Oroszország hírei

Visszavonták Snowden útlevelét, nem hagyhatja el a moszkvai repülőteret

13

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Egyesül Államok visszavonta Edward Snowden korábbi CIA tiszt útlevelét, aki jelenleg a moszkvai Seremetyovó Nemzetközi repülőtér tranzit várójában tartózkodik. Az érvényes azonosító okmány hiányában nem tud repülőjegyet vásárolni, de Oroszországba se léphet be, így a jogilag semleges területen kell maradnia. Vlagyimir Putyin orosz elnök finnországi látogatása során megerősítette, hogy az amerikai titkosszolgálat korábbi tisztje még a repülőtéren tartózkodik, mint tranzit utas. Hozzátette, hogy Oroszország nem hajlandó kiadni Snowdent az Egyesült Államoknak, mivel a két ország között nincs érvényben erre vonatkozó nemzetközi egyezmény. Az az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtését leleplező informatikus vasárnap érkezett Hong Kongból az orosz fővárosba.

- Hirdetés -

Feltehetően átszállással szeretett volna Kuba érintésével eljutni Ecuadorba, azonban vasárnap nem szállt fel a menetrend szerinti járatra. A Russia Today hírtelevízió úgy tudja, hogy az Aeroflot SU-150-es számú, havannai járatának egy szakaszon az Egyesült Államok légterében kell repülnie, és lehetséges, hogy ezért nem kockáztatott Snowden.

Oroszország nem hajlandó kiadni Snowdent az Egyesült Államoknak

- Hirdetés -

A repülőtéri irányítás egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ugyanis az amerikai légügyi hatóság törvényesen leszállásra kényszerítheti az Aeroflot gépét. Ennek megfelelően az Egyesült Államok területén lefoghatták volna Edward Snowdent, aki ellen kémkedés miatt indítottak eljárást.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet