Írjon nekünk

Változatlan szinten hagyta alapkamatát az orosz jegybank

A megjelenés óta

-

Az orosz jegybank igazgatótanácsa nem változtatott az alapkamat 10,5 százalékos szintjén pénteki ülésén.

Orosz sajtóbeszámolók szerint a döntés nem okozott meglepetést, elemzők egybehangzóan a kamat szinten tartására számítottak, miután júniusban közel egy év óta először csökkentette az alapkamatot az orosz jegybank.
Monetáris politikájának további lazítása előtt az igazgatótanács nagyobb bizonyosságot akar szerezni arról, hogy lassul a pénzromlás üteme. A pénteki tanácskozás után kiadott nyilatkozatában a testület úgy fogalmazott, hogy az inflációs kockázatok, valamint az infláció csökkenése és az előrejelzés közötti egybeesés fényében fontolóra veszi majd az újabb kamatcsökkentés eshetőségét.

Az infláció dinamikája és a gazdaság élénkülése nagyjából egybeesik a jegybank alapforgatókönyvében szereplő feltételezésekkel, de az inflációs várakozások csökkenése megtorpant. A pénteki kamatdöntés és a mérsékelten szigorú monetáris politika fenntartása hozzájárul az inflációs cél eléréséhez – mutatott rá az igazgatótanács.

Júliusban 7,2 százalékos volt az éves infláció, jóval kisebb az egy évvel korábbi 16 százaléknál. A jegybank előrejelzése szerint jövő év júliusára 5 százalékra csökken a 12 hónapra visszatekintő infláció, és decemberre érik el a 4 százalékos célt. A mély recesszió után a gazdaság az idei második fél évben már bővülést mutathat negyedéves összehasonlításban.

Következő kamatdöntő tanácskozását szeptember 16-án tartja a jegybank.

Oroszország központi bankja 2014. december 16-án, a pénzügyi válság kellős közepén emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról az alapkamatot, hogy így próbálja megvédeni a rubel árfolyamát és megfékezni az inflációt.

Miután 2015 elején bizonyos mértékben stabilizálódott a rubel árfolyama, a jegybank elkezdte fokozatosan csökkenteni az alapkamatot.

MTI

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

Ukrajna

Szili Katalin: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”

A megjelenés óta

-

Írta:

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét – mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

Úgy fogalmazott: “rendkívüli cinizmus”, hogy szeptember elsején lépett életbe teljeskörűen Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodása, és az ukránok szeptember 5-én alkották meg az oktatási törvényt, amelyben az általános iskola negyedik osztálya fölött eltörlik az anyanyelven történő oktatást. Szerinte ez a kisebbségek és az európai értékvilág “durva támadása”.

Kiemelte: “sehol nem gyakorlat”, hogy erőszakkal kényszerítik rá az államnyelvet azokra, akik a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Hozzátette: ha egy fiatal nem tanulhat az anyanyelvén, az “erőszakos asszimiláció”.

MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017