Írjon nekünk

Atom-tengeralattjáróval kutatnák az Északi-sark ásványkincseit

A megjelenés óta

-

Polgári rendeltetésű atommeghajtású tengeralattjáró kifejlesztéséhez láttak hozzá orosz tudósok – írja az Atomenergia info.

A Távlati Kutatások Alapja (FPI) nevű állami szervezet fizikai-műszaki projektcsoportjának vezetője, Viktor Litvinyenko elmondta, hogy a komplexumot az északi-sarkvidéken ásványkincslelőhelyek feltérképezésére készülnek használni. A legújabb fejlesztés egy olyan atom-tengeralattjáró lesz, amelynek silóiból nem rakétákat bocsátanak majd fel, hanem autonóm működésű, robotizált víz alatti berendezéseket – mondta a szakember, aki hozzátette – ezek szeizmológiai kutatásokra éppen úgy alkalmasak lesznek, mint a természeti kincsek keresésére.

Ilyen és ehhez fogható tengeralattjárót sehol máshol nem fejlesztettek még ki a világon – hangoztatta Litvinyenko, aki fontosnak találta megjegyezni azt is, hogy olyan egyedülálló technológiai megoldásokat alkalmaznak majd a munka során, amelyek a jövőben segítenek kiaknázni az északi-sarkvidéki tengeri talapzat tartalékait.

Az első polgári atommeghajtású tengeralattjáró 135,5 méter hosszú és 14,4 méter széles lesz.

Képes lesz akár a 12,6 csomós sebességre is, és négyszáz méter mélyre tud majd lemerülni. Akár kilencven napig is járhatja a tengereket anélkül, hogy ki kellene kötnie. A legénysége negyven főből áll majd.

Litvinyenko szerint jelenleg az előzetes tervezési folyamat záró szakasza zajlik a nukleáris meghajtású tengeralattjárók fejlesztésével foglalkozó orosz társaságnál, a Rubin Központi Tervezőirodánál.

Az atommeghajtású tengeralattjárók az 1950-es években jelentek meg – katonai célokkal. A Szovjetunióban a K-3 volt az első, azt 1958-ban állították hadrendbe.

Atomenergia Info

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Phjongcshang 2018: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

A megjelenés óta

-

Írta:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Elemző: az orosz csapatkivonás a szíriai stabilitás jele

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz csapatkivonás annak a jele, hogy egyre stabilabb a helyzet Szíriában, egyben demonstrálja, hogy Oroszország rendezte az Egyesült Államok ügyetlen lépései nyomán kialakult helyzetet – jelentette ki a Türkinfo hírportál főszerkesztője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tarik Demirkán közölte: ugyan a csapatkivonás nem teljes, ám ez a lépés is jelzi, hogy Oroszország, Törökországgal és Iránnal együttműködve a szíriai rendezés kulcsszereplőjévé vált.

Ugyanakkor Törökország, amely évekig sikertelenül követelte Aszad szíriai elnök távozását, mára elfogadta a helyzetet annak fejében, hogy a szíriai kurdok nem kapnak az iraki kurdokhoz hasonló, széles körű autonómiát – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy tovább növelte a Törökország és az Egyesült Államok közötti feszültséget, hogy Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Törökország mindig is azon az állásponton volt, hogy a közel-keleti rendezés kulcsa a palesztin kérdés rendezése, ezen belül pedig szimbolikus szereppel bír Jeruzsálem státusza – mondta az elemző. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Öngyilkos támadásokra készülő terrorcsoportot lepleztek le Oroszországban

A megjelenés óta

-

Írta:

Lelepleztek egy terrorcsoportot Oroszországban, amely az újévi ünnepek és az elnökválasztási kampány idején öngyilkos merényleteket készült elkövetni Moszkva térségében – jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi ülésén.

Az orosz titkosszolgálatok Bortnyikov szerint hétfőn vették őrizetbe a csoport közép-ázsiai származású tagjait. A terroristáktól robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszert foglaltak le. Az FSZB felszámolt egy “terroristaeszközöket előállító laboratóriumot is”.

Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság vezetője, elmondta, hogy az orosz szakszolgálatok az év folyamán 61, terrorizmussal összefüggő bűncselekményt, köztük 18 jelentős merényletkísérletet akadályoztak meg, és 56 – konspirációban működő – “terroristasejtet” lepleztek le. Az FSZB 2017-ben 78 fegyverest és azoknak segédkező személyt “likvidált”, valamint 1018 “banditát” vett őrizetbe.

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint a nemzetközi terrorszervezetek “a terrorista aktivitás gócpontjait” próbálják meg létrehozni Oroszország egyes régióiban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségeinek felszámolása nyomán a terroristák más területekre próbálnak meg átcsoportosulni.

A Bortnyikov vezette szolgálat az év folyamán több mint 17 500 olyan külföldi személy beutazását akadályozta meg, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal. Az FSZB elejét vette annak is, hogy 80, a terrorszervezetek toborzóinak befolyása alá került személy elhagyhassa Oroszországot.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást. MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű