Írjon nekünk

Egyéb

Moszkva: a legmagasabb szintű találkozót készíti elő Szijjártó moszkvai látogatása

Közzétéve

-

Az Oroszország és Magyarország közötti politikai párbeszéd fejlesztésének következő lépéseként tekint az orosz külügyminisztérium Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter moszkvai látogatására, amely a közelgő legmagasabb szintű találkozó előkészítését szolgálja – hangsúlyozta a hétfői moszkvai orosz-magyar külügyminiszteri tanácskozás alkalmából kiadott állásfoglalásában a moszkvai külügyminisztérium tájékoztatási és sajtóosztálya.

Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszter meghívására tesz munkalátogatást Moszkvában. Ezzel kapcsolatban az orosz szaktárca közölte: Oroszország és Magyarország vezetői kinyilvánították, hogy érdekeltek a politikai párbeszéd fejlesztésében, a kereskedelmi és gazdasági, beruházási és innovációs, valamint kulturális-humanitárius és tudományos technikai együttműködés kiterjesztésében .

Az orosz külügyi dokumentum szerint a kétoldalú kapcsolatok pozitív módon fejlődnek és azok jellemzője “a kölcsönös bizalom magas foka, stabilitás és a pragmatizmus”.

“Oroszország és Magyarország között jelenleg nincsenek komoly megoldatlan problémák” – állt az állásfoglalásban, amely rámutatott, hogy folyamatos a kapcsolattartás a kormányzati szervek, a parlamentek és a régiók szintjén.

A kommentár szerint a szankciós korlátozások közepette és a kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági konjunktúra következtében az orosz-magyar kétoldalú kereskedelem 2016 első kilenc hónapjában 10,2 százalékkal csökkent az előző év hasonló periódusához képest, nagyságrendje 3,1 milliárd dollár volt.

Oroszország magyarországi kivitele 11,9 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra, behozatala pedig 7,2 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra esett vissza. A kétoldalú gazdasági együttműködési bizottság június 21-én és 22-én ülésezett Budapesten, a tárgyalások következő, 9. fordulóját idén Oroszországban rendezik meg.

Az dokumentum szerint a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok visszaesését kölcsönös magas technológiájú projektek révén lehet meghaladni. Ezek közül az állásfoglalás első helyen említette meg a paksi nukleáris erőműnek a Roszatom állami atomenergetikai konszern részvételével történő bővítését, rámutatva, hogy a hétfői találkozójukon a külügyminiszterek értékelni fogják a stratégiai projekt megavalósításának menetét.

“Magyarország vezetése több alkalommal kifejezte érdekeltségét annak előmozdításában, figyelembe véve az atomenergetika nemzetgazdasági jelentőségét” – hangsúlyozta a külügyminisztrlimi állásfoglalás.

Az első Oroszországban felújított metrószerelvényének bemutatóján a BKK Kőér utcai járműtelephelyén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A dokumentum emlékeztetett rá, hogy a budapesti főpolgármesteri hivatal 2015-ben metrószerelvény-felújítási szerződést kötött a nemzetközi tendert megnyert Metrovagonmas Nyrt-vel. Ennek megvalósítása tavaly januárban kezdődött és júniusban megérkezett Magyarországra az első szerelvény.

A fejlődő kulturális és humanitárius kapcsolatokról az orosz diplomáciai tárca megjegyezte, hogy azok hozzájárulnak a bizalom és a kölcsönös megértés megerősödéséhez és kedvezően hatnak “a jó szándék politika légkörének kialakulásához”.

Népszerű az orosz nyelv Magyarországon

A dokumentum megállapította, hogy Magyarországon “feléledőben van az orosz nyelv iránti érdeklődés”, és hogy Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden nagy ruszisztikai központok működnek.

Oroszországban a magyar nyelvet Szentpétervár, Hanti-Manszijszk, Joskar-Ola, Szaranszk, Izsevszk, Sziktivkár, Petrozavodszk és Jekatyerinburg egyetemein oktatják. A kommentár említést tett arról a célkitűzésről, hogy mindkét ország részéről 200-ra emeljék az állami ösztöndíjasok számát.

A regionális együttműködésről szólva az orosz külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy tavaly Budapesten járt Georgij Poltavcsenko, Rusztam Minnyihanov, a Tatár Köztársaság elnöke és Vlagyimir Volkov, a Mordvin Köztársaság vezetője, Tarlós István főpolgármester moszkvai vizitje alkalmából pedig megállapodás született a két főváros együttműködésének hároméves programjáról. Befejezéséhez közeledik a magyar külgazdasági és külügyminisztérium, valamint a Karéliai Köztársaság, a Lipecki és a Szamarai megye közötti együttműködési megállapodás előkészítése.

Novemberben Budapesten tartotta tanácskozását a kétoldalú gazdasági fórum és több oroszországi nagyvárosban magyar kereskedőházak létesülnek, magyar cégek pedig orosz régiókban fektetnek be. Az orosz külügyminisztériumi kommentár szerint a két ország megállapodott, hogy kormányközi bizottságot hoz létre a régióközi együttműködés elősegítésére, a testület alakuló ülése a közeljövőben várható.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök. MTI

Egyéb

Ukrajna hazarendelte nagykövetét Budapestről

Közzétéve

-

Írta:

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte csütörtök este a Twitteren.

“Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni” – szögezte le Klimkin.

Hozzáfűzte, hogy hamarosan Budapestre utazik, de pontos dátumot nem közölt. Reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Kijelentette továbbá, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

A frissen hatályba lépett új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A jogszabály jelentős autonómiát ad az iskoláknak, és béremelést ír elő a pedagógusok számára.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Oroszország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól kezdődően, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Oroszellenes törvény

Az ukrajnai oroszok elleni “etnocídiummal” – etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával – vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz Állami Duma.

Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén megszavazott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő “tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek” anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát.

Magyarország is lépéseket tesz Ukrajnával szemben

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.

Tovább olvasom

Egyéb

Robotrepülőgépekkel támadták a terroristákat orosz hadászati bombázók

Közzétéve

-

Írta:

H-101-es manőverező robotrepülőgépekkel támadták orosz Tu-95MSz típusú rakétahordozó hadászati bombázók az Iszlám Állam és az an-Núszra Front (Dzsabhat Fatah es-Sám) terrorszervezet objektumait Szíriában – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Konasenkov szerint a délnyugat-oroszországi Szaratov város közelében lévő Engels repülőtérről felszálló bombázók átrepültek Irán és Irak légterén és a terrorszervezeteknek a szíriai Deir-ez-Zór és Idlíb tartományban található legfontosabb objektumaira lőtték ki a robotrepülőket. A tábornok által sikeresnek mondott váratlan légicsapás harcálláspontokat, csapat- és haditechnika-összevonásokat, valamint lőszerraktárakat semmisített meg.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy a megsemmisített célok biztonságos távolságra voltak mind a lakott településektől, mind pedig az amerikai különleges egységek és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásaitól. A tábornok szerint ez utóbbiak Deir-ez-Zórban az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken helyezkednek el, és ezek jelenétére Moszkva egyelőre nem kapott magyarázatot.

Vlagyimir Burovcev, az orosz hadsereg utászszolgálatának parancsnoka előzőleg arról számolt be, hogy katonái folyamatos tűz alatt, kevesebb, mint két nap alatt egy 210 méter hosszú, elemes közúti hidat építettek ki az Eufrátesz folyón át, Deir-ez-Zór várostól néhány kilométerre. A folyó keleti partjára történő átkeléshez felhasználandó híd elbírja a nehéz páncélozott járművek súlyát és ezekből napi 8 ezret képes átengedni.

A szíriai kormánycsapatok szeptember elején szabadították fel Deir-ez-Zór város nagyobbik részét, az IÁ erőit az Eufrátesz keleti partjára szorítva vissza. Ide Damaszkusz erőinek előőrsei pontonhidak segítésével keltek át, a főerők jelenleg a tömeges átkelésre készülnek. MTI

Tovább olvasom

Egyéb

Moszkva figyelmeztette Washingtont, hogy megtorolja a kommandósai elleni támadásokat

Közzétéve

-

Írta:

Oroszország a kommunikációs különcsatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy meg fogja torolni, ha a szíriai ellenzék tüzet nyit az orosz különleges egységekre és a damaszkuszi kormány erőire – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Konasenkov közölte, hogy Deir-ez-Zórnál a szíriai kormányhadsereg mellett orosz kommandósok is részt vesznek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseinek megsemmisítésében.

“Ezért a kommunikációs különcsatornán kemény hangnemben közöltük az Egyesült Államok fegyveres erői al-udeidi (katari) parancsnokságának képviselőjével, hogy haladéktalanul el fogjuk fojtani a tűznyitás minden kísérletét azokról a területekről, ahol a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei tartózkodnak” – mondta.

A tábornok szerint a szíriai kormányerőket két alkalommal is aknavetőkkel és sorozatvetőkkel végrehajtott támadás érte az SDF és az amerikai különleges egységek ellenőrizte területekről. Mint mondta, az SDF fegyveresei az Eufrátesz keleti partján akadálytalanul elvegyülnek az IÁ erőivel, és az orosz felderítő drónok az elmúlt héten egyetlen alkalommal sem észleltek fegyveres összecsapást közöttük.

Konasenkov arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők deir-ez-zóri sikerére válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és az SDF felhagyott a Rakka felszabadítására indított hadművelettel. Az orosz felderítő eszközök észlelték, hogy az SDF erőit Deir-ez-Zór tartomány északi területeire csoportosítja át – közölte.

A tábornok elmondta, hogy a szíriai kormányhadsereg Deir-ez-Zór városának már 85 százalékát elfoglalta, és a települést a jövő héten teljesen fel is fogja szabadítani. Szavai szerint a kormányerők az elmúlt éjszaka során 16 négyzetkilométert és két települést “tisztítottak meg a terroristáktól” az Eufrátesz nyugati partján. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű