Írjon nekünk

Ukrajna

Ukrajna az Egyesült Államok geopolitikai parasztjává vált

A megjelenés óta

-

Miért nem menti meg a Nyugat Ukrajnát? – teszi fel a kérdést a Vesztyi az amerikai Nation hetilapra hivatkozva. Az amerikai szakértők analizálták az elmúlt másfél év eseményeit és megállapították, hogy a meggyengült Ukrajna az Egyesült Államok geopolitikai parasztjává vált annak a globális sakkjátszmájában, az EU és az USA pedig nem akarja megmenteni az ukránokat.

Termékeny földje van és rengeteg természeti kincse. Amennyiben az ország nem lesz képes megbirkózni a tartozással, akkor el kellesz adni ezeket a kincseket az állami vállalatokkal együtt. Ukrajna 40 milliárd dollárt kér a következő négy évre. Ebből az IMF 17 milliárdot ad, a többit a jó szándékú országoknak kell biztosítania illetve a magánhitelezőknek. „Az IMF nem adott elegendő pénzt, hogy kifizessék az oroszországi tartozásokat, és hogy rövid pórázon tartsa. Mégis milyen demokráciája lesz annak az országnak, ha a kormánya folyamatosan tartozásokban van és kötelezettségekkel tartozik másoknak, a gazdaságpolitikát az IMF diktálja. Politikai nézőpontból nézve, ha rövid pórázon tartanak, akkor a demokrácia semmit sem jelent” – nyilatkozta Michael Hudson a Missouri egyetem gazdaságügyi professzora.

Az Amerikai Egyesült Államokban még a hidegháborús hetvenes években is azt tervezték, hogy elszakítsák Ukrajnát Oroszországtól, mert úgy gondolták, hogy Ukrajna nélkül Oroszország nem maradhat birodalom. A washingtoni politika szerint Ukrajnának nem kell a NATO tagjának lennie, elég, ha csak hűséges marad.

„Megdöbbent, hogy néhány amerikai politikus még mindig azt gondolja, hogy a NATO egy védelmi szövetség. De ebben nem lehet hinni. Emlékezzünk vissza a NATO beavatkozásába 2011-ben Líbia belügyeibe. Nem vagyok biztos abban, hogy ez naivitás vagy cinikusság, de abban az elvben valami nagyon helytelen van, hogy az EU és a NATO a posztszovjet térség felé terjeszkedik” – feltételezi James Carden, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának oroszországi ügyek volt tanácsadója.

Az ukrajnai lakosok élete jelentősen romlott attól függetlenül, hogy az országban hol él. „A lakosok többségének a bevételei nem változtak. A kommunális kiadások megkétszereződtek az árak pedig… A munkanélküliek száma is megkétszereződött” – mondta Alekszander Kava politikai szakértő.

A Pew Kutató Központ felmérése szerint az ország lakóinak 94 százaléka aggódik az ország gazdasági helyzete miatt. Az ukrán elnök gazdasági irányvonalának sem örülnek a lakosok. 2015 első negyedévében 17 százalékkal csökkent az ország GDP-je. És ez még csak a krízis kezdete. „Idővel elmúlik a varázsa… Ez volt Grúziával is. Szaakasvili hozta a nyugati újságírókat Grúziába, akik azt gondolták, hogy ez az ember mégis hogy lenne képes bombázni a városokat?” – írta Makszim Kononenko blogger.

RapidPress Hírszolgálat

Hirdetés
Hozzászólások

Ukrajna

Orosz felesége miatt felfüggesztették az ukrán haditengerészet vezérkari főnökét

A megjelenés óta

-

Írta:

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter felfüggesztette tisztségéből Roman Gladkijt, az ukrán haditengerészet vezérkari főnökét, első parancsnokhelyettest többek között felesége orosz állampolgársága miatt – tette közzé szerdán az ukrán média a Dumszkaja odesszai hírportál értesülését.

A Dumszkaja a minisztériumból származó, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a katonai vezető felfüggesztéséről a védelmi tárca vezetője a napokban tett ogyesszai látogatásakor döntött. A tiszt ellen gazdasági, pénzügyi jogsértések miatt indítottak eljárást.

Poltorak döntéséhez állítólag hozzájárult, hogy megtudta, Gladkij felesége orosz állampolgárságú, és a Krím Oroszországgal történő 2014-es újraegyesülése után is még két évig gyerekeikkel a félszigeten lakott. A katonai vezető lánya pedig többször részt vett az orosz hadsereg Központi Sport Klubja által rendezett úszóversenyeken.

Az ukrán haditengerészet vezérkari főnöki tisztségét átmenetileg Gladkij eddigi első helyettese, Dmitro Taran ellentengernagy tölti be.

Tovább olvasom

Ukrajna

Hoppá! Ukrajna nem teljesíti Magyarország követeléseit

A megjelenés óta

-

Írta:

Kijev nem akar Magyarországgal politikai harcot vívni, de Budapest ésszerűtlen követeléseit sem hajlandó teljesíteni – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba, Ukrajna állandó képviselője az Európa Tanácsnál (ET) azzal összefüggésben, hogy az új ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelye miatt feszültté vált a viszony a két szomszédos ország között.

Kuleba az ukrán Ötös televízió műsorában beszélt erről, nyilatkozatát az UNIAN hírügynökség idézte.

Kifejtette, hogy sem az ukrán, sem a magyar fél nem enged álláspontjából a vitában. “Mi nem félünk ettől a diplomáciai szembenállástól, mert meggyőződésünk, hogy helyesen cselekszünk, nemzetközi kötelezettségvállalásainknak megfelelően” – szögezte le.

Dmitro Kuleba véleménye szerint a kétoldalú kapcsolatokban keletkezett feszültség ellenére Magyarország érdekelt Ukrajna biztonságának erősödésében. Utalt arra, hogy az oktatás körül parázsló vita ellenére Budapest nem ellenezte az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók meghosszabbítását.

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

“A biztonságot illetően Magyarország és Lengyelország egyaránt érdekelt abban, hogy Ukrajna magát megvédeni képes, erős állam legyen, szélesebb értelemben mint Európa hatékony keleti védelmi szárnya” – fogalmazott.

Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajnának nem szabad illúziókat táplálnia, hanem elsősorban önmagának kell növelnie saját erejét.

“Az erősekkel pedig mindenki baráti viszonyban akar lenni” – jegyezte meg.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter előre jelezte, hogy Magyarország megakadályozza Petro Porosenko ukrán elnök részvételét a júliusi brüsszeli NATO-csúcson, továbbá nem támogatja az atlanti szövetség és Kijev védelmi miniszteri szintű, áprilisra tervezett tanácskozásának megtartását sem.

Budapest és a kárpátaljai magyarság képviselői szerint ugyanis a tavaly elfogadott új ukrán oktatási törvény szűkíti a kisebbségek már megszerzett nyelvhasználati jogát azzal, hogy kötelezővé teszi az általános iskola ötödik osztályától a tantárgyak többségének ukrán nyelven történő oktatását a nemzetiségi iskolákban is.

Az ukrán kormány az ET független jogi szakértőkből álló Velencei Bizottságának ajánlásának megfelelően úgy határozott, hogy az átmeneti időszakot a jogszabályban szereplő két év helyett öt évvel meg kell hosszabbítani, azaz a törvény nyelvi cikkelyének alkalmazását ki kell tolni 2023-ig. Elfogadta a kabinet a nemzetközi testület azon javaslatát is, hogy a törvény ne vonatkozzon a magániskolákra. A jogszabály módosításáról szóló előterjesztés azonban még nem került az ukrán parlament elé. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Kijev: Ukrajna belügye a katonák Kárpátaljára vezénylése

A megjelenés óta

-

Írta:

Ukrajna belügye és szuverén joga, hogy hadseregének bármely zászlóalját áttelepítse az ország területén belül egyik régióból a másikba – jelentette ki Marjana Beca, a kijevi külügyminisztérium szóvivője kedden a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.

A szóvivő Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben tett nyilatkozatára reagált. A magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hadsereg egy zászlóaljnyi katonát – 800-1000 főt – kíván áttelepíteni keletről a három NATO-tagállam közelében fekvő Beregszászra, egy olyan városba, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.

Korábban írtuk: Elhagyta a Donbasszt és Kárpátalja felé indult az ukrán hadsereg legnagyobb egysége

Hozzátette, ennél még nyugtalanítóbb az ukrán honvédelmi tárca indoklása, amely szerint a lépésre Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség.

Ez azt jelenti, hogy Kijevben fenyegető tényezőként tekintenek a magyar nemzeti közösségre – mondta.

Marjana Beca Kijev azon aggodalmának adott hangot, hogy Kárpátalján az utóbbi időben megszaporodtak a provokációk, amelyek – mint fogalmazott – szinte hetente történnek, amire 26 év alatt – Ukrajna függetlenné válása óta – nem volt példa.

Hangsúlyozta, hogy a zászlóalj Beregszászra telepítését kizárólag biztonsági szempontok indokolják, célja a provokációk elkerülése.

“A magyar fél részéről tett ilyen kijelentések viszont tagadhatatlanul Oroszország kezére játszanak” – jelentette ki, utalva Szijjártó Péter szavaira.

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű