Írjon nekünk

Gazdaság

A Gazprombank lesz a Roszatom pénzügyi partnere a szélerőművi beruházásokban

A megjelenés óta

-

Az orosz állami atomkonszern választása tender eredményeként esett erre a pénzintézetre: február közepén Kirill Komarov, a Roszatom első vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy hat bank is ajánlatot tett a projekt finanszírozására, miután az orosz állami atomóriás – leányvállalatán, a VetroOGK-n keresztül – tavaly három, összesen 610 MW teljesítményű szélerőműpark dél-oroszországi építésére nyert el megbízást. A cégcsoport a Lagerwey holland társasággal együttműködve a szélerőmű részegységek gyártását is meg kívánja honosítani Oroszországban – írja az Atomenergia info.

A Gazprombank 2017-2020 között, a VetroOGK-nak nyújtott hitel formájában, összesen 64,6 milliárd rubellel (mintegy 320 milliárd forinttal) segíti a szélenergetikai program megvalósítását. A RIA Novosztyi értesülése szerint a pénzt két részletben folyósítják: először maximum 57,4 milliárdnyi üzleti kölcsönt nyújt a bank, majd legfeljebb 7,2 milliárdot úgynevezett mezzanine hitelként (alárendelt kölcsöntőkeként) fizet ki, vagyis rövid időre befektetőként is beszáll a vállalkozásba, és részvényesi kölcsönnel segíti azt. A hírügynökség jelentése szerint a hitelt legkésőbb 2026 végéig kell törleszteni.

A partnerbank kiválasztása fontos mérföldkő annak a Roszatom stratégiának a megvalósításában, amelynek célja egy új ágazat, a szélenergetika megteremtése Oroszországban – mondta a döntés után Kirill Komarov. Az így kapott eszközöket szélerőművek építésére fordítják – tette hozzá.

A Gazprombank hagyományosan az orosz atomipar egyik pénzügyi támasza, de más ágazatokkal is együttműködik. Mint első alelnöke, Alekszej Belouszov elmondta, a pénzintézet megbízható partneri kapcsolatokat alakított ki a napenergetika oroszországi úttörőivel, és most lehetőséget kapott arra, hogy ott legyen egy másik új ágazat, a szélenergetika kezdeteinél is.

A szélenergetikát a Roszatom olyan nem nukleáris ágazatnak tekinti, amely segítheti a konszernt a növekedésben.

Becslése szerint az oroszországi szélenergetikai létesítmények összteljesítménye 2024-re elérheti a 3,6 GW teljesítményt Az iparág forgalma addigra évi mintegy 200 milliárd rubel, a szélerőmű-építés, -üzemeltetés és -karbantartás piacának értéke pedig 400 milliárd rubel lehet.

Forrás: Atomeregia info

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Szentpéterváron tartottak tájékoztatót a Paksi Atomerőmű bővítéséről

A megjelenés óta

-

Írta:

A magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakértője október 31-én a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében tájékoztatót tartott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjának tervezési követelményeiről.

A rendezvényt a Paks II. Atomerőmű építésében közvetlenül részt vevő orosz gépészeti, mérnöki és tervezőtársaságok szakemberei számára szervezték. A magyar felügyeleti szerv képviselője a nap folyamán tájékoztatta a résztvevőket a Magyarország területén érvényes nukleáris biztonsági szabályokról, a törvényi rendelkezések részleteiről és az atomerőművek kivitelezésének fő szabályairól.

„Egy nemzetközi szinten megvalósuló erőmű-építési beruházás legelején nagyon fontos megteremteni a kölcsönös egyetértést a folyamat összes résztvevője között” – mondta Szergej Fjodorov, a Roszatom Műszaki Akadémiájának atomenergetikai létesítményépítési kompetenciaközpontjának igazgatója. „Az ilyen rendezvényekre most nagyon nagy az igény, mert lehetővé teszik, hogy egy nemzetközi csapat jöhessen létre a projekt hatékony megvalósításának érdekében. Ezen a héten a Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegébe látogatott egy magyar küldöttség, és nagyon számítunk a támogatásukra, arra, hogy lehetőségünk lesz még egy sor, hasonló szemináriumot megvalósítani más magyar szabályozó szervezetek képviselőinek részvételével” – hangsúlyozta Szergej Fjodorov.

„Különösen fontos, hogy az orosz fél még a munkák megkezdése előtt megismerje a magyarországi jogszabályi rendelkezéseket” – mondta Petőfi-Tóth Katalin, az OAH munkatársa.

„Ismertettem az atomerőmű-tervezésre és létesítésre vonatkozó legfontosabb magyar jogszabályi követelményeket, de ez valójában csak az első lépés az orosz szakemberek számára az ezen a területen érvényes magyarországi jogszabályok megismerése felé vezető úton” – hangsúlyozta Petőfi-Tóth Katalin.

A Roszatom Műszaki Akadémiájának szentpétervári részlegében már volt példa hasonló rendezvény sikeres lebonyolítására. 2017 májusában a Hanhikivi-1 atomerőmű tervezésében és építésében érintett tíz oroszországi vállalat több mint 200 képviselője gyűlt össze azon a szemináriumon, amelyen az atomlétesítmények használatának területén érvényes finnországi normákat és szabályokat ismertették a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szakértői.

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

A Mol helyére lépne a Rosznyefty az INA horvát olajipari vállalatban

A megjelenés óta

-

Írta:

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban – közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.

Secin az interjúban kiemelte: “érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban”.
Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat – mondta, majd hozzátette: “a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító”.

Kifejtette: tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

“Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni” – jelentette ki.

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon – szögezte le. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű