Oroszország Hírei

Az orosz légierő Iráni légibázisról is támadhatja a szíriai terroristákat

Oroszország légiereje Iráni katonai infrastruktúrát is használni fog a terrorellenes hadműveleteihez, amennyiben Moszkva és Teherán azt szükségesnek tartja – közölte az Iráni Iszlám Köztársaság orosz nagykövete Levan Dzsagarjan a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában.

Amennyiben a két ország vezetése szükségesnek tartja az iráni katonai infrastruktúra használatát a terrorizmus elleni küzdelemben Szíriában, vagy máshol, akkor megtesszük a szükséges lépéseket – mondta a diplomata.

2016 augusztusában az iráni Hamadán város melletti légibázist az orosz légierő hosszú hatótávolságú Tupoljev bombázói és Szuhoj vadászbombázói vették igénybe. Decemberben Irán védelmi minisztere Hoszein Dehgán elmondta, hogy Teherán kész fontolóra venni Oroszország kérését a légibázis használatáról, de folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik.

Cáfolta a Sz-400-as légvédelmi rendszerek szállítását

Az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek iráni szállításáról megjelent hírek nem felelnek meg a valóságnak.

A médiában rendszeresen megjelennek hírek arról, hogy Sz-400-as komplexumokat szállíthatunk Iránnak, de ennek semmi köze a valósághoz – mondta a nagykövet.

Mostanra Moszkva lezárta az Sz-300-as komplexumok szállításáról szóló szerződést – tette hozzá.

Oroszország tavaly maradéktalanul teljesítette kötelezettségét, az Sz-300-as légvédelmi rendszerek Iránba szállításával – mondta a diplomata.

Irán érdeklődik számos orosz projekt iránt

Dzsagarjan elmondta, hogy Irán érdeklődést mutat számos orosz projekt iránt a katonai-műszaki együttműködés terén, beleérte a Szu-27-eseket is.

loading...
Ez is érdekelhet