Írjon nekünk

Sport

Az orosz fociszurkolók a “győzelem kanalaival” biztatják majd csapatukat

A megjelenés óta

-

A “győzelem kanalai” elnevezésű hangszer lesz a hazai szurkolók “vuvuzelája” a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságon – adta hírül kedden a Znak.com hírportál.

A Vlagyimir Putyin elnök által februárban kiírt pályázatot a szurkolói nemzeti hangszer elkészítésére Rusztam Nugmanov nyerte meg. Az eredetileg jogi végzettségű Nugmanov népihangszer-készítő elmondta, hogy az általa kitalált eszköz két kanálból áll, amelyeket egy “v” alakú, rugalmas nyéllel erősítettek össze. Ez az alkotó szerint a gyakorlati funkciója mellett egyúttal a victory, azaz a győzelem jelképe is.

Nugmanov hozzátette: 2010 óta gondolkodik egy olyan szurkolói eszköz előállításán, mint amilyen az előző vb-házigazdák közül Dél-Afrikában a vuvuzela, Brazíliában a caxirola – a szemcsékkel töltött műanyag dobozokat a nemzetközi szövetség végül kitiltotta a stadionokból -, Dél-Koreában pedig a felfújható és egymáshoz verhető rúdpár volt, amely bangers néven később Amerikát is meghódította. Oroszországban eddig nem létezett ilyen eszköz.

A domború oldalukkal összekoppintott fakanalak az orosz népzene hagyományos kísérő “hangszerei”. Nugmanov beszámolója szerint egy olyan szurkolói eszközben gondolkodott, amely kicsi, egyszerű, könnyen előállítható és használható, valamint történelmi értéket képvisel és visszaadja az orosz kultúra gazdagságát is.

A létező hangszerek között nem talált ilyet. A fúvós hangszereket az alkotó – főleg a vuvuzelát ért bírálatok miatt – eleve kizárta, mint lehetőséget. Később ugyanerre a sorsra jutottak a nagyobb méretű és a húros zeneszerszámok is. Végül a nyelüknél összefogott kanalaknál állapodott meg.

Nugmanov úgy nyilatkozott, hogy a “győzelem kanalai” gyárthatóvá tételéhez még további kutatásokra van szükség, de hangot adott meggyőződésének, hogy munkatársaival az egymillió rubeles – mintegy ötmillió forintos – pályázatban megszabott október 1-i határidőig meg tud birkózni a feladattal. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Sűrű a program és fontos lépések a Magyar Sambo háza táján (+galéria)

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyar sambo versenyző először vett részt junior VB-n és a Fitparade stábjával karöltve megrendeztük az első hazai gyerekversenyt, ami egyből nemzetközi lett.

Magyar versenyző először vett részt ifjúsági és junior Világbajnokságon. (Újvidék, 2017, október 12-15) Hazánkat Pécsi Péter képviselte junior 62kg-ban. (klubjai: Honvéd Zrínyi SE & Zen Mushin Do HE) Peti Fehérorosszal küzdött. Mivel a Sambo Orosz nemzeti sport, nem volt könnyű dolga. Az utolsó pillanatban egy dobás után megreccsentette karfeszítéssel a Beloruszt, de sajnos már későn. Pontkülönbségből adódóan beszüntették a mérkőzést. Mivel ellenfele utána kikapott a Tádzsik versenyzőtől, nem tudott vigaszágon tovább küzdeni.

Október 15.-én a Magyar Sambo Szövetség a Fitparade stábjával közösen rendezte hazánk első Utánpótlás gyerekversenyét, melyre külföldi klub is nevezett. Meglepően színvonalas mérkőzéseket is láthatott hazánk legnagyobb multisport fesztiváljának közönsége. A programot Combat sambo bemutató mérkőzés is színesítette. Érdemes megjegyezni, hogy a Fitparade égisze alatt szimultán mennek a sportrendezvények és bemutatók, mindenki megtalálhatta a magának tetszőt. (Fitness, Szkander, TRX, Sambo és még sok más)

A hazai versenyzők következő megmérettetése November 9-12 között a sportág őshazájában, Oroszországban lesz (Szocsi) a Felnőtt Világbajnokságon.

Tovább olvasom

Sport

Videón a 2018-as foci-vb helyszínei – 1. rész: Nyizsnyij Novgorod

A megjelenés óta

-

Írta:

Ismerd meg a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó városokat. Sorozatunk első részében Nyizsnyij Novgoroddal ismerkedhetünk meg.

Nyizsnyij Novgorod Oroszország ötödik legnagyobb városa, több mint 1.5 millió lakossal. A város első számú látnivalója a Kreml – amely a történelmi központban található, 2 km hosszú falaival és 13 bástyájával. A Kreml legrégibb épülete a Mihajlo-Arhangelszij székesegyház.

A stadion:

A 45 000 férőhelyes Nyizsnyij Novgorod stadion a világbajnokág után a helyi klub az FC Olimpiec Nyizsnyij Novgorod otthona lesz.

Négy csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és egy negyeddöntőt rendeznek a városban a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon.

Tovább olvasom

Sport

Több mint 1 millió drukkert várnak Moszkvába az oroszországi foci-vb idején

A megjelenés óta

-

Írta:

Több mint egymillió futballdrukkert várnak az orosz fővárosba a jövőévi labdarúgó-világbajnokságra – közölte a város turisztikai és sport részlegének vezetője a TASZSZ hírügynökséggel.

Alekszej Tihnyenko elmondta, hogy sokan már lefoglalták szálláshelyüket, akik Moszkvát választották elsődleges úti céljuknak, ahonnan majd elutaznak a többi vb mérkőzésnek is otthont adó városba. Hozzátette, hogy a világbajnokság idején több mint egymillió focidrukker érkezésére számítanak Moszkvában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hatóságok korlátozták a szállodai árakat a vb idejére, tehát nem emelkedhetnek jelentősen a hotelárak a sportesemény időszakában.

A városi tisztviselő elmondta, hogy Moszkvában több mint 1000 szálloda található, összesen 63 000 szobával. Egy átlagos turista 3-4 napot tölt az orosz fővárosban.

Az alacsonyabb kategóriájú hostel szállások további 163 000 ember befogadására képesek Moszkvában és nem beszéltünk még az egyéni lakáskiadókról.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017