Írjon nekünk

Atom-tengeralattjáróval kutatnák az Északi-sark ásványkincseit

A megjelenés óta

-

Polgári rendeltetésű atommeghajtású tengeralattjáró kifejlesztéséhez láttak hozzá orosz tudósok – írja az Atomenergia info.

A Távlati Kutatások Alapja (FPI) nevű állami szervezet fizikai-műszaki projektcsoportjának vezetője, Viktor Litvinyenko elmondta, hogy a komplexumot az északi-sarkvidéken ásványkincslelőhelyek feltérképezésére készülnek használni. A legújabb fejlesztés egy olyan atom-tengeralattjáró lesz, amelynek silóiból nem rakétákat bocsátanak majd fel, hanem autonóm működésű, robotizált víz alatti berendezéseket – mondta a szakember, aki hozzátette – ezek szeizmológiai kutatásokra éppen úgy alkalmasak lesznek, mint a természeti kincsek keresésére.

Ilyen és ehhez fogható tengeralattjárót sehol máshol nem fejlesztettek még ki a világon – hangoztatta Litvinyenko, aki fontosnak találta megjegyezni azt is, hogy olyan egyedülálló technológiai megoldásokat alkalmaznak majd a munka során, amelyek a jövőben segítenek kiaknázni az északi-sarkvidéki tengeri talapzat tartalékait.

Az első polgári atommeghajtású tengeralattjáró 135,5 méter hosszú és 14,4 méter széles lesz.

Képes lesz akár a 12,6 csomós sebességre is, és négyszáz méter mélyre tud majd lemerülni. Akár kilencven napig is járhatja a tengereket anélkül, hogy ki kellene kötnie. A legénysége negyven főből áll majd.

Litvinyenko szerint jelenleg az előzetes tervezési folyamat záró szakasza zajlik a nukleáris meghajtású tengeralattjárók fejlesztésével foglalkozó orosz társaságnál, a Rubin Központi Tervezőirodánál.

Az atommeghajtású tengeralattjárók az 1950-es években jelentek meg – katonai célokkal. A Szovjetunióban a K-3 volt az első, azt 1958-ban állították hadrendbe.

Atomenergia Info

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszországban mintegy 2,6 millió illegális bevándorló tartózkodik

A megjelenés óta

-

Írta:

Mintegy 2,6 millióra tehető az Oroszországban tartózkodó illegális bevándorlók száma – jelentette ki Alekszandr Gorovoj orosz belügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

Gorovoj szerint az illegális bevándorlás csökkenő tendenciát mutat Oroszországban, és az orosz belügyi szervek lépéseket tesznek a jelenség visszaszorítása érdekében. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy eddig kétmillió, törvénysértést elkövető külföldi állampolgárt tiltottak ki az országból.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos májusban 8-10 millió illegális bevándorlóról beszélt, akiknek jelenléte szerinte szociális feszültségekhez és a beutazók jogaival való visszaéléshez vezetett.

Az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia decemberben közzétett felmérése szerint a tavalyi év második felében, kétéves szünet után újból tömegessé vált a vendégmunkások, túlnyomórészt az idénymunkások beáramlása, számuk szeptember végén elérte 10,4 millió főt. A legtöbben, 8,8 millióan a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba munkavállalás céljából, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017