Teljes csőd! Ukrajna pénzhiány miatt nem építi tovább határzárat

0

Finanszírozási okok miatt leállt a kelet-ukrajnai Harkiv megyében az ukrán-orosz határ védelmének megerősítését célzó, Fal nevű projekt megvalósítása – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a megye kormányzója, Julija Szvitlicsna.

- Hirdetés -

A tisztségviselő hozzáfűzte, hogy a megye területén jelenleg csak a már megépített részek állagmegóvása zajlik. Szavai szerint eddig a megye oroszországi határán 31 védelmi posztot építettek ki a határőrök számára. Elismerte, hogy egyelőre nincs tudomása arról, mikor folytatódik a terv megvalósítása.

A Fal nevű, azóta Európai Tengelyre átkeresztelt kijevi kormányzati projekt beindításáról először 2014 szeptemberében Arszenyij Jacenyuk akkori miniszterelnök beszélt a nyilvánosság előtt. Bejelentette, hogy a mintegy 1920 kilométer hosszú teljes ukrán-orosz államhatárt műszaki zárral kerítik el. Ez azt jelenti, hogy a két állam közötti határ mentén két méter mély, négy méter széles árkot ásnak, továbbá bizonyos távolságokban érzékelő berendezéseket és különböző erődítményeket helyeznek el. A legveszélyeztetettebb határszakaszokon – a jelenleg fegyveres konfliktus sújtotta Luganszki és Donyecki népi köztársaságokban – ezen felül speciális drótkerítéseket is felhúznak, amelyeken állítólag páncélozott járművek sem képesek áthatolni.

12 % valósult meg belőle

- Hirdetés -

A tervek szerint a munkálatoknak 2018 végére kellet volna befejeződniük, teljes költségük pedig a jelenlegi számítások alapján mintegy 4 milliárd hrivnyára, azaz csaknem 42 milliárd forintra rúgott volna. Az építés első ütemében Csernyihiv, Szumi és Harkiv megyében építették volna ki a határvédelmet, a másodikban Luganszk és Donyeck megyékben.

Az ukrán állami határőrség korábbi közlése alapján 2016 végére már az egész Harkiv megyei határszakon, továbbá Luhanszk megye ukrán ellenőrzésű részén el kellett volna készülnie a műszaki zárnak. Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint viszont az egész határvédelmi projektnek ez év elejére még csak mindössze a 12 százaléka valósult meg.

Akár ez is tetszhet