazprom számításai szerint az orosz gázexport az következő két évben évente meghaladja a 200 milliárd köbmétert, ami a Szibéria Ereje vezetéken keresztül a tervek szerint jövőre meginduló kínai és az Északi Áramlat-2-őn át megkezdődő európai szállításnak lesz köszönhető.

Az Északi Áramlat-2 projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű