Oroszország hírei

Ukrajna kitiltotta a kerekesszékes Eurovíziós orosz versenyzőt

39

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.

- Hirdetés -

A döntést Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője közölte szerdán Kijevben.

A gyerekkorában kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült énekesnőt azért sújtotta az ukrán hatóság beutazási tilalommal, mert 2015-ben fellépett az Oroszországgal újraegyesült Krím félszigeten, és ezzel “megsértette azt az ukrán jogszabályt, amely szerint a Krím félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével szabad beutazni”.

Korábban az énekesnő azt nyilatkozta, hogy nem emlékszik pontosan a krími koncertjére.

- Hirdetés -

Krím a hazatérés (teljes film) magyar felirattal

Értetlenségének hangot adva hozzátette, hogy a Krímbe “ugyanúgy utazott, mint bármely más orosz területre”.

A kijevi hatóságok sokáig hezitáltak azon, hogy kivételt tegyenek-e és beengedjék az ország területére a mozgássérült 27 éves orosz énekesnőt. Az orosz média a múlt héten azt közölte, hogy a kijevi hatóságok engedélyezték a beutazást Szamojlovának. Ezt még aznap cáfolta Vaszil Hricak, az SZBU főnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre nem született döntés a kérdésben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy véleménye szerint a törvényeknek egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.

Julija Szomojlova a Flame is Burning című dalával nyerte meg hazájában a válogatót. Moszkva korábban azt közölte, hogy nem küld más versenyzőt a kijevi dalfesztiválra, ha Szamojlovának megtiltják a beutazást.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjét május 9-én és 10-én, döntőjét pedig május 13-án tartják az ukrán fővárosban.

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet