Oroszország Hírei

Videó: több tízezren kísérték utolsó útján Givi parancsnokot

Több tízezer ember vett részt Givi parancsnok pénteki temetésén Donyeckben.

Szerdán az egysége törzsének („Szomali” zászlóalj) otthont adó épületben lévő dolgozószobájára ukrán diverzánsok sugárhajtású gyújtórakétát lőttek ki, amikor a parancsnok ott tartózkodott. A hatalmas robbanásban esélye sem volt.

Mihail Tolsztih Ilovajszk városában született, 1980-ben. Az ukrán hadseregben teljesített sorkatonai szolgálatot. Néhány éve pedig egy donyecki bevásárlóközpont biztonsági őreként dolgozott.

Amikor a junta ármádiája szülőföldjére rontott, „Givi” azonnal csatlakozott a népfelkelőkhöz. Szinte valamennyi csatában részt vett, Szlavjanszk védelmétől kezdve. Igazából a szülővárosáért, Ilovajszkért folytatott harcokban tűnt ki: ő irányította a városért hosszú, véres, elkeseredett küzdelmet: a hadiszerencse akkor többször is megfordult. Egységeivel azután részt vett a donyecki repülőtér elfoglalásáért, majd megtartásáért vívott elhúzódó, ugyancsak véres, kegyetlen harcokban. Legutóbb ott találhattuk az avgyejevkai ipartelepen kibontakozott csatában, ahol könnyebben meg is sebesült (nem először).

Givi ellen már máskor is kíséreltek meg merényletet. Az egyik alkalommal például egy, az autója mellett elrobogó terepjáróból nyitottak rá tüzet. Már akkor számot vetett lehetséges sorsával – és folytatta tovább a harcot. Igazi, rettenthetetlen, nagyon tehetséges, hős harcost – az októberben meggyilkolt „Motorola” hű barátját és harcostársát vesztette el személyében a Donyecki Népköztársaság. Halála megrendítette és megrendíti a Donbassz ügyéért harcoló, azt támogató minden embert. Nyugodjék békében!

loading...
Ez is érdekelhet