Szijjártó: kudarcot vallottak az oroszellenes szankciók

0

Ukrajnával kapcsolatban az Európai Unió rossz válaszokat adott egy kihívásokkal teli helyzetre, az Oroszországgal szemben hozott szankciók politikai és gazdasági szempontból is kudarcot vallottak, mert nem érték el a kívánt hatást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva hétfőn.

- Hirdetés -

Szijjártó Péter elmondta: a szankciós politika rossz és eredménytelen válasznak bizonyult, amely komoly károkat okozott Európának, ugyanakkor a kitűzött célokat – mint a minszki megállapodások betartatása – nem tudta teljesíteni. A nem gazdasági típusú konfliktusokat nem gazdasági eszközökkel kell kezelni. Európának okoz veszteségeket a szankciók fenntartása, azokhoz az orosz gazdaság akklimatizálódott – tette hozzá.

A miniszter kijelentette: tisztességtelen, hogy az Európai Unió nem adta meg a vízummentességet Ukrajnának, noha Kijev minden feltételt teljesített, valamint előre kell lépni a szabadkereskedelmi megállapodás aláírása tekintetében is.

Valódi segítség az lenne, ha Európa megadná a szolgáltatás, az áruk és a személyek szabad áramlásának lehetőségét Ukrajnának – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

- Hirdetés -

Kiemelte, hogy nem lehet kérdés Ukrajna szuverenitása és területi integritása, de nem szabad megfeledkezni az országban élő kisebbségekről, mások mellett a mintegy 150-es magyar kisebbségről sem.

A külügyminiszter elmondta, hogy sem a nyelvtörvénnyel, sem az oktatási törvénnyel kapcsolatban nem fogadható el olyan módosítás Magyarország számára, amely a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe hozná a magyar közösséget, amely a szórványban élő magyarok jogait csorbítaná.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri tanácskozás migrációval kapcsolatos témáit ismertetve elmondta, Egyiptom stabilitása nélkül nincs Európai biztonság, mert annak megrendülése akár 10 milliós nagyságrendben indítaná meg az embereket Európa irányába.

Úgy vélekedett: egyértelmű, hogy a jelenlegi kormányzati vezetés emberi jogi, gazdasági szociális tekintetben jobb a korábbiaknál, ezért a kritikák helyett a támogatásra kell helyezni a hangsúlyt.
Elmondta, Egyiptom kérésére uniós tagállami hozzájárulásra van szükség az észak-afrikai ország határvédelemi képességek javítására, valamint 500 ezer eurós támogatás megítéléséről fog dönteni az unió, amely Egyiptom lakosainak helybemaradását szolgálja.

A külügyminiszter Líbiával kapcsolatban hangsúlyozta, arra kell törekedni, hogy a pénteken Máltán tartott uniós csúcstalálkozón megfogalmazott – Magyarország által két éve hangoztatott -, Európa külső határvédelmének erősítésére, az illegális bevándorlási hullám megállítására törekvő célkitűzést az Európai Unió minél előbb átültesse a gyakorlatba. MTI

Akár ez is tetszhet