Írjon nekünk

Ukrajna

Miért nem tudunk semmit a kelet-ukrajnai konfliktusról?

A megjelenés óta

-

A Magyar Televízió mintegy 10 perces háttérműsorban emlékezett meg a Majdan 3. évfordulójáról. Volt előbb egy összefoglaló – majd Horváth József biztonságpolitikai szakértővel, az egyik magyarországi titkosszolgálat korábbi vezetőjével készült egy pár perces interjú a témában.

Az összefoglalóról röviden és tömören csak annyit tudok mondani: aljas, velejéig hazug, elfogult volt. Amely totálisan elferdítette a valóságot. Amely legfőbb célja volt, hogy orruknál fogva vezesse a magyar állampolgárokat. Az ukrán náci propaganda koholmányaitól, a nyugati titkosszolgálatoknál összekotyvasztott mérges ideológiai-propaganda főzet szellemében.

Az összefoglaló szerint jó arcú diákok (lásd még az 1956. október 23-án az utcákon vonuló kedves, rokonszenves fiatalok) azért tüntettek, mert „Janukovics felmondta a 2013. november végén Ukrajna által aláírandó EU-Ukrajna társulási megállapodást”. Békés tüntetésüket november 30-án – a „Berkut nevű készenléti rendőrség – Janukovics utasítására – kegyetlenül szétverte”. Január 16-án azután a kormány drákói rendszabályokat léptetett életbe a tüntetőkkel szemben, ami zavargásokhoz vezetett. Mígnem a rezsim a békés tüntetők közé lövetett. Janukovicsot mutatják a képek, amint közli, nem mond le. Valahogy azután mégiscsak valamiféle utalás történik arra: Janukovics elhagyta az országot, amit követően az ukrán parlament megfosztotta őt hatalmától.

majdan2

Most hallottam arról először: a haza bölcse, dr. Németh Zsolt is megjelent a Majdanon (tetszenek tudni, ő az, aki a Majdan fasiszta rohamosztagosait az 1956-os „pesti srácok” reinkarnációjának tekinti. Köszönöm, Németh úr – a magam részéről ezzel tökéletesen egyetértek! Vagyis, hogy 1956-ban ugyanaz történt nálunk, mint a 2014-es Majdanon. Illetve, fordítva.) Nos, Németh úr meghatottan emlékezett a Majdan romantikus idilljére, ahogy a „békés tüntetők” sátoroznak, esznek, isznak, élnek-halnak a forradalomért.

(Nem úgy, mint az a HÁROMSZÁZ békés ogyesszai tüntető, akik romantikus sátortáborozása tragikus véget ért 2014. május 2-án, a város Kulikovo polje nevű terén, a szakszervezetek megyei tanácsának székháza előtt. Amikor HÁROMEZER megvadult, ütő szerszámokkal, DE LŐFEGYVEREKKEL is fölfegyverkezett fasiszta rohamosztagos vad rohammal verte szét sátortáborukat. A pogrom elől a szakszervezeti székházba menekülő embereket pedig már várták az egyeztetett terv szerint ott már előzőleg elrejtőzött gyilkosok. Akik vérfürdőt rendeztek a székházba menekült – valóban békés – tüntetők között. 48 /szemtanúk szerint legalább 116/ halott. A fasiszta rezsim ogyesszai hatóságai pedig mindmáig KIZÁRÓLAG AZ ÁLDOZATOKAT ÜLDÖZIK /sokan két és fél éve ülnek előzetes letartóztatásban, egyikük belehalt a kínzásokba és a szörnyű körülményekbe, jó pár áldozatot már el is ítéltek/. A GYILKOSOK KÖZÜL MÉG EGYETLEN EGY SEM FELELT GAZTETTÉÉRT.)

Ennyi tehát az összefoglaló.

II.

