Írjon nekünk

Tilos a hidzsáb viselete az orosz iskolákban

Közzétéve

-

HidzsábTilos a hidzsáb, a muzulmán nők fejét és testét eltakaró ruházat viselete az oroszországi iskolákban – döntött szerdán az orosz Legfelső Bíróság, helyben hagyva a Sztavropoli területi bíróság korábbi határozatát. A dél-oroszországi régió kormányzata tavaly év végén tiltotta meg az iszlám vallás követőinek viseletét a helyi tanintézményekben és egységes formaruhát tett kötelezővé. Az intézkedésre az észak-kaukázusi orosz köztársaságokkal határos Sztavropoli terület egyik iskolájában 2012 októberében történtek miatt volt szükség – magyarázták a hatóságok.

A Kara-Tyube nevű kis falu tanintézményének igazgatója nem engedte meg, hogy a lányok hidzsábban járjanak órákra. A tiltás miatt a szülők feljelentést tettek az ügyészségen és perre vitték az ügyet, amely országos visszhangot kapott. Annak idején Vlagyimir Putyin is állást foglalt a vitában. Az orosz államfő áprilisban egy élő televíziós műsorban válaszolt a lakossági kérdésekre és közölte, hogy semmi jó nincs a hidzsáb viseletében, mert az kihívást jelent. “Ez egy valláshoz tartozás közismert demonstrálása” – vélekedett az elnök és hozzátette, abból kell kiindulni, hogy Oroszország világi állam. Az orosz államfő támogatta a kötelező iskolai formaruha bevezetését, és ezt a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint az orosz parlament hamarosan törvényi szintre kívánja emelni.

A fejet és testet takaró muzulmán kendő és ruha iskolai viseletét korábban már megtiltották az Oroszországi Föderációhoz tartozó más köztársaságokban: Baskírföldön, Adigeföldön és Dagesztánban. Ezeken a területeken jelentős számú a muzulmán lakosság. A dél-oroszországi Sztavropoli területen élő muzulmánok azonban kitartanak amellett, hogy a lányoknak joguk van a hidzsáb viseletére. Képviselőjük, Murad Muszajev ügyvéd bejelentette, továbbra is arra törekszenek, hogy a tiltó határozatot megsemmisítsék. Ezért egyebek között a Legfelső Bíróság (LB) elnökségéhez fordulnak a döntés ellen. Nyugaton csupán a fejkendőt értik a hidzsáb alatt.

Az orosz Legfelső Bíróság határozatának kihirdetésére zárt ruházatot viselő fejkendős muzulmán lányok érkeztek a Sztavropoli területről. Az orosz közvélemény szerint a testet és fejet takaró ruha szinte egyet jelent az iszlám szélsőségek követésével. A lakosság, különösen a nagyvárosokban, a biztonsági intézkedések ellenére is tart az újabb terrortámadásoktól. Moszkvában 2010-ben és 2011-ben is történt öngyilkos robbantásos merénylet, ezért jelenleg is elhangzik a figyelmeztetés a tömegközlekedési eszközökön, hogy az utasok ne nyúljanak az elhagyott tárgyakhoz.

Hirdetés
Szólj hozzá

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Gazdaság

Tovább gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban

Közzétéve

-

Írta:

Gyorsult az orosz ipari termelés növekedése áprilisban éves szinten márciushoz képest.

Az orosz statisztikai hivatal honlapján szereplő adatok szerint a múlt hónapban az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt éves szinten, míg márciusban a növekedés kisebb, 1 százalék volt.

Szakértők az ipari termelés áprilisi növekedését elsősorban arra vezették vissza, hogy a múlt hónapban egy munkanappal több volt, mint tavaly áprilisban.

Az orosz ipari termelés februárban 1,5 százalékkal, januárban pedig még 2,9 százalékkal bővült éves szinten, az év első négy hónapjában 1,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az április végével záródott négy hónapban az orosz bányaipari termelés 1,2 százalékkal, a feldolgozóipari termelés pedig 2 százalékkal nőtt.

Tavaly egy százalékra lassult az orosz ipari termelés növekedése az egy évvel korábbi 1,1 százalékos bővülés után.

Tavaly a bányaipari termelés 2 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kibocsátás pedig 0,2 százalékkal bővült. MTI

Tovább olvasom

Gazdaság

Oroszország válaszlépésre készül az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett amerikai vámok miatt

Közzétéve

-

Írta:

Orosz állítás szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében, azért Moszkva a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, hogy jelezze: ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte hétfőn, hogy a tervezett ellenlépés nagysága akkora lehet, mint az a kár, amit az orosz acél- és alumíniumexportálók elszenvednek.

Az orosz minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultáció megtartására kérte az amerikai oldalt a washingtoni intézkedés kapcsán. Ennek lebonyolítására a WTO előírásai 30 napot engedélyeznek.

Orosz állítás szerint azonban Washington nem akar egyeztetni az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról, azokat ugyanis nem tartja különleges védőintézkedéseknek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium, mivel nem lát esélyt a konzultáció megtartására, az előírt 30 nap pedig lejárt, a WTO szabályai szerint ellenlépéseket bevezetésének a lehetőségéről tájékoztatják a nemzetközi szervezet vezetőségét.

A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonnát hozott be külföldről.

A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal.

Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket. MTI

Tovább olvasom

Sport

Orosz csapatarany a budapesti szinkronúszó világkupán

Közzétéve

-

Írta:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nagy esélyes orosz együttes nyerte a csapatversenyt, a magyarok a negyedikek lettek a Budapesten rendezett szinkronúszó világkupa-viadal vasárnapi zárónapján.

A Magyar Úszó Szövetség beszámolója szerint a Duna Arénában csaknem kétezer néző gyűlt össze, a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat orosz csapat fantasztikus produkciót mutatott be, amely a hétvége legmagasabb pontszámát eredményezte.

A második helyen az ukránok, a harmadikon az izraeliek végeztek, míg a magyar csapat – amelyet a juniorválogatott alkot – negyedik lett.

“Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk” – mondta Natalija Taraszova, a magyarok szövetségi kapitánya.

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O hatodik, a BVSC hetedik helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak.

Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás-kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogatott kétezer főnyi közönség.

Eredmények:
csapatverseny:
1. Oroszország 97,0000 pont
2. Ukrajna 93,3333
3. Izrael 80,6668
4. Magyarország 76,7332

Tovább olvasom

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Kövess minket

Hirdetés Töltsd le az Orosz Hírek alkalmazást! Szerezd meg: Google Play
Hirdetés

Népszerű