Írjon nekünk

Ukrajna: atomerőmű és 2 milliárd dollár az oroszoktól

A megjelenés óta

-

Orosz-ukrán2011. január elsejétől kezdve minden ukrán atomerőmű  orosz fűtőanyagot fog kapni. Ezt megerősítette Szergei Kirijenko a Roszatom vezetője Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnökkel és Jurij Bojko fűtőanyag és energetikaügyi miniszterrel folytatott kijevi találkozója során. A két ország elnöke és miniszterelnöke közti megállapodásokkal kapcsolatos munkáról beszélve, Kirijenko emlékeztetett rá, hogy aláírásra került egy egyezmény, amely szerint Oroszország már most elkezdheti fűtőanyag előállítását ukrajnai atomerőművek számára.

Valamint kijelentették, hogy döntés született arról, hogy Oroszország és Ukrajna együtt építi a helmenyickajai atomerőművet. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Jurij Bojko, Ukrajna fűtőanyag minisztere Kijevben együttműködési egyezményt írt alá a hmelnyickajai atomerőmű harmadik és negyedik energiablokkjának szereléséről. Az erre vonatkozó döntés április 30-án született az orosz és az ukrán kormányfő Szocsiban tartott találkozóján. A Roszatom értékelése szerint a munkálatokhoz 5-6 milliárd dollár szükséges. Ezek az összegek az orosz fél befektetéseiből származnak.

 

Atom után 2 milliárd dollárt is kapnak az ukránok Moszkvától

Az ukrán kormány közel két milliárd dolláros hitelt kapott Oroszországtól – jelentette az Interfax, hivatkozva „az ukrán hatalmi szerveknél” levő forrására. Az  adatok szerint a hitel a kormány számlájára érkezett,és lényegesen megnövelte az Ukrán Nemzeti Bank  nemzetközi  tartalékait. A forrás feltételezi, hogy az eszközöket a Hmelnyickajai atomerőmű két blokkja építésének befejezésére kapták. Nincs információ arról, hogy ki a hitelező. Az orosz  Pénzügyminisztériumban közölték, hogy – hivatalosan –  állami szinten ilyen hitelt nem nyújtanak.

Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Politika

Oroszországban mintegy 2,6 millió illegális bevándorló tartózkodik

A megjelenés óta

-

Írta:

Mintegy 2,6 millióra tehető az Oroszországban tartózkodó illegális bevándorlók száma – jelentette ki Alekszandr Gorovoj orosz belügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában.

Gorovoj szerint az illegális bevándorlás csökkenő tendenciát mutat Oroszországban, és az orosz belügyi szervek lépéseket tesznek a jelenség visszaszorítása érdekében. A helyettes tárcavezető elmondta, hogy eddig kétmillió, törvénysértést elkövető külföldi állampolgárt tiltottak ki az országból.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos májusban 8-10 millió illegális bevándorlóról beszélt, akiknek jelenléte szerinte szociális feszültségekhez és a beutazók jogaival való visszaéléshez vezetett.

Az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia decemberben közzétett felmérése szerint a tavalyi év második felében, kétéves szünet után újból tömegessé vált a vendégmunkások, túlnyomórészt az idénymunkások beáramlása, számuk szeptember végén elérte 10,4 millió főt. A legtöbben, 8,8 millióan a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkeztek.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba munkavállalás céljából, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. MTI

Tovább olvasom

Ukrajna

Videó: több ezren tüntetnek Kijevben a parlament előtt

A megjelenés óta

-

Írta:

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a kijevi parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

Tovább olvasom

Politika

Még nem tudni lesz-e idén újabb Putyin-Trump találkozó

A megjelenés óta

-

Írta:

A Kreml még nem erősítette meg, hogy az idén újra személyesen tárgyalna egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint az államfői találkozóra az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vietnami csúcstalálkozóján kerülhet sor.

Jurij Usakov az orosz elnök tanácsadója újságírói kérdésre elmondta, hogy a korai még konkrétumokról beszélni a csúcstalálkozóval kapcsolatban.

Az APEC-csúcsot 2017 november 10-11-én rendezik meg Vietnamban, 21 ország részvételével.

Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű

Orosz Hírek © 2017