Visegrádi négyek: az ukrajnai felkelők választásai törvénytelenek

0

Törvénytelennek nevezték az oroszbarát szakadárok által a donyecki és luhanszki “népköztársaságokban” vasárnapra kiírt helyhatósági választást a Visegrádi Négyek és Nagy-Britannia külügyminiszterei csütörtöki pozsonyi találkozójukon. A találkozó után kiadott közös közleményben Miroslav Lajcák szlovák, Lubomír Zaorálek cseh, Szijjártó Péter magyar és Grzegorz Schetyna lengyel, valamint Philip Hammond brit külügyminiszter hangsúlyozta: az ilyen választás törvénytelen, és ellentétes a szeptember 5-én Minszkben aláírt jegyzőkönyvvel.

- Hirdetés -

 

“Felszólítunk minden felet, hogy tartsa tiszteletben a minszki jegyzőkönyvet és a minszki memorandumot, és lépjen fel a konfliktus békés megoldása, valamint a stabilitásnak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége maradéktalan tiszteletben tartásán alapuló helyreállítása érdekében” – áll a közös közleményben.

- Hirdetés -

A külügyminiszterek egyúttal felszólították Oroszországot, ne ismerje el a szavazást. “Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy a ‘választások’ elismerésének megtagadásával jelentékenyen járuljon hozzá a békés megoldáshoz. Ukrajnában az egyetlen törvényes választás az, amelyet az ukrán törvényeknek megfelelően tartanak” – olvasható a dokumentumban.

A fehérorosz fővárosban tartott szeptember 5-i találkozójukon Kijev és a szakadárok képviselői – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint Moszkva közvetítésével – elsősorban tűzszünetről és fogolycseréről állapodtak meg, a két héttel később aláírt minszki memorandum a jegyzőkönyv betartásának feltételeit határozza meg. Az Európai Unió korábban figyelmeztetett, hogy nem fogja elismerni a szakadárok által november 2-ra kitűzött választásokat, de Oroszország kijelentette: annak elutasítása aláaknázná az egész békés rendezést. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a szakadár választás ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind az ország törvényeivel.

Akár ez is tetszhet