Írjon nekünk

Gazdaság

Ukrajnának a télen szüksége lesz az orosz gázra

A megjelenés óta

-

Ukrajna számára szükség van az orosz gázra, mert a téli időszak alatt az Európai Unióból való import nem fedezi az ország szükségleteit – írja a Rusnext. Erről az EU vezetőséghez közel álló forrás nyilatkozott. Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere szeptember 28-án bejelentette, hogy mindössze kétmilliárd köbméter gázt terveznek venni a Gazpromtól, a többit pedig az EU-ból importálják. Jelenleg 15,5 milliárd köbméter gáz van az ukrán földalatti gáztárolókban. Szeptember 1 és 26 között egymilliárd köbméter gázzal töltötték fel.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője szeptember 26-án bejelentette, hogy Ukrajnának egy nagyon hideg tél esetére további 5-7 milliárd köbméter gázra lesz szüksége. Kijev a harmadik negyedévben nem vett orosz gázt, mivel az oroszok árajánlata még kedvezményesen sem volt elfogadható az ukrán kormánynak. Az utolsó negyedévben Ukrajnának 227,36 dollárt kell fizetnie ezer köbméter orosz gázért. Az Európai Unió kötelezettséget vállalt, hogy 500 millió dollárt utal Kijevnek az ukrán gáztárolók feltöltésére, de az európai forrás szerint tárgyalások folynak további 500 millió dolláros segítségről.

Az európai gáz csak formálisan európai, hisz ténylegesen az is Oroszországból származik, amit utólagosan Ukrajnának adnak el. Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnök szerint a duplán értékesített gáz 20-30 százalékkal drágábban jön ki az ukránoknak, mintha az egyenesen tőlük vennék.

Forrás: RusNext

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű