Ukrajna megakadályozta egy hivatalos BT-nyilatkozat elfogadását az elhunyt orosz ENSZ-nagykövetről

0

Rosszallással fogadták Moszkvában azt, hogy Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökeként megakadályozta, hogy a testület hivatalos nyilatkozatban emlékezzen meg Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet haláláról.

- Hirdetés -

A BT az Oroszország által javasolt hivatalos, írásos testületi elnöki nyilatkozat helyett az ukrán elutasítás miatt csupán a sajtónak szánt közleményben fejezte ki részvétét. A nyilatkozatot Volodimir Jelcsenko, a BT soron elnöki tisztét ellátó ukrán ENSZ-nagykövet írta alá.

Ezt elsőként Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője kifogásolta Moszkvában, azt állítva, hogy “a jelenlegi ukrán hatalom semmi jót nem tud tenni, és mindenkinek csak árt, még magának is”.

Szergej Lavrov külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, hogy az ukrán ENSZ-nagykövet felsőbb utasításra cselekedett. Megfogalmazása szerint ez “nem keresztényi” cselekedet volt.

- Hirdetés -

“De a jelenlegi ukrán hatalom esetében megszokhattuk, hogy vannak az országukban olyanok, akik így viszonyulnak az oroszokhoz és azokhoz, akik nem akarnak neonáci szólamokra táncolni” – mondta.

“Isten legyen a bírájuk!” – hangoztatta az ukrán diplomaták döntésével kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Vitalij Csurkin hétfőn, egy nappal a 65. születésnapja előtt halt meg New Yorkban, amerikai sajtóértesülések szerint szívrohamban. Az orosz állandó ENSZ-képviselet elhunyt vezetőjének nyilatkozatban fejezte ki nagyrabecsülését António Guterres, a világszervezet jelenlegi, és Ban Ki Mun, az ENSZ előző főtitkára.

Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki számos éles csörtét vívott Csurkinnal a BT-ben, azt írta, hogy orosz kollégája “a diplomácia mestere” volt, aki “számos erőfeszítést tett az Egyesült Államok és az Oroszország közötti ellentétek elhárításáért”. Power elődje, Susan Rice szerint Csurkin “méltó ellenfél volt, aki mindig megmaradt barátnak.”

Kedden a Kreml a honlapján közölte Vlagyimir Putyin Vitalij Csurkin özvegyéhez és árváihoz intézett részvéttáviratát, amelyben az orosz elnök az elhunyt misszióvezetőt az egyik legkiemelkedőbb diplomatának nevezte, akinek halála pótolhatatlan veszteség az orosz külpolitika számára. Putyin szerint Csurkin “ragyogóan oldotta meg a kitűzött feladatokat és nem ismerte a vereséget”. Az elnök rámutatott, hogy a diplomata a legnagyobb szolgálatot az ENSZ-ben tette Oroszországnak.

Az orosz külügyminisztérium egyébként kedden a Facebookon közzétette azt a verset, amelyet a jelenlegi tárcavezető írt Csurkinnak 42. születésnapja alkalmából, 1994-ben.

Lavrov ENSZ-ügyekért, a most elhunyt diplomata pedig a balkáni ügyekért felelős miniszterhelyettes volt akkor, utóbbi éppen az orvlövészek által rettegésben tartott Szarajevóban tartózkodott. A köszöntőben a jelenlegi miniszter méltatta, hogy kollégája az ultimátumok és a fenyegetések dacára töretlenül haladt előre az orosz álláspont érvényesítésében.

Akár ez is tetszhet