Tartottam tőle, hogy a közismert módon, gyűlölködően elfogult, szovjet- és oroszellenes Kun Béla-unokát fogják meginterjúvolni. Szerencsére Horváth Józsefet kérdezték meg. Akinek szavaiban azért feltűntek az igazság elemei. Hogy valójában csak elitcsere történt: az oroszbarát oligarchákat Amerika-barát oligarcha csoport váltotta fel. Hogy az ország gazdasági hanyatlása tovább folytatódik – aminek egyik oka a háború. (Ő is azonban csak a közkeletű tízezres számot említette a háború áldozatainak számaként. Az EBESZ – nyilvánvalóan erősen alábecsült adatokkal – ennyiben jelöli meg A CIVIL áldozatok számát. Amiben nincs benne a két fél elesett katonáinak száma. AKIKKEL EGYÜTT A KELET-UKRAJNAI KONFLIKTUS ÁLDOZATAINAK SZÁMA A SZÁZEZRET IS MEGHALADJA.)

Horváth szavaiból kiderült: Ukrajnában félkatonai alakulatok vannak, amelyek nem engedelmeskednek a kormány utasításainak. Az egykori magyar titkosszolgálati vezető óvatosan még arra is célzott: AZ „ARAB TAVASZOKHOZ HASONLÓAN KÜLFÖLDI (értsd: amerikai) TITKOSSZOLGÁLATOKNAK IS KÖZÜK VOLT A KIJEVI ZAVARGÁSOK KIROBBANTÁSÁHOZ (nem szólva a közismert amerikai önleleplezésről, miszerint AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT ÖT ÉV ALATT ÖTMILLIÁRD DOLLÁRT FORDÍTOTT A TÖRVÉNYES UKRÁN ÁLLAMFŐ MEGBUKTATÁSÁRA. Igen, megemlítette (már ez is nagy szó, hogy a fordulat nyomán Joe Biden amerika alelnök fia érdekeltséget szerzett egy „ukrajnai szénhidrogén-kitermelő vállalatnál”. (Valójában az amerikai Shell cég igazgatótanácsának tagja – mely cég még Janukovicstól kapott koncessziót a Donyec-medence földje alatt remélt hatalmas palagáz mezők kitermelésére. A Donbassz kíméletlen rombolásának egyik oka: letarolni a településeket, elűzni lakóikat, hogy gond nélkül hozzálássanak a palagáz – másutt környezetgyilkos kitermelési technológiája miatt elutasított – kibányászásához.) Ám nem szólt arról, hogy a papa, az alelnök, 2014. ÁPRILIS 21-ÉN KIFEJEZETTEN AZÉRT JÁRT KIJEVBEN, HOGY AZ USA BÁBJAIRA RÁPARANCSOLJON: KEZDJÉK MÁR EL A KATONAI, BÜNTETŐ TERRORHADJÁRATOT A DONBASSZ NÉPE ELLEN.

ukran_valsag

II. A tüntetés-sorozatról szólva, „természetesen” nem volt szó arról, hogy Janukovics nem felmondta a társulási megállapodást, hanem – mert bár az utolsó pillanatban, de rájött,hogy a társulási megállapodás részét képező szabadkereskedelmi megállapodás súlyos csapást mér mindarra, ami az ukrán gazdaságból még megmaradt – a vitatott részek újratárgyalását kérte, mielőtt aláírná a megállapodást.

A háttér összefoglaló semmit sem mutatott a kijevi utcákon három hónapig tomboló erőszakról. Ami már jóval november 30 előtt kibontakozott: a rendőrség akkor – utoljára – még törlesztett. Ami után végképp elszabadult a pokol: DECEMBER 1-ÉN MÁR NEMCSAK A LENIN-SZOBROT DÖNTÖTTÉK LE, HANEM – AKKOR ELŐSZÖR – VAD ROHAM ÉRTE A LENIN-SZOBOR VÉDELMÉRE KIRENDELT RENDŐRÖKET. ÉS A JANUÁR 16-I TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS MÁR CSUPÁN VÁLASZ VOLT A RENDŐRSÉG ELLENI SOROZATOS ATROCITÁSOKRA, az állami intézmények elleni támadásokra. A világsajtó – közöttük a magyar is – semmit sem mutatott arról, hogy az utcákon a szerepek fölcserélődtek: a rendőröket dobálták kövekkel, Molotov-koktélokkal, egyéb gyúlékony anyagokkal, mérgezték őket az állandóan égő autógumik füstjével. A rendőrsorfalat verték láncokkal (mint nálunk 2006. október 23-án, a Rákóczi úton). A rendőrökre közé hajtottak buldózerrel. Rendőröket próbáltak kitépni a sorfalból. És ha ez sikerült nekik (és társaiknak nem sikerült őket kimenteniük a csőcselék karmaiból), akkor félholtra (néha egészen holtra) ütötték, verték, rugdosták őket. Vagy elhurcolták dr. Németh Zsolt idillikus sátortáborába, a főtéren – és ott tették velük, ugyanazt. A magyar tévé semmit sem mutatott a kiszúrt szemmel a földön fekvő rendőrről. Nem adott hírt arról, hogy egy másiknak petárdát kötöttek a karjára, amibe belelőve, a robbanás leszakította a szerencsétlen karját. Nem adott hírt, hogy az elfogott rendőrök egy részét a felkelők főhadiszállásának pincéjébe hurcolták, és ott kínozták.

Az összeállítás nem szól arról, hogy a „békés tüntetőknek” volt katonai és elhárító parancsnokuk. Ez ugyanaz az Andrej Parubij – aki azután a helyszínen irányította a véres leszámolást Ogyesszában. ÉS AKI MA AZ UKRÁN PARLAMENT ELNÖKE. Ezt a véres tömeggyilkost nyilván előbb-utóbb „üdvözölhetjük” majd hazánkban is. Küldök majd Kövér Lászlónak egy csomag fertőtlenítő szappant, hogy kezet moshasson azt követően, hogy kezet fogott ezzel a hóhérral.

Horváth József sem léphette át saját árnyékát. Ő is csak azt mormolta, hogy „az ukrán nép az orosz-amerikai ellentétek áldozata.” SZÓT SEM EJTETT ARRÓL (ő sem), HOGY UKRAJNÁBAN FASIZMUS VAN, nyíltan használhatók a náci jelképek – és nemcsak A FASISZTA FÉLKATONAI TERRORBRIGÁDOK, DE MÉG A HADSEREG IS HASZNÁLJA ŐKET. Ezeket a jelképeket azoktól a náci félkatonai alakulatoktól, akik, ukrán létükre Hitler oldalán harcoltak, tízezer számra gyilkoltak zsidókat, lengyeleket, oroszokat, egyéb nemzetiségűeket – de „politikailag megbízhatatlan” ukránokat is. Az un. „Ukrán Felkelő Hadsereg” megalakításának dátuma – 1942. október 14. – az ukrán fegyveres erők napja. A két legfőbb háborús bűnös – Sztepan Bandera és Roman Suhevics – ma Ukrajna nemzeti hőseinek számítanak, a ledöntött Lenin- és egyéb szovjetkori emlékművek helyébe sorra emelnek nekik emlékműveket. Roman Suhevics ma már aggastyán fia: az ukrán parlament korelnöke, aki a hitleri náci párt zászlajával a háttérben fényképeztette magát.

A Krímről szólva, „természetesen” itt sem vesztegetett senki sem, egy szót sem, a konfliktus okairól. A Kijevben járt krími tüntetők autóbuszkonvoja ellen intézett gyilkos országúti támadásról, amikor is az utasokat összeverték, megalázták, életveszélyesen fenyegették, HETET KÖZÜLÜK PEDIG AGYON IS LŐTTEK. (Ami kirobbantotta a krími nép lázadását a törvénytelen, puccsista hatalom ellen.) Nem szóltak a szimferopoli autonóm parlament ostromáról – amikor hét halálos áldozatot követelő tömegverekedésben próbálták a krímiek védeni parlamentjüket az ukrán nácik és krími tatár cinkosaik vad rohamától. (A még több áldozattal fenyegető véres konfliktusnak – igen! – az orosz hadsereg megjelenése vetett véget.)

