Írjon nekünk

Gazdaság

Isztambulban írhatják alá a megállapodást a Török Áramlatról

A megjelenés óta

-

A hétfőn Isztambulban kezdődő orosz-török kereskedelmi és gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülésén írhatják alá a Török Áramlatról szóló megállapodást – értesült a TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap a török Hürriyet információira hivatkozva.

Moszkva és Ankara Isztambulban írhatja alá a Török Áramlat projektről szóló megállapodást, az október 10 és 12 között sorra kerülő orosz-török kereskedelmi és gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülésén – mondta Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a török Hürriyet című lapnak.

A kormányközi megállapodás tervezete elkészült – mondta. A még fennálló kérdésekkel kapcsolatban, Oroszország aktív tárgyalásban áll a török féllel. Van rá esély, hogy a megállapodás aláírásra kerül – tette hozzá Novak.

Az orosz államfő 2014. december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől, és Törökország felé viszi az orosz gázt.

torokaramlat3

A Török Áramlat nyomvonala. Forrás: Gazprom

A vezeték 650 kilométer hosszan halad a korábbi Déli Áramlat projekt nyomvonalán, majd Bulgária helyett Törökország európai része felé veszi az irányt a 250 kilométeres új nyomvonalon.

A projekt teljes költségét 11.4 milliárd euróra becsülik.

Vlagyimir Putyin is Törökországba utazik

Törökországban tárgyal egymással Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte az orosz elnöki hivatal kedden.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin október 10-én kezdi meg törökországi látogatását, ahol részt vesz egy isztambuli energetikai konferencián és találkozik Erdogan elnökkel. Jurij Usakov elnöki tanácsadó tájékoztatása szerin Putyin beszédet mond a konferencián és kétoldalú találkozón vesz részt.

Oroszország és Törökország arra törekszik, hogy javítson kapcsolatain, amely azután romlott meg, hogy tavaly novemberben a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai határ közelében. Az incidens után fagyossá vált a két ország kapcsolata. Vlagyimir Putyin orosz államfő egy sor gazdasági és katonai szankcióval büntette Törökországot. Az orosz elnök később elfogadta Erdogan július végi bocsánatkérését és megkezdődött a két ország közötti kapcsolatok normalizálódása.

Putyin és Erdogan az incidens után először augusztus 9-én találkozott egymással Szentpéterváron, ahol a török államfő elmondta, hogy Ankara helyre szeretné állítani kapcsolatait Moszkvával. Erdogan “kedves barátomnak” nevezte az orosz elnököt.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű