Írjon nekünk

Gazdaság

Tíz év múlva visszatér a 90-100 dolláros olajár a Gazprom Nyefty szerint

A megjelenés óta

-

Egy évtized múlva ismét 90-100 dollár lesz az olaj hordónkénti ára Oroszország negyedik legnagyobb olajkitermelője, a Gazprom Nyefty, a Gazprom állami gázipari óriás leányvállalata szerint. Erről Alekszandr Gyukov, a Gazprom Nyefty igazgatótanácsának elnöke nyilatkozott pénteki szentpétervári sajtóértekezletén.

Gyukov szerint a kőolaj az elkövetkező három évben megmarad az 50-60 dolláros árszínvonalon. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára januárban ismét növekedésnek indult és 70 százalékot erősödve átlépte a hordónkénti 50 dolláros határt. Az olajár 2014 júniusa és 2016 eleje között rekordméretben zuhant vissza, a Brent 115-ről 27 dollárra, csaknem 80 százalékot hanyatlott.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olajár idei erősödésében az a várakozás játszott közre, hogy a kitermelők önmérsékletet tanúsítottak, emellett fennakadások jelentkeztek Irak, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek exportjában, az OPEC-en kívüli országok egy részében csökkent a kitermelés és csökkent a dollár árfolyama. A cég elnöke szerint a Gazprom Nyefty idén 5 százalékkal, 59-60 millió tonnára növeli az olajkitermelését.

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Gazdaság

Az orosz GDP 1,6 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

A megjelenés óta

-

Írta:

Az orosz hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első kilenc hónapban a gazdasági bővülés nagyobb, 1,8 százalék volt.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal honlapján hétfőn megjelent adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal bővült a januártól október végéig tartó tíz hónapban éves szinten. A kilenchavi bővülés szerényebb, 0,5 százalék volt.

A mezőgazdasági termelés tízhavi növekedése 2,9 százalékra lassult a kilenchavi 3,8 százalékról, éves szinten.

Az októberi orosz munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett a szeptemberi 5 százalékról.

A termelői áremelkedés 1,2 százalék volt októberben a szeptemberi 0,4 százalék után. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Gazdaság

Videó: új repülőteret kapott Rosztov-na-Donu

A megjelenés óta

-

Írta:

Látványos légi felvételeket készítettek Rosztov-na-Donu új nemzetközi repülőteréről. A Platov nemzetközi repülőteret várhatóan idén decemberben adják át.

A városban számos infrastrukturális beruházás zajlik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság miatt.

 

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű