Írjon nekünk

Rákapcsolták az országos hálózatra az új 3+ generációs atomreaktort Oroszországban

A megjelenés óta

-

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Az első rákapcsolódási teszt sikeres volt, a reaktor mintegy 240 megawattos villamos teljesítményszinten rövid ideig üzemelt.

A novovoronyezsi atomerőmű 6-os blokkja a 3+ generációs új orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 megawatt teljesítményű atomreaktor a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk, amelyből 34-et rendeltek a világon. Ilyen típusú reaktorból létesül majd kettő Pakson is.

A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint a blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, a Kotimex PR.

Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a teszt után. Úgy fogalmazott, hogy a bokk építési munkálatait megbízhatóan és biztonságosan végezték a kivitelezők, a reaktort működtető személyzet pontosan tudja és végzi a feladatát, az új blokk berendezései megbízhatóan és biztonságosan működnek.

Az új blokk üzembe állításával másfélszeresére nő a novovoronyezsi atomerőmű termelése. Az ipari méretű energiatermelés várhatóan az év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.

Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek – az Egyesült Államokban, Franciaországban és Kínában is -, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést.

A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos, mindenben megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek. A blokktípust számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni.

MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

Ukrajna

Szili Katalin: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”

A megjelenés óta

-

Írta:

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott: “rendkívüli cinizmus”, hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág “durva támadása”.

Kiemelte: “sehol nem gyakorlat”, hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”.

MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017