Írjon nekünk

Utazás a fagyos pokolba: magyarok indulnak Jakutföldre

A megjelenés óta

-

Ezen túránk egy különleges és titokzatos világba indul! – olvasható a túrázók weboldalán. Az oroszországi kaland hétfőn indul és 10 napig tart.

A Jakutiai kutogatás sok érdekes dologra vetített fényt, így az eredeti elképzelést átvariálva nem megyünk a Bajkál vidékére, hanem csak a Jakut birodalom zord körülményei között csatangolunk. Első tervünkben a Jakutszk város környékével kimerítettük volna Jakutföld érdekességeit, de ráleltünk egy túravezetőre, akinek repertoárjában szerepel egy betegesen extrém roadtrip: Jakutsk – Khandyga – Ojmjakon – Ust Nera – Susuman – Magadan. Egy út a lehetetlenbe. 2500 km fagyos pokol, és útközben még egy kis kiruccanás a világ leghidegebb lakott településére,ahol mértek már -71,2 fokot is. A sztálini világban ezen az úton volt az egyik leghírhedtebb Gulág tábor a Kolima folyó mellet, ahová a „road of bones” a csontok útja nevű – néha járható – út vezet.

Az utazás 10 napos, melyben vannak programok is a fázáson kívül. Pl.: rénszarvastartók, betekintés a Jakut kultúrába, jég alagút, Mamut múzeum, szellemvárosok, és öt- hatszáz kilométerenként egy kávézó. Minden ami fagyott szemnek, szájnak ingere. A szükséges felszerelés: gatya, zokni, pár százezer forint, speciális bakancs, expedíciós kabát, esetleg sapka. Segítséget kaptunk – és nagy köszönet érte – Mészáros Csaba etnográfusnak, aki jakutok közt élt és kutatta szokásaikat – olvasható oldalukon.

Kövesd a túrázókat az Orosz Híreken, vagy a http://balatonbaikal.com/ oldalon.

 

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

Ukrajna

Szili Katalin: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”

A megjelenés óta

-

Írta:

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott: “rendkívüli cinizmus”, hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág “durva támadása”.

Kiemelte: “sehol nem gyakorlat”, hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”.

MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017