Felmérés: az oroszok csaknem háromnegyede elégedett az életével

Az oroszok 73 százaléka elégedett az életével – derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Egészében véve Oroszország lakossága a múlt év végén elkészített kutatás szerint nagyobb derűlátással tekintett a helyzetére és a jövőjére. A megkérdezettek alig több mint negyede közölte azt, hogy elégedetlen az életével.

Az ország helyzetét 56 százalék ítélte meg kedvezően, ami 10 százalékpontos növekedés 2015 végéhez képest. A tavalyelőtt mért 52-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a (válság) neheze még hátravan. A válaszadók egynegyede szerint Oroszország most éli át a legnehezebb időszakát és ugyanennyien vannak, akik szerint az ország már túljutott mélyponton.

Sztyepan Lvov, a VCIOM szakértője szerint az oroszokat továbbra is aggasztja a gazdasági helyzet, ám kérdést már kevésbé közelítik meg érzelmi alapon, mint régebben. A tavaly szeptemberi parlamenti választások nyomán az emberek kedvezően viszonyulnak a “politikai stabilitás” megerősödéséhez.

Noha az oroszok közhangulata 2016 második felében több felmérés szerint is javult, az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia évvégi felmérése szerint háromnegyedük úgy nyilatkozott, hogy ártott neki a válság. MTI

loading...

Ez is érdekelhet