Ukrajna: atomerőmű és 2 milliárd dollár az oroszoktól

Orosz-ukrán2011. január elsejétől kezdve minden ukrán atomerőmű  orosz fűtőanyagot fog kapni. Ezt megerősítette Szergei Kirijenko a Roszatom vezetője Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnökkel és Jurij Bojko fűtőanyag és energetikaügyi miniszterrel folytatott kijevi találkozója során. A két ország elnöke és miniszterelnöke közti megállapodásokkal kapcsolatos munkáról beszélve, Kirijenko emlékeztetett rá, hogy aláírásra került egy egyezmény, amely szerint Oroszország már most elkezdheti fűtőanyag előállítását ukrajnai atomerőművek számára.

Valamint kijelentették, hogy döntés született arról, hogy Oroszország és Ukrajna együtt építi a helmenyickajai atomerőművet. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Jurij Bojko, Ukrajna fűtőanyag minisztere Kijevben együttműködési egyezményt írt alá a hmelnyickajai atomerőmű harmadik és negyedik energiablokkjának szereléséről. Az erre vonatkozó döntés április 30-án született az orosz és az ukrán kormányfő Szocsiban tartott találkozóján. A Roszatom értékelése szerint a munkálatokhoz 5-6 milliárd dollár szükséges. Ezek az összegek az orosz fél befektetéseiből származnak.

 

Atom után 2 milliárd dollárt is kapnak az ukránok Moszkvától

Az ukrán kormány közel két milliárd dolláros hitelt kapott Oroszországtól – jelentette az Interfax, hivatkozva „az ukrán hatalmi szerveknél” levő forrására. Az  adatok szerint a hitel a kormány számlájára érkezett,és lényegesen megnövelte az Ukrán Nemzeti Bank  nemzetközi  tartalékait. A forrás feltételezi, hogy az eszközöket a Hmelnyickajai atomerőmű két blokkja építésének befejezésére kapták. Nincs információ arról, hogy ki a hitelező. Az orosz  Pénzügyminisztériumban közölték, hogy – hivatalosan –  állami szinten ilyen hitelt nem nyújtanak.

loading...

Ez is érdekelhet