Írjon nekünk

Vlagyimir fejedelem monumentális szoboravatása a Népi egység napján (Képek)

A megjelenés óta

-

A z orosz társadalomnak Vlagyimir fejedelem lelki hagyatéka szerint kell szembenéznie a modern kihívásokkal és fenyegetésekkel – hangoztatta a Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kijevi Fejedelemséget kereszténységre térítő uralkodónak a Kreml szomszédságában felállított monumentális szobrának avatásán.

“(A fejedelem) kora nem szűkölködött a vívmányokban, amelyek közül a legfontosabb és leginkább meghatározó természetesen a Kijevi Rusz megkeresztelése volt” – jelentette ki az orosz vezető.
Mint mondta, az óorosz állam uralkodójának választása “közös lelki forrásává vált Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna népeinek”.

Szent Vlagyimir 988-ban vette fel a kereszténységet.

“(Vlagyimir fejedelem) fektette le azokat az erkölcsi értékalapokat, amelyek máig is meghatározzák életünket. Éppen ez a tartós erkölcsi támasz, az összefogás és az egység segített őseinknek abban, hogy leküzdjék a nehézségeket, a haza dicsőségére éljenek és győzedelmeskedjenek, és nemzedékről nemzedékre növeljék erejét és nagyságát” – mondta.

“És ma az a kötelességünk, hogy együtt álljunk ellen a modern kihívásoknak és fenyegetéseknek, a lelki hagyatékra, az egység és az egyetértés megfizethetetlen hagyományaira támaszkodva haladjunk előre, így biztosítva ezeréves történelmünk folytonosságát” – hangsúlyozta Putyin.

Szavai szerint Vlagyimir fejedelem az orosz állam lelki alapítója, az orosz földek egyesítője és védelmezője volt, aki lefektette az egységes, központosított állam alapjait, ezért emlékművének felavatása Moszkva, egész Oroszország és a határon túli oroszok szempontjából jeles esemény.

Hangsúlyozta annak jelképes jelentőségét, hogy a szertartást – amelyen jelen voltak a kormány tagjai, a törvényhozás, a parlamenti pártok és az oroszországi egyházak vezetői – éppen az orosz népi egység napján történik.

Az ünnep alkalmából Oroszország számos településén felvonulást, szabadtéri koncerteket és fesztiválokat rendeztek. Moszkva központjában mintegy 80 ezren vonultak fel.

Vlagyimir fejedelem 14 méter magas, 2 méteres talapzaton álló szobrának alkotója Szalavat Scserbakov. Ő a szerzője Germogen (Hermogenész) pátriárka és I. Sándor cár emlékművének is, amelyet 2013-ban, illetve 2014-ben avattak fel a Kreml közelében.

A népi egység napján a lengyel megszállás elleni 1612-es felkelésről emlékeznek meg Oroszországban. Az 1917-ben eltörölt ünnepnapot 2005-ben vezették be újra.

Hirdetés
Hozzászólások

Politika

Putyin: az ENSZ BT megkerülése a terroristák kezére játszik

A megjelenés óta

-

Írta:

A terroristák kezére játszik, hogy néhány ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével alkalmaz katonai erőt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Szocsiban szerdán megnyílt nemzetközi biztonsági konferencia részvevőihez intézett üzenetében.

“A nemzetközi közösség néhány tagja mind gyakrabban igyekszik semmibe venni a nemzetközi jog általánosan elismert normáit és elveit, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével folyamodik katonai erő alkalmazásához, elutasítva a tárgyalásokat mint a nemzetközi viták megoldásának kulcseszközét” – hangzott Putyin üzenete, amelyet Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára ismertetett a fórum részvevőivel.

Az orosz elnök szerint az ilyen lépések politikai és társadalmi instabilitáshoz, a helyi konfliktusok és válságok felerősödéséhez vezetnek, valamint “a terrorizmus, a szélsőségesség, a transznacionális bűnözés erőinek kezére játszanak”.

Leszögezte, hogy Oroszország a globális és a nemzetközi biztonság szavatolása érdekében kész többoldalú és kétoldalú alapon is együttműködni nemzetközi partnereivel.

Patrusev elmondta, hogy a szocsi tanácskozáson 118 ország és az ENSZ biztonságpolitikai szakértői, tisztségviselői – köztük miniszterelnök-helyettesek, elnöki tanácsadók és belügyminiszterek -, valamint diplomatái vesznek részt.

Tovább olvasom

Sport

Videó: elkészült a Mordovia Aréna, az oroszországi foci-vb egyik helyszíne

A megjelenés óta

-

Írta:

Nézze meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínét, az új Mordovia Arénát Szaranszkban.

A több mint 44 ezer férőhelyes stadion a vb után az FC Mordovia labdarúgó klub otthona lesz.

A 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokságot Oroszország 11 városában rendezik június 14 és július 15 között. A helyszínek: Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Szamara, Szaranszk, Szocsi és Jekatyerinburg.

Tovább olvasom

Gazdaság

Gazprom: jöhet az Északi Áramlat-3, ami végzetes ütés lehet az ukrán gazdaságnak

A megjelenés óta

-

Írta:

A Gazprom nem zárja ki az Északi Áramlat-3 földgázvezeték megépítését – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, az orosz állami gázipari vállalat vezérigazgató-helyettese kedden Moszkvában.

A Gazprom korábban közölte, kész annyi gázt szállítani Európába, amennyi csak szükséges, különös tekintettel arra, hogy a holland groningeni gázmezőn csökken és várhatóan 2030-ra megszűnik a kitermelés.

“Vannak megerősített készleteink, van szállítási infrastruktúránk, új szállítási útvonalakat építünk ki. Ha Európa bejelenti az erre való igényét, és kész lesz aláírni a szükséges szerződéseket, akkor nem zárom ki, hogy szükség lesz újabb gázszállítási projektekre, például az Északi Áramlat-3-ra” – nyilatkozott Medvegyev.

A Gazprom 2016-ban 12,5 százalékkal, több mint 179,3 milliárd köbméterre növelte a volt szovjet köztársaságokon kívülre irányuló exportját, tavaly pedig 194,4 milliárd köbméterrel újabb rekordot állított fel. Az orosz gázipari óriás 60 százalékkal részesült az európai gázimportból. Medvegyev szerint a Gazpromnak ezzel az aránnyal kapcsolatban nincsenek célszámai, de csökkenteni sem akarja részesedését.

A Gazprom számításai szerint az orosz gázexport az következő két évben évente meghaladja a 200 milliárd köbmétert, ami a Szibéria Ereje vezetéken keresztül a tervek szerint jövőre meginduló kínai és az Északi Áramlat-2-őn át megkezdődő európai szállításnak lesz köszönhető.

Az Északi Áramlat-2 projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. MTI

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű