Varsóba utazik az orosz emberi jogi tanács elnöke

0

FociAz orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke ismét Varsóba utazik az őrizetbe vett orosz szurkolók ügyében – közölte a testület képviselője szombaton. Mihail Fedotov személyesen kívánja figyelemmel követni a június 12-ei lengyel-orosz mérkőzés előtt kitört verekedés miatt őrizetbe vettek sorsát. Az emberi jogi tanács elnöke a héten már tájékozódott Varsóban, találkozott az orosz szurkolókkal és a hatóságok képviselőivel. Mint nyilatkozta: ezúttal arra is ügyelni szeretne, hogy ne érje újabb provokáció az orosz állampolgárokat Varsóban, és találkozni szeretne a lengyel belügyminiszterrel is.   Pénteken Alan Dzagojev, az orosz válogatott középhátvédje arra kérte szurkolóikat, hogy legyenek sokkal visszafogottabbak a görög válogatott elleni mérkőzésen, illetve előtte és utána. “Nincs szükségünk arra, hogy 6 pontot levonjanak tőlünk.”

- Hirdetés -

A keddi, 1:1-es döntetlennel végződött orosz-lengyel Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzés napján 24 orosz szurkolót vittek el a rendőrök az utcai összecsapások miatt.

A Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint 13 orosz állampolgár van még őrizetben. Négy embert gyorsított eljárásban elítélt a varsói bíróság: ketten két, illetve három hónap börtönt kaptak. Két orosz állampolgárra felfüggesztett büntetést szabtak ki, de kitoloncolják őket Lengyelországból, és öt évig nem léphetnek be a schengeni zóna területére.

- Hirdetés -

Oroszországban egyre több bírálat éri a lengyel hatóságokat az orosz szurkolókat kedden, a Lengyelország elleni mérkőzés előtt ért támadás miatt. Valentyina Matvijenko, a Szövetségi Tanács elnöke szerint a lengyel rendőrségnek sokkal professzionálisabban fel kellett volna készülnie a labdarúgó Eb-re.

Akár ez is tetszhet