A megemlékezésben szó sem volt a Donbasszról (Kelet-Ukrajnáról). HOGY OTT AZ UKRÁN ÁLLAM NÉPIRTÓ HÁBORÚT FOLYTAT UKRÁN ÁLLAMPOLGÁROK EGY CSOPORTJA ELLEN (akik ezért a lábukkal szavaztak arról, hogy Ukrajna részei maradjanak-e). Hogy a hadsereg bombázta (ma már nem bombázza, mert lelőtték a gépeiket), nehéztüzérséggel, gránát- és aknavetőkkel, sugárhajtású rakétákkal, földi célpontok ellen bevetett, pusztító légvédelmi rakétákkal, FOSZFOR- ÉS KAZETTÁS BOMBÁKKAL, RÖVID HATÓTÁVOLSÁGÚ BALLISZTIKUS RAKÉTÁKKAL lövet, NAGYRÉSZT POLGÁRI CÉLPONTOKAT. Nem szólnak persze a fosztogatásokról, kegyetlenkedésekről, a terrorról, hadifoglyok és letartóztatott civilek rendszeressé vált, szörnyű kínzásairól, a szervkereskedelemről. A műsor „az orosz határ közelében folyó összecsapásokat emleget – NEM SZÓLVA ARRÓL, HOGY A DONBASSZ TELJES – az ukránok által még el nem foglalt – területén folynak az összecsapások. Az összeállítás szőrmentén említi a minszki megállapodásokat – mely összeállításból semmit sem tudunk meg ezekről a megállapodásokról, legfőképpen pedig arról, hogy a náci junta annak egyetlen betűjét sem hajtotta végre.

Így készítenek fel minket arra, hogy harmadszor is beszálljunk egy bűnös háborúba.

„A NATO most azt üzeni / a Donbasszban kell harcolni / ha még egyszer azt üzeni / bizony, el kell oda menni / Éljen a magyar szabadság! / Éljen a haza!”

Csikós Sándor írása

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Kijevnek végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait

A megjelenés óta

-

Írta:

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatosan Kijevnek teljes mértékben eleget kell tennie az Európai Unió és a Velencei Bizottság elvárásainak, amennyiben “komolyan gondolja” az euroatlanti integrációs törekvéseit – szögezte le Szijjártó Péter hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a Velencei Bizottság hétfőn közzétett állásfoglalása “teljesen egyértelmű”, az abban megfogalmazott mondatokat nem lehet kétféleképpen értelmezni.

Rámutatott, a dokumentumból kiderült, hogy a “megfelelő megoldás” az Európa Tanács alkotmányjogi szakemberekből álló testülete szerint is a jogszabály kifogásolt 7. cikkelyének módosítása lenne.

Megismételte, hogy a kormánynak ebben az ügyben három elvárása van az ukrán hatóságokkal szemben: hogy ne korlátozzák a már megszerzett jogokat, egyeztessenek az ukrajnai nemzeti kisebbségekkel, és hajtsák végre teljes egészében a Velencei Bizottság ajánlásait.

Magyarország nem tudja támogatni az ukrán törekvéseket a nemzetközi politikában, amíg nincs változás – mondta Szijjártó, hozzátéve, reméli, hogy erre mielőbb sor kerül.

A Velencei Bizottság hétfőn tette közzé állásfoglalását az ukrán oktatási törvényről, és eszerint bár alapvetően legitimek Ukrajna törekvései, azonban indokoltak a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozásával kapcsolatos erőteljes hazai és nemzetközi bírálatok. Mint írták, a 7. cikk jelentősen különbözik a tervezettől, melyről a kisebbségek képviselőivel konzultációt folytattak, kétértelműségeket tartalmaz, továbbá nem tartalmazza a szükséges útmutatásokat az ország nemzetközi és alkotmányos kötelezettségeinek megvalósításához.

Azon rendelkezés, amely engedélyezi, hogy egyes tárgyakat az EU hivatalos nyelvein – így magyar, román, lengyel és bolgár nyelven – oktassanak, szemmel láthatóan hátrányosan különbözteti meg a legszélesebb körben használt nem államnyelven, oroszul beszélőket – hangsúlyozta a testület.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal. A jogszabály 7. cikkelye szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyeznék, s csak az önkormányzati fenntartású iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnának majd. Ez a bírálók szerint sérti Ukrajna alkotmányát, illetve nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország állandó EBESZ-megfigyelők telepítését kéri Kárpátaljára

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország állandó EBESZ-megfigyelők telepítését kezdeményezi Kárpátaljára – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bécsben.

A tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának plenáris ülésén felszólalásában kiemelte: Magyarország nagyra értékeli a szervezet megfigyelőinek ukrajnai munkáját. A szervezetnek az orosz-ukrán határ orosz oldalán működő határmegfigyelő misszióját magyar diplomata vezeti – emlékeztetett.

Felidézte: Magyarország korábban számos területen elkötelezetten támogatta Ukrajnát, de nagy csalódást okozott számára a szeptemberben elfogadott oktatási törvény, amely jelentősen csorbítja a nemzeti kisebbségek anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogait. A jogszabály teljes mértékben ellentétes Ukrajna kétoldalú és nemzetközi kötelezettségeivel, ezért helyre kell állítania a nemzeti kisebbségek jogait – jelentette ki.

Szijjártó Péter kitért rá: Magyarország aggódik a kárpátaljai helyzet miatt, a régióban 150 ezer magyar él. Ezért állandó EBESZ-megfigyelők telepítését kezdeményezi a térségbe, ami nem ütközhet akadályba, hiszen a misszió mandátuma az ország egész területére szól – közölte. Hozzátette: Kárpátalja többnemzetiségű terület, és az új oktatási törvény nem segíti a békés együttélést a térségben. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Szijjártó: Ukrajna megsértette a NATO-val szembeni kötelezettségeit

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna azáltal, hogy a kisebbségi jogokat súlyosan sérti és azáltal, hogy elfogadta az új oktatási törvényt, nemcsak európai uniós kötelezettségeinek, hanem NATO-kötelezettségeinek sem tesz eleget – jelentette ki Szijjártó Péter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Ukrajna éves nemzeti programjában vállalta a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és fejlesztését, de ezzel teljes mértékben ellentétes az új oktatási törvény elfogadása. Ukrajna az oktatási törvény elfogadásával nem kétoldalú akciót folytat Magyarországgal szemben, hanem nemzetközi vállalásainak nem tesz eleget.

Ha Ukrajnának fontos, hogy helyreálljon együttműködése a NATO-val, akkor vissza kell vonnia az oktatási törvényt. Ha pedig vannak olyan országok, amelyek számára ugyancsak fontos, hogy a párbeszéd helyreálljon, akkor győzzék meg Ukrajnát, hogy feleljen meg nemzetközi kötelezettségeinek – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kijelentette, Magyarország semmiféle geopolitikai játszma oltárán nem hajlandó feláldozni a kárpátaljai magyarok érdekeit, ezért ellenzi, hogy az Ukrajna által okozott helyzetet a NATO elfogadja. Nem Magyarország, hanem Ukrajna állított elő új helyzetet. Ha Kijev visszavonja a törvényt, Magyarország újra a leghangosabb támogatója lesz európai és euroatlanti törekvéseinek.

Amennyiben Kijev azt akarja, hogy a kárpátaljai magyarok is elsajátítsák az államnyelvet, akkor fejleszteniük kell az ukrán nyelvtanulás hatékonyságát, de elvenni a magyaroktól az anyanyelven tanulás jogát nem lehet – húzta alá Szijjártó Péter.

Az ukrán parlament szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi. A Petro Porosenko elnök által is aláírt törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Oroszország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része – amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű