Moszkva: szavazóhelyiségek fognak működni az ukrajnai orosz külképviseleteken

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Voksolhatnak majd az Ukrajnában élő orosz állampolgárok az országban működő négy orosz külképviseleten az Állami Duma képviselőjelöltjeire – jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

- Hirdetés -

Zaharova hangsúlyozta, hogy a kijevi nagykövetség, valamint a három főkonzulátus orosz területnek számít, ahol szavazóhelyiségek fognak működni, “itt nincs miről tárgyalni”. Oroszországban vasárnap választják meg a szövetségi parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőit.

Az ukrán diplomáciai tárca a hét végén, Petro Porosenko elnök utasítására közölte: nem tartja lehetségesnek az orosz választások lebonyolítását az orosz külképviseletek helyiségeiben. Ezt a minisztérium azzal indokolta, hogy Moszkva Kijev tiltakozása ellenére a Krím félsziget lakossága körében is megtartja a szavazást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő már hétfőn elutasította azt az ukrán követelést, hogy a 2014-es népszavazás nyomán Oroszországgal újraegyesült Krímben és Szevasztopolban ne tartsák meg a választást, és leszögezte, hogy “Oroszország nem szándékozik egyetlen országgal sem megvitatni a területén zajló választási folyamatot”.

- Hirdetés -

Az orosz külügyi szóvivő csütörtökön emlékeztetett rá: Moszkva felszólította Ukrajnát, hogy szavatolja a területén lefolytatandó szavazás biztonságát, amelyre az EBESZ megfigyelőit is meghívta. Korábban Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke azt közölte, hogy az orosz állampolgárok szükség esetén az Ukrajnával határos államokban voksolhatnak majd. Zaharova elmondta, hogy a világ 145 országában, 364 szavazóhelyiségben várják majd az orosz választópolgárokat, s hogy csütörtökig külföldön több mint kilencezren éltek az előzetes voksolás lehetőségével.

A szóvivő ismételten sürgette, hogy nyugati partnerei fokkozák az Ukrajnára gyakorolt nyomást a minszki megállapodások végrehajtása érdekében. MTI

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet