Írjon nekünk

Egyéb

Szijjártó: a nemzetközi politikai helyzet kedvez a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésének

Közzétéve

-

Hosszú évek után most először van olyan helyzet a nemzetközi politikában, amely kedvező hatással van a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel.

A tárcavezető kifejtette: az elmúlt években “kaptunk hideget-meleget”, folyamatos bírálatokat a nyugati világból, amiért pragmatikus kapcsolatot tartunk fenn Oroszországgal, de ma már a nyugati világ is ilyen kapcsolat kialakítására törekszik.

Szijjártó Péter közölte: a csütörtöki tárgyalásokon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szóba kerülnek energetikai, oktatási, nehézipari kérdések, továbbá téma lesz több gyógyszeripari és mezőgazdasági beruházás is.

Mint mondta, napirendre kerül a Dunaferr, amellyel kapcsolatban az orosz fél nyitott, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre az idén is. A gyógyszeripart illetően a Richter és az Egis megkapta az engedélyeket, hogy exportálhasson és részben termelhessen Oroszországban – közölte. Hozzáfűzte: a Richter Oroszországban a második legjelentősebb szereplő a receptköteles patikai piacon, és az orosz kormány szoros együttműködésre törekszik a gyógyszeriparban, e kooperáció zászlóshajója lehet a Richter.

A külügyminiszter közölte: a két ország 200-200 ösztöndíjat biztosít hallgatóknak, e helyeket szeptembertől teljesen feltöltik.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időben több magyar technológiára épülő mezőgazdasági beruházás valósult meg Oroszországban, és azt szeretnék, ha ez a vízgazdálkodásban is így lenne.

A MOL is jól járhat

Szijjártó Péter az energetikai kérdésekkel kapcsolatban közölte: “a magyar kormány kért, az orosz kormány pedig ígért” pozitív hozzáállást a továbbiakban is a Mol oroszországi kitermeléseihez. A cég eddig 1,3 milliárd dollárt fektetett be Oroszországban, ma már a Mol olajkitermelésének 6,5 százaléka származik Oroszországból – mutatott rá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a két éve kötött megállapodás értelmében már tavaly minden részletkérdést lezártak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlásról, így most abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy már a 2021 utáni helyzetről tudnak beszélni. Magyarország energiabiztonságát több lépés is veszélyezteti, így a Déli Áramlat vezeték ellehetetlenítése és az, hogy Horvátország, valamint Románia továbbra sem felel meg annak az uniós kötelezettségnek, hogy biztosítsa a kétirányú gázszállítást – magyarázta. A legmegbízhatóbb energiabiztonságot garantáló partner így Oroszország – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra: Paks 2-t illetően “ugrásra készen állunk”, várjuk az EU utolsó engedélyét, hogy a bővítés megkezdődjön.

Sokat ártottak Magyarországnak az EU oroszellenes szankciói

Kiemelte: az orosz szankciók bevezetése óta a magyar gazdaságot 6,7 milliárd dollár veszteség érte az elveszett exportlehetőségek miatt, és ez magyar vállalatok bevételkiesése, magyar munkahelyeket sodortak veszélybe az intézkedések. Továbbra is csak a magyar érdekeknek megfelelően “vagyunk hajlandók hozzáállni” a szankciókhoz, amelyek politikai és gazdasági szempontból is sikertelennek bizonyultak – magyarázta. Hozzátette: Európának nem lehet célja, hogy mindenkivel rosszban legyen, pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Ukrajna területi integrációja és szuverenitása nem lehet kérdés, a nemzetközi szerződéseket és jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de a minszki megállapodások betartatásában nem vittek előbbre a szankciók, nem bizonyultak hatékony eszköznek ebből a szempontból. A szankciók meghosszabbításáról legfelsőbb szintű politikai vitát kell folytatni az EU-ban – vélekedett.

A paksi bővítésről közölte: ha van olyan lehetőség, amely előnyösebb helyzetbe hozza pénzügyileg Magyarországot, akkor megteszik a szükséges lépéseket, de eddig erre vonatkozó javaslatot nem tett a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a Malév ügye minden magyar-orosz tárgyaláson szóba kerül, csütörtökön is napirenden lesz, és körvonalazódik egy megállapodás.

A külügyminiszter elmondta: korábban egyeztetett az orosz egészségügyi miniszterrel, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke, és elvégezték az utolsó simításokat a csütörtöki csúcstalálkozó előtt.

Csütörtökön a déli órákban érkezik Putyin

Szijjártó Péter közölte: a későbbiekben a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval találkozik.

Szerda este Szergej Lavrov külügyminiszterrel, csütörtök reggel pedig Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal. Csütörtökön a déli órákban érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin, szűkkörű megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezt követően plenáris ülés és sajtótájékoztató lesz – ismertette a programot a külügyminiszter. MTI

Egyéb

Ukrajna hazarendelte nagykövetét Budapestről

Közzétéve

-

Írta:

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte csütörtök este a Twitteren.

“Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni” – szögezte le Klimkin.

Hozzáfűzte, hogy hamarosan Budapestre utazik, de pontos dátumot nem közölt. Reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Kijelentette továbbá, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

A frissen hatályba lépett új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A jogszabály jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusok számára.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Oroszország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól kezdődően, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Oroszellenes törvény

Az ukrajnai oroszok elleni “etnocídiummal” – etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával – vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz Állami Duma.

Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén megszavazott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő “tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek” anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát.

Magyarország is lépéseket tesz Ukrajnával szemben

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.

Tovább olvasom

Egyéb

Robotrepülőgépekkel támadták a terroristákat orosz hadászati bombázók

Közzétéve

-

Írta:

H-101-es manőverező robotrepülőgépekkel támadták orosz Tu-95MSz típusú rakétahordozó hadászati bombázók az Iszlám Állam és az an-Núszra Front (Dzsabhat Fatah es-Sám) terrorszervezet objektumait Szíriában – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Konasenkov szerint a délnyugat-oroszországi Szaratov város közelében lévő Engels repülőtérről felszálló bombázók átrepültek Irán és Irak légterén és a terrorszervezeteknek a szíriai Deir-ez-Zór és Idlíb tartományban található legfontosabb objektumaira lőtték ki a robotrepülőket. A tábornok által sikeresnek mondott váratlan légicsapás harcálláspontokat, csapat- és haditechnika-összevonásokat, valamint lőszerraktárakat semmisített meg.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy a megsemmisített célok biztonságos távolságra voltak mind a lakott településektől, mind pedig az amerikai különleges egységek és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásaitól. A tábornok szerint ez utóbbiak Deir-ez-Zórban az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken helyezkednek el, és ezek jelenétére Moszkva egyelőre nem kapott magyarázatot.

Vlagyimir Burovcev, az orosz hadsereg utászszolgálatának parancsnoka előzőleg arról számolt be, hogy katonái folyamatos tűz alatt, kevesebb, mint két nap alatt egy 210 méter hosszú, elemes közúti hidat építettek ki az Eufrátesz folyón át, Deir-ez-Zór várostól néhány kilométerre. A folyó keleti partjára történő átkeléshez felhasználandó híd elbírja a nehéz páncélozott járművek súlyát és ezekből napi 8 ezret képes átengedni.

A szíriai kormánycsapatok szeptember elején szabadították fel Deir-ez-Zór város nagyobbik részét, az IÁ erőit az Eufrátesz keleti partjára szorítva vissza. Ide Damaszkusz erőinek előőrsei pontonhidak segítésével keltek át, a főerők jelenleg a tömeges átkelésre készülnek. MTI

Tovább olvasom

Egyéb

Moszkva figyelmeztette Washingtont, hogy megtorolja a kommandósai elleni támadásokat

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország a kommunikációs különcsatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy meg fogja torolni, ha a szíriai ellenzék tüzet nyit az orosz különleges egységekre és a damaszkuszi kormány erőire – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Konasenkov közölte, hogy Deir-ez-Zórnál a szíriai kormányhadsereg mellett orosz kommandósok is részt vesznek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseinek megsemmisítésében.

“Ezért a kommunikációs különcsatornán kemény hangnemben közöltük az Egyesült Államok fegyveres erői al-udeidi (katari) parancsnokságának képviselőjével, hogy haladéktalanul el fogjuk fojtani a tűznyitás minden kísérletét azokról a területekről, ahol a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei tartózkodnak” – mondta.

A tábornok szerint a szíriai kormányerőket két alkalommal is aknavetőkkel és sorozatvetőkkel végrehajtott támadás érte az SDF és az amerikai különleges egységek ellenőrizte területekről. Mint mondta, az SDF fegyveresei az Eufrátesz keleti partján akadálytalanul elvegyülnek az IÁ erőivel, és az orosz felderítő drónok az elmúlt héten egyetlen alkalommal sem észleltek fegyveres összecsapást közöttük.

Konasenkov arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők deir-ez-zóri sikerére válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és az SDF felhagyott a Rakka felszabadítására indított hadművelettel. Az orosz felderítő eszközök észlelték, hogy az SDF erőit Deir-ez-Zór tartomány északi területeire csoportosítja át – közölte.

A tábornok elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg Deir-ez-Zór városának már 85 százalékát elfoglalta, és a települést a jövő héten teljesen fel is fogja szabadítani. Szavai szerint a kormányerők az elmúlt éjszaka során 16 négyzetkilométert és két települést “tisztítottak meg a terroristáktól” az Eufrátesz nyugati partján. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű