Rákapcsolták az országos hálózatra az új 3+ generációs atomreaktort Oroszországban

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Az első rákapcsolódási teszt sikeres volt, a reaktor mintegy 240 megawattos villamos teljesítményszinten rövid ideig üzemelt.

A novovoronyezsi atomerőmű 6-os blokkja a 3+ generációs új orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 megawatt teljesítményű atomreaktor a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk, amelyből 34-et rendeltek a világon. Ilyen típusú reaktorból létesül majd kettő Pakson is.

A több orosz atomerőművet, köztük a novovoronyezsit is működtető Roszenergoatom társaság tájékoztatása szerint a blokkot moszkvai idő szerint pénteken hajnali 3 óra 35 perckor kapcsolták rá a hálózatra, próbaüzemben járatva meg a generátort – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyar kommunikációs partnere, a Kotimex PR.

Andrej Petrov, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a teszt után. Úgy fogalmazott, hogy a bokk építési munkálatait megbízhatóan és biztonságosan végezték a kivitelezők, a reaktort működtető személyzet pontosan tudja és végzi a feladatát, az új blokk berendezései megbízhatóan és biztonságosan működnek.

Az új blokk üzembe állításával másfélszeresére nő a novovoronyezsi atomerőmű termelése. Az ipari méretű energiatermelés várhatóan az év végén kezdődik meg, amikorra elvégzik az összes szükséges üzemi próbát.

Oroszországon kívül máshol is épülnek 3+ generációs atomerőművek – az Egyesült Államokban, Franciaországban és Kínában is -, ám a novovoronyezsi 6-os blokk az első új generációs blokk, amely megkezdte az energiatermelést.

A 3+ generációs VVER-1200-as nyomottvizes blokk innovatív megoldások egész sorát vonultatja fel, műszaki és gazdasági mutatói az elődeinél jobbak, működése teljességgel biztonságos, mindenben megfelel a fukusimai katasztrófa után szigorított nemzetközi biztonsági követelményeknek. A blokktípust számos passzív biztonsági rendszerrel szerelték fel, amelyek teljes áramkimaradás esetén a kezelőszemélyzet beavatkozása nélkül is képesek működni.

MTI

loading...

Ez is érdekelhet