Írjon nekünk

Ukrajna

Ukrajna az Egyesült Államok geopolitikai parasztjává vált

A megjelenés óta

-

Miért nem menti meg a Nyugat Ukrajnát? – teszi fel a kérdést a Vesztyi az amerikai Nation hetilapra hivatkozva. Az amerikai szakértők analizálták az elmúlt másfél év eseményeit és megállapították, hogy a meggyengült Ukrajna az Egyesült Államok geopolitikai parasztjává vált annak a globális sakkjátszmájában, az EU és az USA pedig nem akarja megmenteni az ukránokat.

Termékeny földje van és rengeteg természeti kincse. Amennyiben az ország nem lesz képes megbirkózni a tartozással, akkor el kellesz adni ezeket a kincseket az állami vállalatokkal együtt. Ukrajna 40 milliárd dollárt kér a következő négy évre. Ebből az IMF 17 milliárdot ad, a többit a jó szándékú országoknak kell biztosítania illetve a magánhitelezőknek. „Az IMF nem adott elegendő pénzt, hogy kifizessék az oroszországi tartozásokat, és hogy rövid pórázon tartsa. Mégis milyen demokráciája lesz annak az országnak, ha a kormánya folyamatosan tartozásokban van és kötelezettségekkel tartozik másoknak, a gazdaságpolitikát az IMF diktálja. Politikai nézőpontból nézve, ha rövid pórázon tartanak, akkor a demokrácia semmit sem jelent” – nyilatkozta Michael Hudson a Missouri egyetem gazdaságügyi professzora.

Az Amerikai Egyesült Államokban még a hidegháborús hetvenes években is azt tervezték, hogy elszakítsák Ukrajnát Oroszországtól, mert úgy gondolták, hogy Ukrajna nélkül Oroszország nem maradhat birodalom. A washingtoni politika szerint Ukrajnának nem kell a NATO tagjának lennie, elég, ha csak hűséges marad.

„Megdöbbent, hogy néhány amerikai politikus még mindig azt gondolja, hogy a NATO egy védelmi szövetség. De ebben nem lehet hinni. Emlékezzünk vissza a NATO beavatkozásába 2011-ben Líbia belügyeibe. Nem vagyok biztos abban, hogy ez naivitás vagy cinikusság, de abban az elvben valami nagyon helytelen van, hogy az EU és a NATO a posztszovjet térség felé terjeszkedik” – feltételezi James Carden, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának oroszországi ügyek volt tanácsadója.

Az ukrajnai lakosok élete jelentősen romlott attól függetlenül, hogy az országban hol él. „A lakosok többségének a bevételei nem változtak. A kommunális kiadások megkétszereződtek az árak pedig… A munkanélküliek száma is megkétszereződött” – mondta Alekszander Kava politikai szakértő.

A Pew Kutató Központ felmérése szerint az ország lakóinak 94 százaléka aggódik az ország gazdasági helyzete miatt. Az ukrán elnök gazdasági irányvonalának sem örülnek a lakosok. 2015 első negyedévében 17 százalékkal csökkent az ország GDP-je. És ez még csak a krízis kezdete. „Idővel elmúlik a varázsa… Ez volt Grúziával is. Szaakasvili hozta a nyugati újságírókat Grúziába, akik azt gondolták, hogy ez az ember mégis hogy lenne képes bombázni a városokat?” – írta Makszim Kononenko blogger.

RapidPress Hírszolgálat

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Ukrajna

Szijjártó: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

A megjelenés óta

-

Írta:

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Ukrajna lakossága 2050-re 5,5 millióval csökken

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna lakossága 5,5 millióval fog csökkenni 2050-re – tette közzé előrejelzését vasárnap az ukrán Ptuhi demográfiai és szociológiai kutatóintézet.

Az UNIAN hírügynökség a legfrissebb kutatási eredményt ismertető beszámolójában emlékeztetett arra, hogy az állami statisztikai hivatal szeptember 1-jei adatai szerint jelenleg Ukrajnában 42,444 millióan élnek. A hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy ebbe a statisztikai hivatal beleszámolta-e vagy sem az Oroszországgal újraegyesült Krímet, valamint a Donyecki és Luganszki népköztársaságot.

Az ukrán társadalom is – az országtól Nyugatra fekvő országokéhoz hasonlóan – elöregedő tendenciát mutat már évek óta, azaz kevesebb az élve születések száma az elhalálozásokénál, és egyre nő a nyugdíjas korúak aránya a társadalomban. Az idén szeptemberig 243,86 ezren születtek Ukrajnában és 386,5 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy az ország lakossága több mint 140 ezer fővel csökkent az év első nyolc hónapjában.

A Ptuhi intézet legfrissebb prognózisa szerint 2050-ig 6,6 millióval csökken Ukrajnában a munkaképesek, azaz a 20 és 59 éves közötti lakosok száma. Ezzel egy időben viszont 2,6 millióval nő a hatvan évesek és a fölöttiek száma, arányuk pedig el fogja érni a teljes lakosság egy harmadát.

Ligyija Tkacsenko, az intézet vezető kutatója szerint a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulását az ukrán kormányzatnak figyelembe kell vennie az élet minden területét érintő döntéseiben. Tkacsenko úgy vélekedett, hogy egy állami szintű nemzeti terv az ország elöregedésének fékezésére kedvező hatással lenne a jelenleg riasztóan rossz helyzet alakulására, még akkor is, ha az pusztán politikai nyilatkozatok szintjén fogalmazódik meg.

Megosztás
Tovább olvasom

Ukrajna

Porosenko: egész Ukrajnában ukránul fognak beszélni

A megjelenés óta

-

Írta:

Petro Porosenko ukrán elnök az oktatási törvény védelmében szólalt fel, amelyet több európai ország, köztük Magyarország és Oroszország is élesen bírált.

Porosenko szerint az új törvény “vissza adja” az ukrán nyelvet az ország polgárainak.

Igen, megvédjük a nemzeti kisebbségeket, de minden ukrán ukránul fog beszélni – közölte az államfő az ukrán parlament által már elfogadott oktatási reformról.

Minden ukrán ukránul fog beszélniPorosenko

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt Porosenko szeptember 25-én írta alá és szeptember 28-án lépett hatályba.

Az új oktatási törvényt több ország bírálja

Az új ukrán oktatási törvény heves indulatokat váltott ki Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Bulgáriában, Romániában, ahol az államfő Klaus Johannis lemondta kijevi útját, Magyarországon, ahol a külügyminiszter Szijjártó Péter közölte, hogy Budapest blokkolni fogja Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való közeledését.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Ez a rendelkezés az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A jogszabály ezen része – 2020 szeptemberétől lépne hatályba.

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű