Írjon nekünk

Az utolsó évszázad

A megjelenés óta

-

Ha visszatekintünk és megvizsgáljuk az orosz cárok utolsó évszázadát, nem nehéz felfedeznünk, hogy az reformok és vissza lépések sorozata.

Ma már tudjuk, hogy ez a számtalan nagy és kevésbé nagy próbálkozás végül 1917-ben teljes kudarccal végződött.

A XIX, század I. Sándor(1801-1825) uralkodásával kezdődött Sándor nyitott gondolkodású felvilágosult uralkodó volt. Uralkodása kezdetén számtalan reformmal próbálkozott, de ezek nagy része inkább csak jelképes vagy nagyrészt eredménytelen volt.

Még a jobbágyfelszabadítással is megpróbálkozott, de ez nagyon csekély eredményt hozott.

Országlása vége felé azonban már sokkal kevésbé volt elszánt a birodalom megújítása érdekében.

Utóda I. Miklós (1825-1855) más személyiséggel rendelkezett mint Sándor. Igaz, nagyon nehéz körülmények között kezdődött az uralkodása. Alig került trónra máris egy nagy felkeléssel kellet szembenéznie. A dekabristák a napóleoni háborúk idején szembesültek országuk elmaradottságával.

1825 decemberében fellázadtak a birodalom megreformálása érdekében. Ez az esemény csak elmélyítette Miklós egyébként is konzervatív személyiségvonásait.

Uralkodása nagy részében elnyomó politikát folytatott. Talán a század legdespotikusabb cárja volt. Ez sajnos megnyilvánult az 1849-es cári intervencióban is. Az igazán nagy kudarc következményeivel azonban a krimi háború (1853-1856) már nem szembesíthette mert 1855-ben meghalt .

Ezzel a teherrel fiának II.Sándor cárnak (1855-1881)kellet megbirkóznia. Ekkora világossá vált ,hogy a hatalmas, de elmaradott birodalom nem képes versenyezni a fejlett nyugati hatalmakkal. II.Sándor kétségtelenül a legszimpatikusabb és legnagyobb formátumú uralkodója a századnak. Gyorsan felismerte, hogy a birodalmi reformok már nem halaszthatók és csupán restruktív, elnyomó intézkedésekkel nem lehet a problémákat orvosolni. 1861-ben elrendelte a jobbágyfelszabadítást és számos reformot kezdeményezett.

A külpolitikai sikerek sem maradtak el, ami Közép-Ázsiában és a Balkánon jelentős sikereket eredményezett .

A legnagyobb katonai győzelmet az 1877-78-as orosz-török háborúban aratta .

Sajnos a nagy belső feszültségek nem oldódtak meg elég gyorsan és ez pont annak az embernek az életébe került, aki ezt nem érdemelte meg. 1881-ben meggyilkolták és ezzel vége is lett a nagy reformok korszakának.

III. Sándor(1881-1894) teljesen más természetű ember volt mint apja . Uralkodóként is gyökeresen más irányba fordult.

Létrehozta a rettegett Ohranát (politikai rendőrség ) és minden szempontból elnyomó és ókonzervatív irányba fordította a birodalmat . Természetében talán I.Miklóshoz volt hasonló .Megerősödött az antiszemitizmus és a népet éhínség sújtotta. Uralkodása és reformképtelensége már előrevetítette a cári rendszer bukását.

Az utolsó cár II. Miklós bár nem volt rossz ember, de nem is volt igazán alkalmas az uralkodásra. Inkább a barkácsolás érdekelte mint a politika. Már koronázása is baljósan kezdődött! Az ajándékokra váró sokaság halálra taposta egymást.

II.Miklós(1894-1917) a század elején először a japánoktól elszenvedett vereség ,és az azt követő forradalom képében szembesült először az elmaradottsággal, a súlyos gondokkal, szegénységgel és nyomorral.

Ez azonban nem volt elég, hogy döntő változásokat kezdeményezzen.

Az 1914-ben kitörő világháború megrázkódtatásai és az 1917-es forradalom végleg maga alá temette a cárizmos rendszerrét és vele együtt a cárt és családját is.

Talán ha az ország több olyan nagyformátumú uralkodóval rendelkezett volna mint II. Sándor nem történik meg ez de mint tudjuk : A történelemben nincs ha.

Szilágyi János

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Phjongcshang 2018: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

A megjelenés óta

-

Írta:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Elemző: az orosz csapatkivonás a szíriai stabilitás jele

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz csapatkivonás annak a jele, hogy egyre stabilabb a helyzet Szíriában, egyben demonstrálja, hogy Oroszország rendezte az Egyesült Államok ügyetlen lépései nyomán kialakult helyzetet – jelentette ki a Türkinfo hírportál főszerkesztője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tarik Demirkán közölte: ugyan a csapatkivonás nem teljes, ám ez a lépés is jelzi, hogy Oroszország, Törökországgal és Iránnal együttműködve a szíriai rendezés kulcsszereplőjévé vált.

Ugyanakkor Törökország, amely évekig sikertelenül követelte Aszad szíriai elnök távozását, mára elfogadta a helyzetet annak fejében, hogy a szíriai kurdok nem kapnak az iraki kurdokhoz hasonló, széles körű autonómiát – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy tovább növelte a Törökország és az Egyesült Államok közötti feszültséget, hogy Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Törökország mindig is azon az állásponton volt, hogy a közel-keleti rendezés kulcsa a palesztin kérdés rendezése, ezen belül pedig szimbolikus szereppel bír Jeruzsálem státusza – mondta az elemző. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Öngyilkos támadásokra készülő terrorcsoportot lepleztek le Oroszországban

A megjelenés óta

-

Írta:

Lelepleztek egy terrorcsoportot Oroszországban, amely az újévi ünnepek és az elnökválasztási kampány idején öngyilkos merényleteket készült elkövetni Moszkva térségében – jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi ülésén.

Az orosz titkosszolgálatok Bortnyikov szerint hétfőn vették őrizetbe a csoport közép-ázsiai származású tagjait. A terroristáktól robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszert foglaltak le. Az FSZB felszámolt egy “terroristaeszközöket előállító laboratóriumot is”.

Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság vezetője, elmondta, hogy az orosz szakszolgálatok az év folyamán 61, terrorizmussal összefüggő bűncselekményt, köztük 18 jelentős merényletkísérletet akadályoztak meg, és 56 – konspirációban működő – “terroristasejtet” lepleztek le. Az FSZB 2017-ben 78 fegyverest és azoknak segédkező személyt “likvidált”, valamint 1018 “banditát” vett őrizetbe.

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint a nemzetközi terrorszervezetek “a terrorista aktivitás gócpontjait” próbálják meg létrehozni Oroszország egyes régióiban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségeinek felszámolása nyomán a terroristák más területekre próbálnak meg átcsoportosulni.

A Bortnyikov vezette szolgálat az év folyamán több mint 17 500 olyan külföldi személy beutazását akadályozta meg, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal. Az FSZB elejét vette annak is, hogy 80, a terrorszervezetek toborzóinak befolyása alá került személy elhagyhassa Oroszországot.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást. MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű