Írjon nekünk

Moszkvában megemlékeztek az 1941-es díszszemléről

A megjelenés óta

-

Korhű egyenruhában menetelő katonák és a korabeli haditechnika felvonultatásával emlékeztek meg hétfőn a moszkvai Vörös téren az 1941. november 7-i katonai parádéról, amelynek részvevői akkor a díszszemléről egyenesen a Moszkva határában húzódó frontra indultak.

A díszszemlét annak idején az 1917-es bolsevik forradalom évfordulójára időzítették, amely a szovjet korszakban a legnagyobb állami ünnep volt.

Az ünnepélyes megemlékezésen Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere emlékeztetett, hogy éppen a 75 évvel ezelőtti díszszemle – amelyen 28 és fél ezer katona vett részt – teremtette meg a hitet, hogy az ellenséget le fogják győzni.

“Hatalmas erkölcsi győzelem volt ez, amely a kezdetét jelentette a németek Moszkva és Sztálingrád alatti, a kurszki kiszögellésnél és más csatákban való szétverésének” – mondta.

Szavai szerint a katonai parádé erőt adott a blokád alatt élő leningrádiaknak, “erősítette a lelket a névtelen magaslatokért vívott küzdelemben, segített a hátországban végzett nehéz munkában, és egészen Berlinig lelkesítette a katonákat”.

Szobjanyin köszönetet mondott a veteránoknak a nagy győzelemért, és hangsúlyozta, hogy mindörökké a bátorság és a lelkierő mintaképei maradnak.

Az idei korhű díszszemlén, amelyen 5 ezer katona vonult fel, immár 14. alkalommal emlékeztek meg Moszkvában az 1941-es parádéról. MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszországban mintegy 2,6 millió illegális bevándorló tartózkodik

A megjelenés óta

-

Írta:

Mintegy 2,6 millióra tehető az Oroszországban tartózkodó illegális bevándorlók száma – jelentette ki Alekszandr Gorovoj orosz belügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

Gorovoj szerint az illegális bevándorlás csökkenő tendenciát mutat Oroszországban, és az orosz belügyi szervek lépéseket tesznek a jelenség visszaszorítása érdekében. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy eddig kétmillió, törvénysértést elkövető külföldi állampolgárt tiltottak ki az országból.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos májusban 8-10 millió illegális bevándorlóról beszélt, akiknek jelenléte szerinte szociális feszültségekhez és a beutazók jogaival való visszaéléshez vezetett.

Az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia decemberben közzétett felmérése szerint a tavalyi év második felében, kétéves szünet után újból tömegessé vált a vendégmunkások, túlnyomórészt az idénymunkások beáramlása, számuk szeptember végén elérte 10,4 millió főt. A legtöbben, 8,8 millióan a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba munkavállalás céljából, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017