Írjon nekünk

Sport

Visszatér a világhírű cirkusz

Közzétéve

-

Mivel Szentpétervár főcirkusza, a fontankai cirkusz jelenleg is felújítás alatt áll, a The St.Petersburg szerkesztőségének egyik tagja a kínálkozó lehetőséget kihasználva virtuális látogatásra invitálta a lap olvasóit a méltán híres avtovói cirkuszba. Olga Grishina élménybeszámolója következik.

 

Október 19-én lezárult Tamerlan Nugzarov lovascirkuszának előadássorozata, amely szeptember 20-án nyitotta meg kapuit a kíváncsiskodók előtt. A dél-szentpétervári Avtovo metróállomástól mindössze egy rövid sétányira található helyszínen kifeszített hatalmas sátrat látogatásunkkor vékony hóréteg fedte: az idei első hó nyomai.

Ilyen ígéretes kezdet mellett őszintén reménykedtünk abban, hogy látványos előadásban lesz részünk és nagy megelégedettségünkre az élmény abszolút felülmúlta a várakozásainkat.Az első felvonás megörvendeztetett bennünket mindazzal, amiért az ember általában cirkuszba jár: láttunk akrobatákat, zsonglőröket, bohócokat, állatidomárokat és műlovarokat.

A fehérorosz akrobaták merészségétől a nézőkben egy pillanatra megállt az ütő, az örmény zsonglőr szinte hipőápnotizálta a közönséget a kezében tartott, fényes dobozokkal, a bohócok – szerepüknek eleget téve – megnevettettek mindenkit, az orosz matrjoska babák gyomrából kiugrasztott idomított állatokkal pedig – medvék és uszkárok különböző méretben – a fiatalabb látogatókat igyekeztek lenyűgözni, nem kevés sikerrel.

Káprázatos lovasbemutató zárta a show-t, de mint kiderült, ez csupán a kezdet volt. A rövid felvonásköz után ismét lovas szám következett, méghozzá a “Legend of the Mountains”, amely igen drámai előadásnak bizonyult. Egy egész arénányi ló és lovas vett részt a performanszban, egy leopárd és a neves porondmester, Tamerlan Nugzarov társaságában, akik veszedelmesnek tűnő, ám utánozhatatlanul fantasztikus műsorral ejtették ámulatba a lelkes közönséget, akik ezután feltehetőleg egy életre megjegyezték maguknak a “legenda” fogalmát. Svetlana Avdeeva, a műsor házigazdája, hivatásos “cirkusztündér” és egyben az Oroszországi Föderáció megbecsült művésze – mellesleg Nugzarov felesége – készségesen beavatott bennünket a cirkuszi társulat háttértörténelmébe. Ahogyan azt megtudhattuk, “Legend of the Mountains” című előadásával a cirkusz bejárta már a világot: műsorra tűzték Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint több európai fővárosban is.

Avdeeva véleménye szerint az előadás töretlen népszerűsége leginkább a témaválasztásnak köszönhető, a történet ugyanis egy szerelmespárról szól. A legenda szerint egy asszony – Avdeeva maga, egy fehér színű ló hátán – megállítja a két törzs között dúló ádáz viszályt azáltal, hogy egy kendőt ejt közéjük. Érdekességként azt is megemlíti, hogy egy amerikai előadás során George Shultz, az akkori államtitkár is a nézőtéren ült. Egy, a The New York Times-ban megjelent interjú tanúsága szerint az amerikai államtitkár a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a fehér lovon ülő hölgynek meg kellene látogatnia a Fehér Házat, hogy elejthesse a kendőjét a tárgyalóasztalnál. Mindez akkoriban történt, amikor Gorbacsov és Reagan rendszeres tárgyalásokat folytattak és a béke esszenciális kérdéssé vált mindenki számára. Avdeeva azt is elmeséli, hogy bár hosszú évek óta nem tűzték már napirendre az említett műsorszámot, most, az Ukrajnában kialakult helyzet fényében, szeretnék azt ismét feléleszteni.

Avdeeva folyamatosan hangsúlyozza, hogy a performanszot eltérő nemzetiségű művészek segítségével adták elő, így téve egyértelművé mindenki számára, hogy a cirkusz legfőbb

missziójának a nemzetközi egység megteremtését tekinti. A társulat az imént látott műsorszám mellett más lovas előadásokkal is büszkélkedhet : ott van például a “Viva, Zorro!” vagy kétrészes, híres újévi performanszuk, a “The Secret of the Ice Castle”, amely tradicionális orosz tündérmeséken alapszik, a lovak mellett pedig különböző állatok segítségével igyekeznek fenntartani a nézőközönség érdeklődését és a “Victory Salute”, amely eredetileg a II. világháború végének 65. évfordulóját hivatott ünnepelni, a társulat azonban már készülődik a 70. évfordulóra, amelynek tiszteletére szeretnék valamelyest korszerűsíteni az előadást. A teltházas produkciót már bemutatták korábban a moszkvai Tsventoy Bulvar-on található cirkuszban, ahol nem csupán az előadásra díszvendégként hivatalos háborús veteránok, de mindenki, különösen a fiatalabb nézők nyilatkoztak elismerően a modernizált változatról. Tamerlan Nugzarov színitársulata állandó résztvevője az avtovói cirkusznak, amióta az épület az Orosz Nemzeti Cirkusz tulajdonába került, amelyhez maga a társulat is tartozik. Nugzarov művészei voltak azok, akik az épület renoválását követően elsőként mutatkozhattak be a felújított cirkusz porondján. Oroszlánszerepet vállaltak az épület helyrehozatalában, s bár az előadások változatlanul folytatódtak, a mai napig nem tudtak minden problémát elhárítani.

Mialatt Svetlana Avdeeva további érdekességekkel szórakoztat bennünket, a fények hirtelen kihunynak, mi pedig sötétben találjuk magunkat – a cirkuszban ugyanis nincs vészfény.

A show befejezése után Svetlana elmeséli, hogy egyszer-egyszer az előadások alatt is sötétségbe borult már a cirkusz, ami baleset-, de akár életveszélyes is lehet a társulat tagjaira nézve. Mint utóbb kiderült, október 18-án is kialudtak a fények, mialatt idomított medvék tartózkodtak a porondon. A klasszikus cirkusz szerelmesein kívül ajánlom az avtovói cirkuszt mindazoknak, akik idegenkednek a hasonló helyszínektől, a Nugzarov által vezetett társulat előadásai ugyanis nem csupán látványosak és szórakoztatóak, de egyenesen művésziek. Egyszerűen kihagyhatatlan!

Forrás: www.sptimes.ru

fordította: polaroidcat

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Sport

A Magyar Sambo Szövetség alelnöke ötödik helyen végzett az athéni kontinensviadalon

Közzétéve

-

Írta:

A magyar szövetség alelnöke Sirankó Ferenc 5.helyen végzett 100kg sport sambo kategóriában Athénban. A 13fős mezőnyben szerzett értékes pontszerző helyet.

Az Universiade győztes, EB 2. Moldáv Tachii Denis-el kezdett, akitől sajnos kikapott, de mivel Denis begyalogolt a döntőbe, Ferencnek lehetősége volt a vigaszágon. Ott a Macedon Ace Arsov-ot verte higgadtan, de a tapasztalt Lett klasszissal, Viktor Resko-val sajnos nem bírt a bronzmérkőzésen.

received_2174109179272861
received_2174109739272805
received_2174109902606122
received_2174110422606070
received_2174111279272651

Hazánk másik versenyzője a fiatal Ziman Bence 90kg-os kategóriában sajnos tapasztalt ukrán versenyzőtől kapott ki a 16között, így helyezetlen lett.

Magyarország versenyzői hétvégén a Francia GP-n szállnak harcba Párizsban.

Papp Imre
Elnök
Magyar Sambo Országos Szakszövetség

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Sport

Videó: elkészült a Mordovia Aréna, az oroszországi foci-vb egyik helyszíne

Közzétéve

-

Írta:

Nézze meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínét, az új Mordovia Arénát Szaranszkban.

A több mint 44 ezer férőhelyes stadion a vb után az FC Mordovia labdarúgó klub otthona lesz.

A 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokságot Oroszország 11 városában rendezik június 14 és július 15 között. A helyszínek: Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád, Volgográd, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov-na-Donu, Szamara, Szaranszk, Szocsi és Jekatyerinburg.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű