Írjon nekünk

Ukrajna

Intenzív ágyúzás Kelet-Ukrajnában – Frontjelentés

A megjelenés óta

-

NOVEMBER 18.–21. Továbbra is folyik az intenzív ágyúzás a frontvonal különböző szakaszain. Ezek egyre pusztítóbb nehéztüzérségi eszközökből, illetve immár reaktív rakétákkal folynak. A két népköztársaság hadseregének felderítése folyamatosan észleli – csapatok, páncélosok, a megszokott nehéztüzérségi fegyverek összevonása mellett – a legpusztítóbb fegyverek felvonultatását a frontvonal közelébe. És az eddigi tapasztalat azt mutatja: ha egyszer odaviszik a frontra, akkor azt előbb-utóbb bevetik.

November 19-én Luganszk megyében a néphadsereg felderítői tanúi voltak egy „Tocska-U” rakéta érkezésének a front közelébe. A készülődés jegyében Szeverodonyeck városának repülőterén, illetve egyik üzemének területén gyors ütemben építenek ki harci helikopterek fogadására alkalmas leszállópályákat.

2014 októberében egy ilyen „Tocska-U” rakétával eltaláltak Donyeck külterületén egy gyutacsgyárat.

tocska_u

Tocska-U. Forrás: novorosinform.org

November 18-án a Gorlovka környéki Zajcevónál egy ukrán tank kifejezetten abból a célból nyomult a település közelébe, hogy annak szélső házait a tank ágyújából lője.

A november 18-át megelőző 24 órában a Luganszki Népköztársaság területére összesen több mint 80 tüzérségi lövedéket, illetve aknát lőttek ki. Újabban ismét lőnek olyan településeket, amelyek az utóbbi időkig viszonylagos nyugalmat élveztek. Ilyen, például Sztahanov, Antracit illetve a háború korábbi szakaszaiban csaknem rommá lőtt Pervomajszk városa.

November 18-án az EBESZ megfigyelői 450 robbanást regisztráltak – ebből 300-at a DNR területén, annak „legélénkebb” (szokásos) frontjain: Avgyejevka, Jaszinovataja, donyecki repülőtér. A DNR területén aznap 105, az LNR területén 59 alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Meglátásuk szerint az előbbi helyen növekszik a tűzszünet sértések száma.
Zajcevó közelében, az ukránok telepítette botlódrótba beleakadva felrobbant egy tehénpásztor (elpusztult két állata is). A robbanás által a felismerhetetlenségig szétmarcangolt holttestet a rokonsághoz vitték azonosítani.

Az akár „idegesítő”, akár „komoly” szándékkal történő készülődés jeleként Luganszk megye két megszállt városába – Popasznaja és Zolotoje – KÜLÖNBÖZŐ NATO-ORSZÁGOKBÓL ÉRKEZETT KATONAI INSTRUKTOROK ÉRKEZTEK. (Lám-lám, azok a fránya, agresszor oroszok – akik támadják a gyenge és védtelen Ukrajnát!) Az instruktorok segítségével reméli a helyben állomásozó ukrán egység parancsnoksága helyreállítani az enyhén szólva bomló hadi morálú csapatban a harci szellemet. Az egységben ugyanis erősen megnőtt az alkoholizálások, a katonai felszerelések lopásainak, illetve az elöljárókkal szembeni engedetlenkedéseknek a száma.

Csikós Sándor

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű