Írjon nekünk

Lavrov: az EU-ban egy “agresszív kisebbség” áll szemben Oroszországgal

A megjelenés óta

-

Moszkva nem fog beleszólni az Európai Unió belső Oroszország-vitájába – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Mir tévécsatornán vasárnap sugárzott interjújában.

Kifogásolta, hogy Nyugaton egyesek Oroszországgal kapcsolatban az “átpolitizált magatartást” részesítik előnyben országuk gazdasági érdekeivel szemben.

Rámutatott, hogy az unióban két álláspont ütközik: azoké, akik kategorikusan ellenzik a kapcsolatok javítását Moszkvával és azoké, akik már most megkezdenének kijutni a “szankciós zsákutcából”. Mint mondta, Moszkva nem kíván beleszólni az EU belső vitájába, de figyelemmel kíséri azt.

 

Lavrov úgy vélekedetett, hogy az EU-ban egy “agresszív kisebbség” áll szemben Oroszországgal, és felerősödött az “anomália elleni” tendencia.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkvában “konkrét eredményeket” várnak a nemzetközi stabilitás biztonság ügyében Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök leendő találkozójától, ezért azt jól elő kell készíteni.

 

Az orosz diplomácia vezetője szerint Trump “a közös érdekek” miatt kész a kapcsolatok normalizálására, függetlenül attól, hogy kormányzatának egyes tagjai ezzel ellentétes kijelentéseket tesznek. Mint mondta, Moszkva csak “a főszereplőhöz” igazodik és emlékeztetett rá, hogy az amerikai elnök a Putyinnal kedden folytatott telefonbeszélgetése során pozitívan értékelte külügyminisztere, Rex Tillerson Moszkvában folytatott tárgyalásait.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy az orosz és az amerikai elnök legközelebb a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozója alkalmából folytathat megbeszélést. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

Ukrajna

Szili Katalin: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”

A megjelenés óta

-

Írta:

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott: “rendkívüli cinizmus”, hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág “durva támadása”.

Kiemelte: “sehol nem gyakorlat”, hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”.

MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017