Visszatér a világhírű cirkusz

0

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Mivel Szentpétervár főcirkusza, a fontankai cirkusz jelenleg is felújítás alatt áll, a The St.Petersburg szerkesztőségének egyik tagja a kínálkozó lehetőséget kihasználva virtuális látogatásra invitálta a lap olvasóit a méltán híres avtovói cirkuszba. Olga Grishina élménybeszámolója következik.

- Hirdetés -

 

Október 19-én lezárult Tamerlan Nugzarov lovascirkuszának előadássorozata, amely szeptember 20-án nyitotta meg kapuit a kíváncsiskodók előtt. A dél-szentpétervári Avtovo metróállomástól mindössze egy rövid sétányira található helyszínen kifeszített hatalmas sátrat látogatásunkkor vékony hóréteg fedte: az idei első hó nyomai.

- Hirdetés -

Ilyen ígéretes kezdet mellett őszintén reménykedtünk abban, hogy látványos előadásban lesz részünk és nagy megelégedettségünkre az élmény abszolút felülmúlta a várakozásainkat.Az első felvonás megörvendeztetett bennünket mindazzal, amiért az ember általában cirkuszba jár: láttunk akrobatákat, zsonglőröket, bohócokat, állatidomárokat és műlovarokat.

A fehérorosz akrobaták merészségétől a nézőkben egy pillanatra megállt az ütő, az örmény zsonglőr szinte hipőápnotizálta a közönséget a kezében tartott, fényes dobozokkal, a bohócok – szerepüknek eleget téve – megnevettettek mindenkit, az orosz matrjoska babák gyomrából kiugrasztott idomított állatokkal pedig – medvék és uszkárok különböző méretben – a fiatalabb látogatókat igyekeztek lenyűgözni, nem kevés sikerrel.

Káprázatos lovasbemutató zárta a show-t, de mint kiderült, ez csupán a kezdet volt. A rövid felvonásköz után ismét lovas szám következett, méghozzá a “Legend of the Mountains”, amely igen drámai előadásnak bizonyult. Egy egész arénányi ló és lovas vett részt a performanszban, egy leopárd és a neves porondmester, Tamerlan Nugzarov társaságában, akik veszedelmesnek tűnő, ám utánozhatatlanul fantasztikus műsorral ejtették ámulatba a lelkes közönséget, akik ezután feltehetőleg egy életre megjegyezték maguknak a “legenda” fogalmát. Svetlana Avdeeva, a műsor házigazdája, hivatásos “cirkusztündér” és egyben az Oroszországi Föderáció megbecsült művésze – mellesleg Nugzarov felesége – készségesen beavatott bennünket a cirkuszi társulat háttértörténelmébe. Ahogyan azt megtudhattuk, “Legend of the Mountains” című előadásával a cirkusz bejárta már a világot: műsorra tűzték Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint több európai fővárosban is.

Avdeeva véleménye szerint az előadás töretlen népszerűsége leginkább a témaválasztásnak köszönhető, a történet ugyanis egy szerelmespárról szól. A legenda szerint egy asszony – Avdeeva maga, egy fehér színű ló hátán – megállítja a két törzs között dúló ádáz viszályt azáltal, hogy egy kendőt ejt közéjük. Érdekességként azt is megemlíti, hogy egy amerikai előadás során George Shultz, az akkori államtitkár is a nézőtéren ült. Egy, a The New York Times-ban megjelent interjú tanúsága szerint az amerikai államtitkár a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a fehér lovon ülő hölgynek meg kellene látogatnia a Fehér Házat, hogy elejthesse a kendőjét a tárgyalóasztalnál. Mindez akkoriban történt, amikor Gorbacsov és Reagan rendszeres tárgyalásokat folytattak és a béke esszenciális kérdéssé vált mindenki számára. Avdeeva azt is elmeséli, hogy bár hosszú évek óta nem tűzték már napirendre az említett műsorszámot, most, az Ukrajnában kialakult helyzet fényében, szeretnék azt ismét feléleszteni.

Avdeeva folyamatosan hangsúlyozza, hogy a performanszot eltérő nemzetiségű művészek segítségével adták elő, így téve egyértelművé mindenki számára, hogy a cirkusz legfőbb

missziójának a nemzetközi egység megteremtését tekinti. A társulat az imént látott műsorszám mellett más lovas előadásokkal is büszkélkedhet : ott van például a “Viva, Zorro!” vagy kétrészes, híres újévi performanszuk, a “The Secret of the Ice Castle”, amely tradicionális orosz tündérmeséken alapszik, a lovak mellett pedig különböző állatok segítségével igyekeznek fenntartani a nézőközönség érdeklődését és a “Victory Salute”, amely eredetileg a II. világháború végének 65. évfordulóját hivatott ünnepelni, a társulat azonban már készülődik a 70. évfordulóra, amelynek tiszteletére szeretnék valamelyest korszerűsíteni az előadást. A teltházas produkciót már bemutatták korábban a moszkvai Tsventoy Bulvar-on található cirkuszban, ahol nem csupán az előadásra díszvendégként hivatalos háborús veteránok, de mindenki, különösen a fiatalabb nézők nyilatkoztak elismerően a modernizált változatról. Tamerlan Nugzarov színitársulata állandó résztvevője az avtovói cirkusznak, amióta az épület az Orosz Nemzeti Cirkusz tulajdonába került, amelyhez maga a társulat is tartozik. Nugzarov művészei voltak azok, akik az épület renoválását követően elsőként mutatkozhattak be a felújított cirkusz porondján. Oroszlánszerepet vállaltak az épület helyrehozatalában, s bár az előadások változatlanul folytatódtak, a mai napig nem tudtak minden problémát elhárítani.

Mialatt Svetlana Avdeeva további érdekességekkel szórakoztat bennünket, a fények hirtelen kihunynak, mi pedig sötétben találjuk magunkat – a cirkuszban ugyanis nincs vészfény.

A show befejezése után Svetlana elmeséli, hogy egyszer-egyszer az előadások alatt is sötétségbe borult már a cirkusz, ami baleset-, de akár életveszélyes is lehet a társulat tagjaira nézve. Mint utóbb kiderült, október 18-án is kialudtak a fények, mialatt idomított medvék tartózkodtak a porondon. A klasszikus cirkusz szerelmesein kívül ajánlom az avtovói cirkuszt mindazoknak, akik idegenkednek a hasonló helyszínektől, a Nugzarov által vezetett társulat előadásai ugyanis nem csupán látványosak és szórakoztatóak, de egyenesen művésziek. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Forrás: www.sptimes.ru

fordította: polaroidcat

Keress pénzt

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet