Moszkva: abszurd indokkal mondta le oroszországi útját a brit külügyminiszter

Moszkva szerint, abszurd indokkal mondta le oroszországi útját Boris Johnson brit külügyminiszter – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ hírügynökséggel.

Boris Johnson hétfőn látogatott volna Moszkvába, ahol munkaebéden vett volna részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és közös sajtótájékoztatót is tartottak volna. Johnson találkozott volna orosz emberi jogi aktivistákkal és a helyi brit üzleti érdekeltségek vezetőivel is.

A brit külügyminisztérium szombati bejelentése szerint azonban Nagy-Britannia elítéli, hogy Oroszország “még az ártatlan civilek elleni múlt heti vegyifegyver-támadás után is védi Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét”. A közlemény felszólítja Oroszországot, hogy minden lehetséges módon segítse elő a politikai rendezést Szíriában, és működjön együtt a nemzetközi közösség többi országával annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a sokkoló múlt heti események.

Személyében öt év óta először látogatott volna brit külügyminiszter Moszkvába. Legutóbb William Hague járt az orosz fővárosban 2012-ben.

Boris Johnson most lemondott moszkvai látogatásának tervét a brit külügyminisztérium március elején jelentette be.

Az akkori tájékoztatás szerint Johnson moszkvai tárgyalásainak középpontjában a brit-orosz viszonyrendszer, valamint a szíriai és az ukrajnai válság állt volna.

A brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrég kijelentette: Oroszországgal fenn kell tartani a kapcsolatokat, de “nagyon óvatos módon, és mindig figyelni kell, hogy (Moszkva) éppen miben mesterkedik”.

loading...

Ez is érdekelhet