Utazás a fagyos pokolba: magyarok indulnak Jakutföldre

Ezen túránk egy különleges és titokzatos világba indul! – olvasható a túrázók weboldalán. Az oroszországi kaland hétfőn indul és 10 napig tart.

A Jakutiai kutogatás sok érdekes dologra vetített fényt, így az eredeti elképzelést átvariálva nem megyünk a Bajkál vidékére, hanem csak a Jakut birodalom zord körülményei között csatangolunk. Első tervünkben a Jakutszk város környékével kimerítettük volna Jakutföld érdekességeit, de ráleltünk egy túravezetőre, akinek repertoárjában szerepel egy betegesen extrém roadtrip: Jakutsk – Khandyga – Ojmjakon – Ust Nera – Susuman – Magadan. Egy út a lehetetlenbe. 2500 km fagyos pokol, és útközben még egy kis kiruccanás a világ leghidegebb lakott településére,ahol mértek már -71,2 fokot is. A sztálini világban ezen az úton volt az egyik leghírhedtebb Gulág tábor a Kolima folyó mellet, ahová a „road of bones” a csontok útja nevű – néha járható – út vezet.

Az utazás 10 napos, melyben vannak programok is a fázáson kívül. Pl.: rénszarvastartók, betekintés a Jakut kultúrába, jég alagút, Mamut múzeum, szellemvárosok, és öt- hatszáz kilométerenként egy kávézó. Minden ami fagyott szemnek, szájnak ingere. A szükséges felszerelés: gatya, zokni, pár százezer forint, speciális bakancs, expedíciós kabát, esetleg sapka. Segítséget kaptunk – és nagy köszönet érte – Mészáros Csaba etnográfusnak, aki jakutok közt élt és kutatta szokásaikat – olvasható oldalukon.

Kövesd a túrázókat az Orosz Híreken, vagy a http://balatonbaikal.com/ oldalon.

 

loading...

Ez is érdekelhet