Írjon nekünk

Sport

Visszatér a világhírű cirkusz

A megjelenés óta

-

Mivel Szentpétervár főcirkusza, a fontankai cirkusz jelenleg is felújítás alatt áll, a The St.Petersburg szerkesztőségének egyik tagja a kínálkozó lehetőséget kihasználva virtuális látogatásra invitálta a lap olvasóit a méltán híres avtovói cirkuszba. Olga Grishina élménybeszámolója következik.

 

Október 19-én lezárult Tamerlan Nugzarov lovascirkuszának előadássorozata, amely szeptember 20-án nyitotta meg kapuit a kíváncsiskodók előtt. A dél-szentpétervári Avtovo metróállomástól mindössze egy rövid sétányira található helyszínen kifeszített hatalmas sátrat látogatásunkkor vékony hóréteg fedte: az idei első hó nyomai.

Ilyen ígéretes kezdet mellett őszintén reménykedtünk abban, hogy látványos előadásban lesz részünk és nagy megelégedettségünkre az élmény abszolút felülmúlta a várakozásainkat.Az első felvonás megörvendeztetett bennünket mindazzal, amiért az ember általában cirkuszba jár: láttunk akrobatákat, zsonglőröket, bohócokat, állatidomárokat és műlovarokat.

A fehérorosz akrobaták merészségétől a nézőkben egy pillanatra megállt az ütő, az örmény zsonglőr szinte hipőápnotizálta a közönséget a kezében tartott, fényes dobozokkal, a bohócok – szerepüknek eleget téve – megnevettettek mindenkit, az orosz matrjoska babák gyomrából kiugrasztott idomított állatokkal pedig – medvék és uszkárok különböző méretben – a fiatalabb látogatókat igyekeztek lenyűgözni, nem kevés sikerrel.

Káprázatos lovasbemutató zárta a show-t, de mint kiderült, ez csupán a kezdet volt. A rövid felvonásköz után ismét lovas szám következett, méghozzá a “Legend of the Mountains”, amely igen drámai előadásnak bizonyult. Egy egész arénányi ló és lovas vett részt a performanszban, egy leopárd és a neves porondmester, Tamerlan Nugzarov társaságában, akik veszedelmesnek tűnő, ám utánozhatatlanul fantasztikus műsorral ejtették ámulatba a lelkes közönséget, akik ezután feltehetőleg egy életre megjegyezték maguknak a “legenda” fogalmát. Svetlana Avdeeva, a műsor házigazdája, hivatásos “cirkusztündér” és egyben az Oroszországi Föderáció megbecsült művésze – mellesleg Nugzarov felesége – készségesen beavatott bennünket a cirkuszi társulat háttértörténelmébe. Ahogyan azt megtudhattuk, “Legend of the Mountains” című előadásával a cirkusz bejárta már a világot: műsorra tűzték Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint több európai fővárosban is.

Avdeeva véleménye szerint az előadás töretlen népszerűsége leginkább a témaválasztásnak köszönhető, a történet ugyanis egy szerelmespárról szól. A legenda szerint egy asszony – Avdeeva maga, egy fehér színű ló hátán – megállítja a két törzs között dúló ádáz viszályt azáltal, hogy egy kendőt ejt közéjük. Érdekességként azt is megemlíti, hogy egy amerikai előadás során George Shultz, az akkori államtitkár is a nézőtéren ült. Egy, a The New York Times-ban megjelent interjú tanúsága szerint az amerikai államtitkár a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a fehér lovon ülő hölgynek meg kellene látogatnia a Fehér Házat, hogy elejthesse a kendőjét a tárgyalóasztalnál. Mindez akkoriban történt, amikor Gorbacsov és Reagan rendszeres tárgyalásokat folytattak és a béke esszenciális kérdéssé vált mindenki számára. Avdeeva azt is elmeséli, hogy bár hosszú évek óta nem tűzték már napirendre az említett műsorszámot, most, az Ukrajnában kialakult helyzet fényében, szeretnék azt ismét feléleszteni.

Avdeeva folyamatosan hangsúlyozza, hogy a performanszot eltérő nemzetiségű művészek segítségével adták elő, így téve egyértelművé mindenki számára, hogy a cirkusz legfőbb

missziójának a nemzetközi egység megteremtését tekinti. A társulat az imént látott műsorszám mellett más lovas előadásokkal is büszkélkedhet : ott van például a “Viva, Zorro!” vagy kétrészes, híres újévi performanszuk, a “The Secret of the Ice Castle”, amely tradicionális orosz tündérmeséken alapszik, a lovak mellett pedig különböző állatok segítségével igyekeznek fenntartani a nézőközönség érdeklődését és a “Victory Salute”, amely eredetileg a II. világháború végének 65. évfordulóját hivatott ünnepelni, a társulat azonban már készülődik a 70. évfordulóra, amelynek tiszteletére szeretnék valamelyest korszerűsíteni az előadást. A teltházas produkciót már bemutatták korábban a moszkvai Tsventoy Bulvar-on található cirkuszban, ahol nem csupán az előadásra díszvendégként hivatalos háborús veteránok, de mindenki, különösen a fiatalabb nézők nyilatkoztak elismerően a modernizált változatról. Tamerlan Nugzarov színitársulata állandó résztvevője az avtovói cirkusznak, amióta az épület az Orosz Nemzeti Cirkusz tulajdonába került, amelyhez maga a társulat is tartozik. Nugzarov művészei voltak azok, akik az épület renoválását követően elsőként mutatkozhattak be a felújított cirkusz porondján. Oroszlánszerepet vállaltak az épület helyrehozatalában, s bár az előadások változatlanul folytatódtak, a mai napig nem tudtak minden problémát elhárítani.

Mialatt Svetlana Avdeeva további érdekességekkel szórakoztat bennünket, a fények hirtelen kihunynak, mi pedig sötétben találjuk magunkat – a cirkuszban ugyanis nincs vészfény.

A show befejezése után Svetlana elmeséli, hogy egyszer-egyszer az előadások alatt is sötétségbe borult már a cirkusz, ami baleset-, de akár életveszélyes is lehet a társulat tagjaira nézve. Mint utóbb kiderült, október 18-án is kialudtak a fények, mialatt idomított medvék tartózkodtak a porondon. A klasszikus cirkusz szerelmesein kívül ajánlom az avtovói cirkuszt mindazoknak, akik idegenkednek a hasonló helyszínektől, a Nugzarov által vezetett társulat előadásai ugyanis nem csupán látványosak és szórakoztatóak, de egyenesen művésziek. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Forrás: www.sptimes.ru

fordította: polaroidcat

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Az orosz csapat kizárása esetén nem közvetítik az olimpiát az állami televíziók

A megjelenés óta

-

Írta:

Nem fogja közvetíteni a phjongcshangi téli olimpiát az orosz csapat kizárása esetén sem az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK), sem az ugyancsak állami tulajdonban lévő Pervij Kanal (Első Csatorna) televízió.

Ezt a két médiavállalat pénteken helyezte kilátásba, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtökön közölte: továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, ezért az Orosz Antidopping Ügynökség (RUSADA) továbbra sem végezhet semmilyen tesztet.

Egyelőre változatlanul kérdéses, hogy az ország sportolói ott lehetnek-e a februári olimpián, igaz, több orosz szakértő szerint a RUSADA rehabilitálásának megtagadása nem jelenti egyúttal a nemzeti csapat kizárását is. Az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-én hirdeti ki döntését.

Az olimpiát a VGTRK csatornáin és a Pervij Kanalon kívül elvileg még a Gazprom Mediához tartozó Match TV közvetítheti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője érthetőnek minősítette az állami televíziók állásfoglalását, ugyanakkor közölte, hogy erről még korai beszélni és az orosz sportolók folytatják a felkészülést az olimpiára.

Moszkva a WADA döntését politikai indíttatásúnak tartja.

Sporttisztségviselők szerint a RUSADA végrehajtotta a WADA által megkövetelt összes személyzeti és szervezeti változtatást. Az orosz vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy Oroszországban nincs és nem is volt államilag támogatott doppingolás, aminek elismerését a WADA feltételül szabta az orosz doppingellenes ügynökség jogainak helyreállításához.

Moszkva szerint a nemzetközi testület túllépte a szakmaiság határait.

A Rosszija 1 csatorna egyik vitaműsorában elhangzott, hogy Oroszország kanadai polgári bíróságon kíván pert indítani a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren ellen, akinek vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában az orosz sportolók pozitív mintáit negatívra cserélték. A McLaren-jelentést Moszkvában megalapozatlannak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 9-én Cseljabinszkban kijelentette, hogy a doppingváddal illetett orosz sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges (sport)bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Megosztás
Tovább olvasom

Sport

Már 77 ezer jegy elkelt a holnapi orosz-argentin meccsre

A megjelenés óta

-

Írta:

Már több mint 77 ezer jegy elkelt a szombati Oroszország – Argentína barátságos labdarúgó mérkőzésre, amelyet a felújított Luzsnyiki stadionban rendeznek.

A szombati mérkőzéssel avatják fel a felújított, 81 ezer férőhelyesre bővített Luzsnyikit, amelyben a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét is rendezik.

Oroszország már javában a jövőévi vb-re készül és a szabad szállodai szobák is gyorsan fogynak a helyszíneken.

A 2018-as FIFA világbajnokságot június 14 és július 15 között rendezik 11 oroszországi városban: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Jekatyerinburg, Szarankszk és Szamara.

Megosztás
Tovább olvasom

Politika

Putyin: Oroszországban nincs állami doppingrendszer

A megjelenés óta

-

Írta:

Oroszországban nem létezik állami doppingrendszer – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Cseljabinszkban.

Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélem, hogy sohasem lesz állami doppingrendszer, amivel megpróbálnak bennünket meggyanúsítani, sőt, megvádolniVlagyimir Putyin

Az orosz vezető mindemellett elismerte, hogy csakúgy, mint sok más országokban, Oroszországban is van doppingolás, az egyes eseteken az orosz vezetés “dolgozik és dolgozni fog”.

Mint mondta, a doppingváddal illetett sportolókat polgári bíróságokon kell megvédeni.

“Úgy gondolom, hogy a különleges bírósági rendszerek itt már nem elegendők, általános polgári bírói testületekhez kell fordulni” – hangoztatta.

Nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírtak

A szövetségi szintű és a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte: nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

Az SZK szerint “a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek”.

Mindemellett Oroszország – az SZK javaslatára – kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését.

A WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A McLaren-jelentés után a NOB – a WADA ajánlásával ellentétesen – a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semmikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták – egy kivétellel – és súlyemelők sem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.

Dmitrij Peszov, a Kreml szóvivője kedden kifejezte Moszkva reményét, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a NOB között, és hogy nem valósul meg a “legrosszabb forgatókönyv”, amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

A szóvivő hangoztatta, hogy Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja és ő is tagadta a doppinghasználat állami támogatását.

“Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselőink folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel” – mondta. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű