Írjon nekünk

A WTO-hoz fordult Oroszország az acéltermékeit sújtó uniós vámok miatt

A megjelenés óta

-

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte Oroszország a hidegen hengerelt acéltermékeire kivetett európai uniós dömpingellenes intézkedések ügyét.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfőn közölte, hogy Moszkva kérte a WTO keretein belül konzultáció elindítását, amely a tagállamok közötti kereskedelmi viták rendezésének első lépése.

“A keresetnek az az oka, hogy az Európai Bizottság többszörösen megsértette a WTO szabályait a dömpingellenes eljárás során” – hangoztatta a minisztérium az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint.

Az Európai Unióba importált hidegen hengerelt orosz acéltermékekre 18,7 százaléktól 36,1 százalékig terjedő vámtarifát vetnek ki annak érdekében, hogy helyreállítsák az uniós és a külföldi acélgyártók közötti egyensúlyt – ezzel indokolta az Európai Bizottság a tavaly augusztus 5-én bevezetett öt évre szóló intézkedést. A bizottság hasonló döntést hozott Kína esetében is.

A WTO épp a múlt héten részben Brüsszelnek adott igazat egy másik vitában, amely az Oroszországba importált német és olasz kis haszongépjármű orosz vámok miatt robbant ki. A világszervezet szakértői arra szólították fel Oroszországot, hogy hozza összhangba intézkedéseit az érvényes kereskedelmi megállapodásokkal.

Azóta, hogy 2012 augusztusában csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, Oroszország egy sor kereskedelmi ügyben keveredett vitába az Európai Unióval, kezdve az autóexporttól a mezőgazdasági eladásokon át az Ukrajna és az unió közötti társulási megállapodásig.

A WTO tavaly augusztus 12-én hozta nyilvánosságra az Oroszországot érintő első döntését, és azzal is az Európai Uniónak adott igazat a papírra, hűtőszekrényekre és pálmaolajtermékekre kivetett orosz importvámok ügyében. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

Ukrajna

Szili Katalin: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”

A megjelenés óta

-

Írta:

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott: “rendkívüli cinizmus”, hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág “durva támadása”.

Kiemelte: “sehol nem gyakorlat”, hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”.

MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017