Írjon nekünk

Ukrajna

Miért nem tudunk semmit a kelet-ukrajnai konfliktusról?

Közzétéve

-

A Magyar Televízió mintegy 10 perces háttérműsorban emlékezett meg a Majdan 3. évfordulójáról. Volt előbb egy összefoglaló – majd Horváth József biztonságpolitikai szakértővel, az egyik magyarországi titkosszolgálat korábbi vezetőjével készült egy pár perces interjú a témában.

Az összefoglalóról röviden és tömören csak annyit tudok mondani: aljas, velejéig hazug, elfogult volt. Amely totálisan elferdítette a valóságot. Amely legfőbb célja volt, hogy orruknál fogva vezesse a magyar állampolgárokat. Az ukrán náci propaganda koholmányaitól, a nyugati titkosszolgálatoknál összekotyvasztott mérges ideológiai-propaganda főzet szellemében.

Az összefoglaló szerint jó arcú diákok (lásd még az 1956. október 23-án az utcákon vonuló kedves, rokonszenves fiatalok) azért tüntettek, mert „Janukovics felmondta a 2013. november végén Ukrajna által aláírandó EU-Ukrajna társulási megállapodást”. Békés tüntetésüket november 30-án – a „Berkut nevű készenléti rendőrség – Janukovics utasítására – kegyetlenül szétverte”. Január 16-án azután a kormány drákói rendszabályokat léptetett életbe a tüntetőkkel szemben, ami zavargásokhoz vezetett. Mígnem a rezsim a békés tüntetők közé lövetett. Janukovicsot mutatják a képek, amint közli, nem mond le. Valahogy azután mégiscsak valamiféle utalás történik arra: Janukovics elhagyta az országot, amit követően az ukrán parlament megfosztotta őt hatalmától.

majdan2

Most hallottam arról először: a haza bölcse, dr. Németh Zsolt is megjelent a Majdanon (tetszenek tudni, ő az, aki a Majdan fasiszta rohamosztagosait az 1956-os „pesti srácok” reinkarnációjának tekinti. Köszönöm, Németh úr – a magam részéről ezzel tökéletesen egyetértek! Vagyis, hogy 1956-ban ugyanaz történt nálunk, mint a 2014-es Majdanon. Illetve, fordítva.) Nos, Németh úr meghatottan emlékezett a Majdan romantikus idilljére, ahogy a „békés tüntetők” sátoroznak, esznek, isznak, élnek-halnak a forradalomért.

(Nem úgy, mint az a HÁROMSZÁZ békés ogyesszai tüntető, akik romantikus sátortáborozása tragikus véget ért 2014. május 2-án, a város Kulikovo polje nevű terén, a szakszervezetek megyei tanácsának székháza előtt. Amikor HÁROMEZER megvadult, ütő szerszámokkal, DE LŐFEGYVEREKKEL is fölfegyverkezett fasiszta rohamosztagos vad rohammal verte szét sátortáborukat. A pogrom elől a szakszervezeti székházba menekülő embereket pedig már várták az egyeztetett terv szerint ott már előzőleg elrejtőzött gyilkosok. Akik vérfürdőt rendeztek a székházba menekült – valóban békés – tüntetők között. 48 /szemtanúk szerint legalább 116/ halott. A fasiszta rezsim ogyesszai hatóságai pedig mindmáig KIZÁRÓLAG AZ ÁLDOZATOKAT ÜLDÖZIK /sokan két és fél éve ülnek előzetes letartóztatásban, egyikük belehalt a kínzásokba és a szörnyű körülményekbe, jó pár áldozatot már el is ítéltek/. A GYILKOSOK KÖZÜL MÉG EGYETLEN EGY SEM FELELT GAZTETTÉÉRT.)

Ennyi tehát az összefoglaló.

II.

Tartottam tőle, hogy a közismert módon, gyűlölködően elfogult, szovjet- és oroszellenes Kun Béla-unokát fogják meginterjúvolni. Szerencsére Horváth Józsefet kérdezték meg. Akinek szavaiban azért feltűntek az igazság elemei. Hogy valójában csak elitcsere történt: az oroszbarát oligarchákat Amerika-barát oligarcha csoport váltotta fel. Hogy az ország gazdasági hanyatlása tovább folytatódik – aminek egyik oka a háború. (Ő is azonban csak a közkeletű tízezres számot említette a háború áldozatainak számaként. Az EBESZ – nyilvánvalóan erősen alábecsült adatokkal – ennyiben jelöli meg A CIVIL áldozatok számát. Amiben nincs benne a két fél elesett katonáinak száma. AKIKKEL EGYÜTT A KELET-UKRAJNAI KONFLIKTUS ÁLDOZATAINAK SZÁMA A SZÁZEZRET IS MEGHALADJA.)

Horváth szavaiból kiderült: Ukrajnában félkatonai alakulatok vannak, amelyek nem engedelmeskednek a kormány utasításainak. Az egykori magyar titkosszolgálati vezető óvatosan még arra is célzott: AZ „ARAB TAVASZOKHOZ HASONLÓAN KÜLFÖLDI (értsd: amerikai) TITKOSSZOLGÁLATOKNAK IS KÖZÜK VOLT A KIJEVI ZAVARGÁSOK KIROBBANTÁSÁHOZ (nem szólva a közismert amerikai önleleplezésről, miszerint AZ AMERIKAI KORMÁNYZAT ÖT ÉV ALATT ÖTMILLIÁRD DOLLÁRT FORDÍTOTT A TÖRVÉNYES UKRÁN ÁLLAMFŐ MEGBUKTATÁSÁRA. Igen, megemlítette (már ez is nagy szó, hogy a fordulat nyomán Joe Biden amerika alelnök fia érdekeltséget szerzett egy „ukrajnai szénhidrogén-kitermelő vállalatnál”. (Valójában az amerikai Shell cég igazgatótanácsának tagja – mely cég még Janukovicstól kapott koncessziót a Donyec-medence földje alatt remélt hatalmas palagáz mezők kitermelésére. A Donbassz kíméletlen rombolásának egyik oka: letarolni a településeket, elűzni lakóikat, hogy gond nélkül hozzálássanak a palagáz – másutt környezetgyilkos kitermelési technológiája miatt elutasított – kibányászásához.) Ám nem szólt arról, hogy a papa, az alelnök, 2014. ÁPRILIS 21-ÉN KIFEJEZETTEN AZÉRT JÁRT KIJEVBEN, HOGY AZ USA BÁBJAIRA RÁPARANCSOLJON: KEZDJÉK MÁR EL A KATONAI, BÜNTETŐ TERRORHADJÁRATOT A DONBASSZ NÉPE ELLEN.

ukran_valsag

II. A tüntetés-sorozatról szólva, „természetesen” nem volt szó arról, hogy Janukovics nem felmondta a társulási megállapodást, hanem – mert bár az utolsó pillanatban, de rájött,hogy a társulási megállapodás részét képező szabadkereskedelmi megállapodás súlyos csapást mér mindarra, ami az ukrán gazdaságból még megmaradt – a vitatott részek újratárgyalását kérte, mielőtt aláírná a megállapodást.

A háttér összefoglaló semmit sem mutatott a kijevi utcákon három hónapig tomboló erőszakról. Ami már jóval november 30 előtt kibontakozott: a rendőrség akkor – utoljára – még törlesztett. Ami után végképp elszabadult a pokol: DECEMBER 1-ÉN MÁR NEMCSAK A LENIN-SZOBROT DÖNTÖTTÉK LE, HANEM – AKKOR ELŐSZÖR – VAD ROHAM ÉRTE A LENIN-SZOBOR VÉDELMÉRE KIRENDELT RENDŐRÖKET. ÉS A JANUÁR 16-I TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS MÁR CSUPÁN VÁLASZ VOLT A RENDŐRSÉG ELLENI SOROZATOS ATROCITÁSOKRA, az állami intézmények elleni támadásokra. A világsajtó – közöttük a magyar is – semmit sem mutatott arról, hogy az utcákon a szerepek fölcserélődtek: a rendőröket dobálták kövekkel, Molotov-koktélokkal, egyéb gyúlékony anyagokkal, mérgezték őket az állandóan égő autógumik füstjével. A rendőrsorfalat verték láncokkal (mint nálunk 2006. október 23-án, a Rákóczi úton). A rendőrökre közé hajtottak buldózerrel. Rendőröket próbáltak kitépni a sorfalból. És ha ez sikerült nekik (és társaiknak nem sikerült őket kimenteniük a csőcselék karmaiból), akkor félholtra (néha egészen holtra) ütötték, verték, rugdosták őket. Vagy elhurcolták dr. Németh Zsolt idillikus sátortáborába, a főtéren – és ott tették velük, ugyanazt. A magyar tévé semmit sem mutatott a kiszúrt szemmel a földön fekvő rendőrről. Nem adott hírt arról, hogy egy másiknak petárdát kötöttek a karjára, amibe belelőve, a robbanás leszakította a szerencsétlen karját. Nem adott hírt, hogy az elfogott rendőrök egy részét a felkelők főhadiszállásának pincéjébe hurcolták, és ott kínozták.

Az összeállítás nem szól arról, hogy a „békés tüntetőknek” volt katonai és elhárító parancsnokuk. Ez ugyanaz az Andrej Parubij – aki azután a helyszínen irányította a véres leszámolást Ogyesszában. ÉS AKI MA AZ UKRÁN PARLAMENT ELNÖKE. Ezt a véres tömeggyilkost nyilván előbb-utóbb „üdvözölhetjük” majd hazánkban is. Küldök majd Kövér Lászlónak egy csomag fertőtlenítő szappant, hogy kezet moshasson azt követően, hogy kezet fogott ezzel a hóhérral.

Horváth József sem léphette át saját árnyékát. Ő is csak azt mormolta, hogy „az ukrán nép az orosz-amerikai ellentétek áldozata.” SZÓT SEM EJTETT ARRÓL (ő sem), HOGY UKRAJNÁBAN FASIZMUS VAN, nyíltan használhatók a náci jelképek – és nemcsak A FASISZTA FÉLKATONAI TERRORBRIGÁDOK, DE MÉG A HADSEREG IS HASZNÁLJA ŐKET. Ezeket a jelképeket azoktól a náci félkatonai alakulatoktól, akik, ukrán létükre Hitler oldalán harcoltak, tízezer számra gyilkoltak zsidókat, lengyeleket, oroszokat, egyéb nemzetiségűeket – de „politikailag megbízhatatlan” ukránokat is. Az un. „Ukrán Felkelő Hadsereg” megalakításának dátuma – 1942. október 14. – az ukrán fegyveres erők napja. A két legfőbb háborús bűnös – Sztepan Bandera és Roman Suhevics – ma Ukrajna nemzeti hőseinek számítanak, a ledöntött Lenin- és egyéb szovjetkori emlékművek helyébe sorra emelnek nekik emlékműveket. Roman Suhevics ma már aggastyán fia: az ukrán parlament korelnöke, aki a hitleri náci párt zászlajával a háttérben fényképeztette magát.

A Krímről szólva, „természetesen” itt sem vesztegetett senki sem, egy szót sem, a konfliktus okairól. A Kijevben járt krími tüntetők autóbuszkonvoja ellen intézett gyilkos országúti támadásról, amikor is az utasokat összeverték, megalázták, életveszélyesen fenyegették, HETET KÖZÜLÜK PEDIG AGYON IS LŐTTEK. (Ami kirobbantotta a krími nép lázadását a törvénytelen, puccsista hatalom ellen.) Nem szóltak a szimferopoli autonóm parlament ostromáról – amikor hét halálos áldozatot követelő tömegverekedésben próbálták a krímiek védeni parlamentjüket az ukrán nácik és krími tatár cinkosaik vad rohamától. (A még több áldozattal fenyegető véres konfliktusnak – igen! – az orosz hadsereg megjelenése vetett véget.)

A megemlékezésben szó sem volt a Donbasszról (Kelet-Ukrajnáról). HOGY OTT AZ UKRÁN ÁLLAM NÉPIRTÓ HÁBORÚT FOLYTAT UKRÁN ÁLLAMPOLGÁROK EGY CSOPORTJA ELLEN (akik ezért a lábukkal szavaztak arról, hogy Ukrajna részei maradjanak-e). Hogy a hadsereg bombázta (ma már nem bombázza, mert lelőtték a gépeiket), nehéztüzérséggel, gránát- és aknavetőkkel, sugárhajtású rakétákkal, földi célpontok ellen bevetett, pusztító légvédelmi rakétákkal, FOSZFOR- ÉS KAZETTÁS BOMBÁKKAL, RÖVID HATÓTÁVOLSÁGÚ BALLISZTIKUS RAKÉTÁKKAL lövet, NAGYRÉSZT POLGÁRI CÉLPONTOKAT. Nem szólnak persze a fosztogatásokról, kegyetlenkedésekről, a terrorról, hadifoglyok és letartóztatott civilek rendszeressé vált, szörnyű kínzásairól, a szervkereskedelemről. A műsor „az orosz határ közelében folyó összecsapásokat emleget – NEM SZÓLVA ARRÓL, HOGY A DONBASSZ TELJES – az ukránok által még el nem foglalt – területén folynak az összecsapások. Az összeállítás szőrmentén említi a minszki megállapodásokat – mely összeállításból semmit sem tudunk meg ezekről a megállapodásokról, legfőképpen pedig arról, hogy a náci junta annak egyetlen betűjét sem hajtotta végre.

Így készítenek fel minket arra, hogy harmadszor is beszálljunk egy bűnös háborúba.

„A NATO most azt üzeni / a Donbasszban kell harcolni / ha még egyszer azt üzeni / bizony, el kell oda menni / Éljen a magyar szabadság! / Éljen a haza!”

Csikós Sándor írása

Politika

Tizenkét évre ítéltek Moszkvában kémkedés miatt egy ukrán újságírót

Közzétéve

-

Írta:

Tizenkét évi fegyházra ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn a kémkedéssel megvádolt Roman Szuscsenko ukrán újságírót.

A zárt tárgyaláson az ügyész 14 év kiszabását kérte az újságíróra. Szuscsenko az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát.

Roman Szuscsenkót, az Ukrinform hírügynökség munkatársát 2016 októberében vették őrizetbe az orosz fővárosban, azzal vádolva őt, hogy az az ukrán védelmi minisztérium hivatásos hírszerzője. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az újságíró a hadseregről és a nemzeti gárdáról államtitoknak minősülő adatokat gyűjtött céltudatosan.

Az újságíró az Ukrinform állandó párizsi tudósítója volt, aki őrizetbe vételekor a szabadságát töltötte moszkvai rokonainál.

Az ukrán belügyminisztérium idén májusban felajánlotta, hogy Szuscsenkót cseréljék ki az orosz és ukrán kettős állampolgársággal rendelkező Kirill Visinszkijre, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjére, aki ellen a herszoni bíróságon hazaárulás, valamint a délnyugat-ukrajnai felkelők támogatása címén indult eljárás.

Moszkvában erre az a válasz hangzott el, hogy a két ügy nem hasonlítható össze egymással, mert Visinszkij nem kémkedett, és az újságírói tevékenysége miatt indítottak ellene eljárást.

Tovább olvasom

Ukrajna

Életben van a Kijevben állítólag lelőtt orosz újságíró, az ukránok szerint az oroszok akarták megölni

Közzétéve

-

Írta:

Életben van Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró, állítólagos megölése Kijevben egy különleges művelet volt – jelentette be Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. Az ukránok szerint természetesen az oroszok szerettek volna végezni az újságíróval.

A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján közölte: az SZBU időben tudomást szerzett arról, hogy az “orosz titkosszolgálatok” Babcsenko életére törnek. Hozzáfűzte, hogy nem pusztán megakadályozták az újságíró megölését, de dokumentálni is tudták a merénylet előkészítését.

“Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett szeretném felköszönteni Arkagyijt immár harmadik születésnapja alkalmából, és kérem, hogy jöjjön be a terembe” – mondta az SZBU-főnök, mire az újságíró belépett.

Tovább olvasom

Ukrajna

Újabb orosz újságírót gyilkoltak meg Kijevben

Közzétéve

-

Írta:

Holtan talált rá felesége Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú Ukrajnában élő újságíróra – értesült az Interfax hírügynökség.

Kijevi otthonukban holtan talált rá felesége Arkagyij Babcsenko orosz újságíróra. A feleség értesítette az ukrán hatóságokat, akik gyilkossági ügyben kezdték meg a nyomozást.

Orosz lapértesülések szerint a haditudósítót hátba lőtték. Az Interfax-Ukrajna szerint az ukrán rendőrség kizárta az öngyilkosság lehetőségét, közben az orosz nyomozóhatóságok is megkezdték a saját vizsgálatukat az ügyben.

Babcsenko haditudósítóként számos sajtóorgánumnak dolgozott az elmúlt évek során.

Az orosz külügyminisztérium elítélte a gyilkosságot és sürgette a bűncselekmény felderítését, egyúttal felhívta a figyelmet az Ukrajnában tapasztalható újságírókkal szembeni erőszakra.

Az ügyben az orosz szövetségi nyomozó bizottság is büntetőeljárást indított, tekintettel arra, hogy Babcsenko orosz állampolgár.

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője Twitter-bejegyzésében az újságíró-gyilkosság haladéktalan és teljes kivizsgálására szólította a kijevi hatóságokat.

Az orosz külügyminisztérium felszólította az ukrán hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg a gyilkosság felderítéséért. A tárca szerint a médiában dolgozók elleni erőszakcselekmények és gyilkosságok egyre gyakoribbak Ukrajnában, a nyomozások pedig rendre nem vezetnek el a tettesek kézre kerítéséhez.

Ukrajnában elteszik láb alól a független és ellenzéki újságírókat

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy Ukrajnában elteszik láb alól a független és ellenzéki újságírókat, a bűneseteket pedig nem vizsgálják ki, és mindig Oroszországot teszik értük felelőssé. A diplomata szerint számítani lehet arra, hogy ezúttal is ez fog történni.

Ukrajnában rendszeres az újságírók elleni erőszak

2016-ban az Ukrajinszka Pravda hírportál egykori munkatársa a neves orosz újságíró Pável Seremet autóját robbantották fel, szintén Kijevben. Az ügy hivatalos vizsgálata a mai napig nem zárult le.

Szintén 2016-ban holtan találták Alekszandr Scsetyinyin orosz újságírót kijevi otthonának erkélyén. A barátai fel akarták köszönteni a születésnapján, ezért mentek át hozzá, és így bukkantak a holttestre, lőtt sebbel a fején.

Olesz Buzina oroszbarát ukrán újságírót pedig 2015. április 16-án kijevi otthona előtt lőtték agyon egy személyautóból.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Melyik vb-dal a nyerő?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű