Írjon nekünk

Ukrajna

Lavrov: Ukrajna provokációt követett el két orosz katona elfogásával

A megjelenés óta

-

Ukrajna biztonsági szervei provokációt követtek el orosz állampolgárokkal szemben Oroszország területén – jelentette ki Szegej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azzal kapcsolatban, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) a moszkvai védelmi minisztérium előző napi közlése szerint “elrabolt” két orosz katonát Ukrajna és a Krím határán.

Lavrov kedden Minszkben foglalt állást az incidensről.

“Álláspontunk szerint ez törvénytelen provokáció volt, amelyet Ukrajna biztonsági szolgálatai az Oroszországi Föderáció területén, orosz állampolgárokkal szemben követtek el. Ezzel (az üggyel) bűnüldöző hatóságaink foglalkoznak” – mondta Lavrov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy történtek-e fogolycserét célzó lépések az SzBU által elfogott orosz katonák ügyében. Mint mondta, mindent megtesznek, amit ilyen helyzetben meg kell tenni.

“Ők az Oroszországi Föderáció állampolgárai. És ebben az esetben ez a legfontosabb” – hangoztatta az SzBU azon állításával kapcsolatban, hogy a két elfogott katona korábban az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgált.

Peszkov egyetértését fejezte ki a Lavrov által kifejtett hivatalos állásponttal.

Az orosz védelmi minisztérium hétfő este jelentette be, hogy az SzBU a Krímben vasárnap “elrabolta” és Ukrajna területére szállított két orosz katonát. Az orosz Fekete-tengeri Flotta vezérkara kedden közölte, hogy a két katonát Dzsankoj nemzetközi közúti határátkelőnél ejtették foglyul.

A két katonát a flotta szóvivője szerint azzal bírták rá beépített emberek a határ átlépésére, hogy az Ukrajnában megszerzett felsőfokú végzettségüket igazoló iratokat fognak átadni nekik.

Az SzBU hétfőn közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy a két katona korábban az ukrán hadseregben szolgált és megsértette katonai esküjét. Az ukrán biztonsági szolgálat akkor további részletekkel nem szolgált. MTI

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű