Makszim Oreskin az új orosz gazdaságfejlesztési miniszter

Makszim Oreskint, az orosz pénzügyi tárca eddigi helyettes vezetőjét nevezte ki gazdaságfejlesztési miniszternek szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A 34 éves Oreskin 2006 és 2013 között a Roszbank, a Crédit Agricole és a VTB Kapital pénzintézetnél töltött be vezető tisztségeket. A pénzügyi tárcához 2013-ban került, ahol a hosszú távú stratégiai tervezési osztály vezetője lett. A miniszterhelyettesi posztra tavaly márciusban kapott kinevezést.

Az új posztra kinevezésekor Putyin méltatta az új miniszter eddigi “eredményes tevékenységét. Oreskin a maga részéről közölte, hogy legfőbb feladatának az orosz gazdaság fejlődése előtt álló akadályok elhárítását tekinti.

“A legrosszabbat már magunk mögött hagytuk. A növekedés üteme persze nem megfelelő. Ezért a fő feladat a következő évben az lesz, hogy előkészítsük a kulcsfontosságú lépéseket, amelyek lehetővé teszik majd az orosz gazdaság fejlődése előtt álló strukturális akadályok megszüntetését. Sok a korlátozás, és most megkezdjük a munkát” – jelentette ki.

Oreskin az orosz kormány második legfiatalabb minisztere, mindössze egy hónappal idősebb Nyikolaj Nyikiforovnál, a távközlési és tömegkommunikáció-ügyi tárca vezetőjénél.

Makszim Oreskin elődjét, Alekszej Uljukajevet két hete váltották le azzal a gyanúval, hogy megpróbált 2 millió dollárt kizsarolni a Rosznyefty állami többségű olajvállalattól. Több mint két évtizede ő volt az első hivatalban lévő tárcavezető, akit letartóztattak Oroszországban. Uljukajev tagadja bűnösségét. MTI

loading...

Ez is érdekelhet