Írjon nekünk

Ukrajna: atomerőmű és 2 milliárd dollár az oroszoktól

A megjelenés óta

-

Orosz-ukrán2011. január elsejétől kezdve minden ukrán atomerőmű  orosz fűtőanyagot fog kapni. Ezt megerősítette Szergei Kirijenko a Roszatom vezetője Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnökkel és Jurij Bojko fűtőanyag és energetikaügyi miniszterrel folytatott kijevi találkozója során. A két ország elnöke és miniszterelnöke közti megállapodásokkal kapcsolatos munkáról beszélve, Kirijenko emlékeztetett rá, hogy aláírásra került egy egyezmény, amely szerint Oroszország már most elkezdheti fűtőanyag előállítását ukrajnai atomerőművek számára.

Valamint kijelentették, hogy döntés született arról, hogy Oroszország és Ukrajna együtt építi a helmenyickajai atomerőművet. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Jurij Bojko, Ukrajna fűtőanyag minisztere Kijevben együttműködési egyezményt írt alá a hmelnyickajai atomerőmű harmadik és negyedik energiablokkjának szereléséről. Az erre vonatkozó döntés április 30-án született az orosz és az ukrán kormányfő Szocsiban tartott találkozóján. A Roszatom értékelése szerint a munkálatokhoz 5-6 milliárd dollár szükséges. Ezek az összegek az orosz fél befektetéseiből származnak.

 

Atom után 2 milliárd dollárt is kapnak az ukránok Moszkvától

Az ukrán kormány közel két milliárd dolláros hitelt kapott Oroszországtól – jelentette az Interfax, hivatkozva „az ukrán hatalmi szerveknél” levő forrására. Az  adatok szerint a hitel a kormány számlájára érkezett,és lényegesen megnövelte az Ukrán Nemzeti Bank  nemzetközi  tartalékait. A forrás feltételezi, hogy az eszközöket a Hmelnyickajai atomerőmű két blokkja építésének befejezésére kapták. Nincs információ arról, hogy ki a hitelező. Az orosz  Pénzügyminisztériumban közölték, hogy – hivatalosan –  állami szinten ilyen hitelt nem nyújtanak.

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Sport

Phjongcshang 2018: Az indulás mellett döntöttek az oroszok

A megjelenés óta

-

Írta:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a Phjongcshangban. MTI

Tovább olvasom

Szíria

Elemző: az orosz csapatkivonás a szíriai stabilitás jele

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz csapatkivonás annak a jele, hogy egyre stabilabb a helyzet Szíriában, egyben demonstrálja, hogy Oroszország rendezte az Egyesült Államok ügyetlen lépései nyomán kialakult helyzetet – jelentette ki a Türkinfo hírportál főszerkesztője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tarik Demirkán közölte: ugyan a csapatkivonás nem teljes, ám ez a lépés is jelzi, hogy Oroszország, Törökországgal és Iránnal együttműködve a szíriai rendezés kulcsszereplőjévé vált.

Ugyanakkor Törökország, amely évekig sikertelenül követelte Aszad szíriai elnök távozását, mára elfogadta a helyzetet annak fejében, hogy a szíriai kurdok nem kapnak az iraki kurdokhoz hasonló, széles körű autonómiát – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy tovább növelte a Törökország és az Egyesült Államok közötti feszültséget, hogy Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Törökország mindig is azon az állásponton volt, hogy a közel-keleti rendezés kulcsa a palesztin kérdés rendezése, ezen belül pedig szimbolikus szereppel bír Jeruzsálem státusza – mondta az elemző. MTI

Tovább olvasom

Elnökválasztás 2018

Öngyilkos támadásokra készülő terrorcsoportot lepleztek le Oroszországban

A megjelenés óta

-

Írta:

Lelepleztek egy terrorcsoportot Oroszországban, amely az újévi ünnepek és az elnökválasztási kampány idején öngyilkos merényleteket készült elkövetni Moszkva térségében – jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi ülésén.

Az orosz titkosszolgálatok Bortnyikov szerint hétfőn vették őrizetbe a csoport közép-ázsiai származású tagjait. A terroristáktól robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszert foglaltak le. Az FSZB felszámolt egy “terroristaeszközöket előállító laboratóriumot is”.

Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság vezetője, elmondta, hogy az orosz szakszolgálatok az év folyamán 61, terrorizmussal összefüggő bűncselekményt, köztük 18 jelentős merényletkísérletet akadályoztak meg, és 56 – konspirációban működő – “terroristasejtet” lepleztek le. Az FSZB 2017-ben 78 fegyverest és azoknak segédkező személyt “likvidált”, valamint 1018 “banditát” vett őrizetbe.

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint a nemzetközi terrorszervezetek “a terrorista aktivitás gócpontjait” próbálják meg létrehozni Oroszország egyes régióiban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségeinek felszámolása nyomán a terroristák más területekre próbálnak meg átcsoportosulni.

A Bortnyikov vezette szolgálat az év folyamán több mint 17 500 olyan külföldi személy beutazását akadályozta meg, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal. Az FSZB elejét vette annak is, hogy 80, a terrorszervezetek toborzóinak befolyása alá került személy elhagyhassa Oroszországot.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást. MTI

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Népszerű