Intenzív ágyúzás Kelet-Ukrajnában – Frontjelentés

0

NOVEMBER 18.–21. Továbbra is folyik az intenzív ágyúzás a frontvonal különböző szakaszain. Ezek egyre pusztítóbb nehéztüzérségi eszközökből, illetve immár reaktív rakétákkal folynak. A két népköztársaság hadseregének felderítése folyamatosan észleli – csapatok, páncélosok, a megszokott nehéztüzérségi fegyverek összevonása mellett – a legpusztítóbb fegyverek felvonultatását a frontvonal közelébe. És az eddigi tapasztalat azt mutatja: ha egyszer odaviszik a frontra, akkor azt előbb-utóbb bevetik.

- Hirdetés -

November 19-én Luganszk megyében a néphadsereg felderítői tanúi voltak egy „Tocska-U” rakéta érkezésének a front közelébe. A készülődés jegyében Szeverodonyeck városának repülőterén, illetve egyik üzemének területén gyors ütemben építenek ki harci helikopterek fogadására alkalmas leszállópályákat.

2014 októberében egy ilyen „Tocska-U” rakétával eltaláltak Donyeck külterületén egy gyutacsgyárat.

tocska_u
Tocska-U. Forrás: novorosinform.org

- Hirdetés -

November 18-án a Gorlovka környéki Zajcevónál egy ukrán tank kifejezetten abból a célból nyomult a település közelébe, hogy annak szélső házait a tank ágyújából lője.

A november 18-át megelőző 24 órában a Luganszki Népköztársaság területére összesen több mint 80 tüzérségi lövedéket, illetve aknát lőttek ki. Újabban ismét lőnek olyan településeket, amelyek az utóbbi időkig viszonylagos nyugalmat élveztek. Ilyen, például Sztahanov, Antracit illetve a háború korábbi szakaszaiban csaknem rommá lőtt Pervomajszk városa.

November 18-án az EBESZ megfigyelői 450 robbanást regisztráltak – ebből 300-at a DNR területén, annak „legélénkebb” (szokásos) frontjain: Avgyejevka, Jaszinovataja, donyecki repülőtér. A DNR területén aznap 105, az LNR területén 59 alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Meglátásuk szerint az előbbi helyen növekszik a tűzszünet sértések száma.
Zajcevó közelében, az ukránok telepítette botlódrótba beleakadva felrobbant egy tehénpásztor (elpusztult két állata is). A robbanás által a felismerhetetlenségig szétmarcangolt holttestet a rokonsághoz vitték azonosítani.

Az akár „idegesítő”, akár „komoly” szándékkal történő készülődés jeleként Luganszk megye két megszállt városába – Popasznaja és Zolotoje – KÜLÖNBÖZŐ NATO-ORSZÁGOKBÓL ÉRKEZETT KATONAI INSTRUKTOROK ÉRKEZTEK. (Lám-lám, azok a fránya, agresszor oroszok – akik támadják a gyenge és védtelen Ukrajnát!) Az instruktorok segítségével reméli a helyben állomásozó ukrán egység parancsnoksága helyreállítani az enyhén szólva bomló hadi morálú csapatban a harci szellemet. Az egységben ugyanis erősen megnőtt az alkoholizálások, a katonai felszerelések lopásainak, illetve az elöljárókkal szembeni engedetlenkedéseknek a száma.

Csikós Sándor

Akár ez is tetszhet