Oroszország hírei

Lavrov: provokáció a Szíria elleni amerikai légicsapás

48

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

- Hirdetés -

Miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, Lavrov is agressziónak nevezte a támadást és kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. Mint mondta, a támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti.

Elmondta, hogy orosz katonák nem sérültek meg a támadásban.

Moszkva felfüggeszti az orosz-amerikai repülésbiztonsági megállapodást

- Hirdetés -

Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az intézkedést a moszkvai diplomáciai tárca a szíriai légi bázisra mért amerikai katonai csapással indokolta. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt, amelyet a Kreml egy szuverén állam elleni agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősített, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott – részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott – iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

Moszkva a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte

Moszkva kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését – közölte pénteken Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet