Írjon nekünk

Sport

Visszatér a világhírű cirkusz

A megjelenés óta

-

Mivel Szentpétervár főcirkusza, a fontankai cirkusz jelenleg is felújítás alatt áll, a The St.Petersburg szerkesztőségének egyik tagja a kínálkozó lehetőséget kihasználva virtuális látogatásra invitálta a lap olvasóit a méltán híres avtovói cirkuszba. Olga Grishina élménybeszámolója következik.

 

Október 19-én lezárult Tamerlan Nugzarov lovascirkuszának előadássorozata, amely szeptember 20-án nyitotta meg kapuit a kíváncsiskodók előtt. A dél-szentpétervári Avtovo metróállomástól mindössze egy rövid sétányira található helyszínen kifeszített hatalmas sátrat látogatásunkkor vékony hóréteg fedte: az idei első hó nyomai.

Ilyen ígéretes kezdet mellett őszintén reménykedtünk abban, hogy látványos előadásban lesz részünk és nagy megelégedettségünkre az élmény abszolút felülmúlta a várakozásainkat.Az első felvonás megörvendeztetett bennünket mindazzal, amiért az ember általában cirkuszba jár: láttunk akrobatákat, zsonglőröket, bohócokat, állatidomárokat és műlovarokat.

A fehérorosz akrobaták merészségétől a nézőkben egy pillanatra megállt az ütő, az örmény zsonglőr szinte hipőápnotizálta a közönséget a kezében tartott, fényes dobozokkal, a bohócok – szerepüknek eleget téve – megnevettettek mindenkit, az orosz matrjoska babák gyomrából kiugrasztott idomított állatokkal pedig – medvék és uszkárok különböző méretben – a fiatalabb látogatókat igyekeztek lenyűgözni, nem kevés sikerrel.

Káprázatos lovasbemutató zárta a show-t, de mint kiderült, ez csupán a kezdet volt. A rövid felvonásköz után ismét lovas szám következett, méghozzá a “Legend of the Mountains”, amely igen drámai előadásnak bizonyult. Egy egész arénányi ló és lovas vett részt a performanszban, egy leopárd és a neves porondmester, Tamerlan Nugzarov társaságában, akik veszedelmesnek tűnő, ám utánozhatatlanul fantasztikus műsorral ejtették ámulatba a lelkes közönséget, akik ezután feltehetőleg egy életre megjegyezték maguknak a “legenda” fogalmát. Svetlana Avdeeva, a műsor házigazdája, hivatásos “cirkusztündér” és egyben az Oroszországi Föderáció megbecsült művésze – mellesleg Nugzarov felesége – készségesen beavatott bennünket a cirkuszi társulat háttértörténelmébe. Ahogyan azt megtudhattuk, “Legend of the Mountains” című előadásával a cirkusz bejárta már a világot: műsorra tűzték Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint több európai fővárosban is.

Avdeeva véleménye szerint az előadás töretlen népszerűsége leginkább a témaválasztásnak köszönhető, a történet ugyanis egy szerelmespárról szól. A legenda szerint egy asszony – Avdeeva maga, egy fehér színű ló hátán – megállítja a két törzs között dúló ádáz viszályt azáltal, hogy egy kendőt ejt közéjük. Érdekességként azt is megemlíti, hogy egy amerikai előadás során George Shultz, az akkori államtitkár is a nézőtéren ült. Egy, a The New York Times-ban megjelent interjú tanúsága szerint az amerikai államtitkár a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a fehér lovon ülő hölgynek meg kellene látogatnia a Fehér Házat, hogy elejthesse a kendőjét a tárgyalóasztalnál. Mindez akkoriban történt, amikor Gorbacsov és Reagan rendszeres tárgyalásokat folytattak és a béke esszenciális kérdéssé vált mindenki számára. Avdeeva azt is elmeséli, hogy bár hosszú évek óta nem tűzték már napirendre az említett műsorszámot, most, az Ukrajnában kialakult helyzet fényében, szeretnék azt ismét feléleszteni.

Avdeeva folyamatosan hangsúlyozza, hogy a performanszot eltérő nemzetiségű művészek segítségével adták elő, így téve egyértelművé mindenki számára, hogy a cirkusz legfőbb

missziójának a nemzetközi egység megteremtését tekinti. A társulat az imént látott műsorszám mellett más lovas előadásokkal is büszkélkedhet : ott van például a “Viva, Zorro!” vagy kétrészes, híres újévi performanszuk, a “The Secret of the Ice Castle”, amely tradicionális orosz tündérmeséken alapszik, a lovak mellett pedig különböző állatok segítségével igyekeznek fenntartani a nézőközönség érdeklődését és a “Victory Salute”, amely eredetileg a II. világháború végének 65. évfordulóját hivatott ünnepelni, a társulat azonban már készülődik a 70. évfordulóra, amelynek tiszteletére szeretnék valamelyest korszerűsíteni az előadást. A teltházas produkciót már bemutatták korábban a moszkvai Tsventoy Bulvar-on található cirkuszban, ahol nem csupán az előadásra díszvendégként hivatalos háborús veteránok, de mindenki, különösen a fiatalabb nézők nyilatkoztak elismerően a modernizált változatról. Tamerlan Nugzarov színitársulata állandó résztvevője az avtovói cirkusznak, amióta az épület az Orosz Nemzeti Cirkusz tulajdonába került, amelyhez maga a társulat is tartozik. Nugzarov művészei voltak azok, akik az épület renoválását követően elsőként mutatkozhattak be a felújított cirkusz porondján. Oroszlánszerepet vállaltak az épület helyrehozatalában, s bár az előadások változatlanul folytatódtak, a mai napig nem tudtak minden problémát elhárítani.

Mialatt Svetlana Avdeeva további érdekességekkel szórakoztat bennünket, a fények hirtelen kihunynak, mi pedig sötétben találjuk magunkat – a cirkuszban ugyanis nincs vészfény.

A show befejezése után Svetlana elmeséli, hogy egyszer-egyszer az előadások alatt is sötétségbe borult már a cirkusz, ami baleset-, de akár életveszélyes is lehet a társulat tagjaira nézve. Mint utóbb kiderült, október 18-án is kialudtak a fények, mialatt idomított medvék tartózkodtak a porondon. A klasszikus cirkusz szerelmesein kívül ajánlom az avtovói cirkuszt mindazoknak, akik idegenkednek a hasonló helyszínektől, a Nugzarov által vezetett társulat előadásai ugyanis nem csupán látványosak és szórakoztatóak, de egyenesen művésziek. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Forrás: www.sptimes.ru

fordította: polaroidcat

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Négy éve kezdődött a Szocsi téli olimpia (+képek +videó)

A megjelenés óta

-

Írta:

Pontosan négy évvel ezelőtt vette kezdetét a XXII. téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén. A pálmafás téli olimpia 2014. február 7-én helyi idő szerint 20:14-kor kezdődött el a közel három órás látványos megnyitóünnepséggel. A tizenhat napos versenysorozatot Vlagyimir Putyin orosz államfő a protokollban előírt mondattal indította útjára.

Először rendeztek téli olimpiát egy pálmafákban gazdag, szubtrópusi üdülővárosban, ahol a februári időszakban nap közben többnyire 10 Celsius fok a hőmérséklet. Az enyhe éghajlat ellenére a szervezők valódi havat garantáltak az ötkarikás játékok külső helyszíneire.

Roza Hutor síközpont – Krasznaja Poljana – Szocsi

A Fekete-tenger partján kialakított olimpiai parktól néhány kilométerre található Krasznaja Poljana síparadicsom adott otthont az ötkarikás játékok külső versenyszámainak.

Az Olimpiai Park

Már az olimpiai láng útjából is lehetett arra következtetni, hogy a legek olimpiájára készül Oroszország. A lángot elvitték az Északi-sarkra, a Bajkál-tó mélyére és a Nemzetközi űrállomásra is.

Érkezik az orosz csapat a megnyitóünnepségen:

A megnyitóünnepségen a műkorcsolyázó Irina Rodnyina és a jégkorongozó Vlagyiszlav Tretyak együtt gyújtotta meg az olimpiai lángot a Fisht olimpiai stadionból kifutva az olimpiai park közepén.

Irina Rodnyina és Vlagyiszlav Tretyak

Szocsiban 88 ország csaknem háromezer versenyzője indult, ahol 15 sportág 98 versenyszámában avattak győztest. Az éremtáblázat élén összesen 33 éremmel (13 arany, 11 ezüst, 9 bronz) Oroszország végzett. A második helyen Norvégia 26 éremmel, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig Kanada szerepel 25 megszerzett éremmel.

Nem maradtak kihasználatlanul a létesítmények

Az olimpia előtt is az egyik legnépszerűbb nyári-téli orosz üdülőváros volt Szocsi. A nyári szezonban a tengerpart, télen pedig a síelés szerelmesei látogattak a városba. Az ötkarikás játékoknak köszönhetően a város teljes infrastruktúráját felújították.

Az olimpiai parkban felépített közel 48 ezer férőhelyes Fist stadion a 2018-as FIFA labdarugó-világbajnokság egyik helyszíne lesz és itt készül az Orosz labdarúgó-válogatott is. A fedett arénákban hazai és nemzetközi sporteseményeket rendeznek. Az Adler városrészben található olimpiai parkban rendezik minden évben a Forma-1-es Orosz Nagydíjat is.

Tovább olvasom

Sport

Felmentette az orosz sportolókat a CAS, a NOB máris reformálná a szervezetet

A megjelenés óta

-

Írta:

Miután csaknem az összes orosz sportolót felmentette a doppingvádak alól a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke máris a szervezet belső reformjának szükségességét jelentette be.

Mint arról korábban beszámoltunk a CAS 28 sportoló esetében bizonyíték hiányában hozott felmentő ítéletet, az ellenük hozott NOB büntetőintézkedéseket törölték és visszakapták a 2014-es Szocsi téli olimpián szerzett egyéni eredményüket is.

Oroszországban óriási felháborodást keltett, hogy a felmentő ítéletek ellenére sem hívja meg a NOB a sportolókat és edzőiket a phjongcsangi téli olimpiára.

Bach kijelentette, hogy elégedetlen a bíróság döntésével és hangot adott álláspontjának, hogy a bíróság belső reformra szorul.

 

Посвящается болельщикам и российским атлетам, у которых украли светлую мечту. Опустели без тебя ОИ, Как нам зиму эту пережить. Не сбивают в крошку лёд коньки, Снег от лыжной палки не скрипит. Только пусто на ОИ зимой Без тебя, а ты… Ты молчишь , и в тебе Только горечь И мрака вечность. . На старте уж не подмигнёт Мартан, Сундбю не похвалит за успех, От стрельбы не вздрогнет ни один диван, Не сойдёт с трибун российский смех. Как прожить нам без тебя, всех вас, Кто стрелял и взлетал И всем мы как один Наполнялись Слезами счастья . Опустели без тебя ОИ… Поселилась боль в душе моей… #русскиесильнеевсех #norussianogames #россиявмоемсердце #россиядержись #нетроссиинетигр

#noShipulinnogames (@i_love_biathlon) által megosztott bejegyzés,

Az Oroszországi Jogászegyesület támogatja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) reformjára vonatkozó kezdeményezést, de nélkülözhetetlennek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformját is – közölte Szergej Sztyepasin, az egyesület elnöke az Interfax hírügynökséghez kedden eljuttatott nyilatkozatában.

Sztyepasin szerint a NOB a meghívások visszautasításával nemcsak a józan észnek mond ellent, de az Olimpiai Charta “legkevesebb négy elvét megsérti”, aminek következtében az orosz sportolók “diszkrimináció” és “jogsértés” áldozatai lettek. A jogász a sport átpolitizálásával vádolta meg a bizottságot.

“A NOB a sportolók meghívásának precedens nélküli jogával ruházta fel magát olyan, egyoldalúan meghatározott kritériumok alapján, amelyek csak az orosz sportolókra vonatkoznak. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Közölte, hogy az Oroszországi Jogászegyesület kész az összes orosz sportolót a CAS előtt képviselni.

Sztyepasin egyébként korábban volt miniszterelnök (1999 májusa és augusztusa között), igazságügyi miniszter és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója is.

Tovább olvasom

Sport

A Nemzetek ligájában Magyarország: Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal fog megmérkőzni.

A megjelenés óta

-

Írta:

Nemrég zajlott le, a történelem első nemzetek ligája sorsolása. Magyarország a liga második C csoportjába került. A riválisai Görögország, Finnország és Észtország nemzeti csapatai lettek.

A “Nemzetek Ligája” nevű verseny létrehozásának egyik oka, a nézők érdeklődésének csökkenése a csapatok barátságos mérkőzései iránt. A szervezők a nézők érdeklődését és ugyanakkor a csapatok motivációját kívánják növelni, hiszen így ez már nem csak előkészítő játéksorozat, hanem teljes értékű verseny az UEFA irányítása alatt, mely a kijutás lehetőségét biztosítja az Európa-bajnokságra. Természetesen a  csapatok számára továbbra is lehetőség nyílik a barátságos mérkőzések megtartására.

A verseny formátuma mind a szervezők, mind a résztvevő csapatok számára ismerős. 55 csapat verseng egymás közt, az UEFA égisze alatt, a csapatokat 4 ligára osztják, A, B, C és  D ligákra. A favorit csapatok az első (A) ligában játszhatnak. Minden egyes ligából lejjebb lehet csúszni egy gyengébb besorolású ligába, például: B, C és D. Az “A” és a “B” ligában 12 csapat verseng, a “C” ligában – 15 csapat, a “D” ligában – 16. A verseny részletes táblázata itt lesz majd látható. Egy-egy ligában 4 csoport található, melyek három vagy négy csapatból állnak, a csapatok otthon és idegenben játszanak majd egymás ellen. A versenysorozat végén a legerősebb csapat előre lép egy magasabb ligába, a legrosszabbul teljesítő csapat pedig visszalép egy alacsonyabb ligába. Az “A”- liga négy csoportjának győztes csapatai kerülnek a rájátszás szakaszába, ahol eldől a trófea sorsa.

A Nemzetek ligájának csoportszintű mérkőzései 2018. szeptember 6. és november 20-ka között kerülnek megrendezésre. Az egyes ligák csoportjainak nyertesei küzdenek majd a rájátszásban, hogy kijuthassanak az Euro 2020 végső összecsapására. Amennyiben a Nemzetek ligájának valamelyik győztes csapata már kvalifikálta magát az Euro-2020-ra, abban az esetben, a kijutás lehetősége a liga következő legjobb csapatát illeti.

Magyarország csoportjában nehéz egyértelmű favoritot megnevezni. Ha Magyarország ki szeretne jutni az “A” ligába, akkor nagyon felelősségteljesen kell megközelítse a közelgő mérkőzéseket a rájuk való felkészülést. A csapat mérkőzéseit, azok pontos idejét, valamint a csapatösszetétel változásait a Stakers.com oldalon kísérheti figyelemmel.

A “C”- ligában, a fent már említett csapatok mellett, a következő országok csapatai küzdenek majd meg a ligából való feljebbjutásért: 1. csoport – Skócia, Albánia, Izrael; 3. csoport – Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus; 4. csoport – Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia.

A bajnokság “D”- ligájában Fehéroroszország válogatottja a 2. csoportba került, együtt Luxemburggal, Moldovával és San Marino csapatával. A  1. csoportban pedig Grúzia mérkőzhet meg Lettország, Kazahsztán és Andorra csapataival. A 3. csoportban  Azerbajdzsán, a Feröer-szigetek, Málta és Koszovó mérkőznek meg. A 4. csoportban pedig Macedónia, Örményország, Liechtenstein és Gibraltár csapatai fognak játszani.

“B”- liga, 1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország, 2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország, 3. csoport: Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Észak-Írország, 4. csoport: Wales, Írország, Dánia.

A favoritok csoportjai a következőképpen alakultak: 1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia, 2. csoport: Belgium, Svájc, Izland, 3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország, 4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország.

Tovább olvasom
Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű