Videó: ukrán nacionalisták megdobálták a győzelem napi felvonulókat Kijevben

Krumplik, tojások, füstbombák, festékkel teli lufik és botok repültek ki az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) kijevi irodájából kedden a győzelem napi oroszbarát menet résztvevőire, illetve az eseményt biztosító rendőrökre és a helyszínről tudósító újságírókra.

Az ukrán rendőrség közleménye szerint egy rendfenntartó megsérült.

A 112.ua ukrán hírportál arról számolt be, hogy mintegy 800-an vonultak a második világháborús emlékparkban lévő örök tűzhöz a “Senkit, semmit nem felejtünk” jelmondatú, a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából rendezett megmozduláson. Ez az akció hírforrások szerint az oroszországi úgynevezett Halhatatlan ezrednek, azaz a háborúban elesettek és a veteránok fotóit hordozó leszármazottak menetének kijevi megfelelője. Utóbbi mintegy félezer oroszországi településen vonult fel.

Moszkvában a hírek szerint a második világháborús veteránok portréi mellett a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban az oroszbarát felkelők oldalán elesettek fotóit is végig fogják hordozni.

Ukrajnában harmadik éve két napon, azaz május 8-án és 9-én is tartanak második világháborús évfordulós megemlékezéseket. Azelőtt csak május 9-én ünnepeltek szovjet szokás szerint. A kommunista múlttal való szakítás jegyében azonban a jelenlegi ukrán vezetés 2015-ben úgy határozott, hogy május 8. – amelyet addig Ukrajnában nem ünnepeltek – a második világháború áldozatainak emléknapja, 9. pedig a “túlélők ünnepe” lett. Idén mindkettőt munkaszüneti nappá nyilvánították az országban.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború végének napjáról, a szovjet utódállamok többségében viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyanis Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt. MTI

loading...

Ez is érdekelhet