Oroszország hírei

Tilos a hidzsáb viselete az orosz iskolákban

12

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

HidzsábTilos a hidzsáb, a muzulmán nők fejét és testét eltakaró ruházat viselete az oroszországi iskolákban – döntött szerdán az orosz Legfelső Bíróság, helyben hagyva a Sztavropoli területi bíróság korábbi határozatát. A dél-oroszországi régió kormányzata tavaly év végén tiltotta meg az iszlám vallás követőinek viseletét a helyi tanintézményekben és egységes formaruhát tett kötelezővé. Az intézkedésre az észak-kaukázusi orosz köztársaságokkal határos Sztavropoli terület egyik iskolájában 2012 októberében történtek miatt volt szükség – magyarázták a hatóságok.

- Hirdetés -

A Kara-Tyube nevű kis falu tanintézményének igazgatója nem engedte meg, hogy a lányok hidzsábban járjanak órákra. A tiltás miatt a szülők feljelentést tettek az ügyészségen és perre vitték az ügyet, amely országos visszhangot kapott. Annak idején Vlagyimir Putyin is állást foglalt a vitában. Az orosz államfő áprilisban egy élő televíziós műsorban válaszolt a lakossági kérdésekre és közölte, hogy semmi jó nincs a hidzsáb viseletében, mert az kihívást jelent. “Ez egy valláshoz tartozás közismert demonstrálása” – vélekedett az elnök és hozzátette, abból kell kiindulni, hogy Oroszország világi állam. Az orosz államfő támogatta a kötelező iskolai formaruha bevezetését, és ezt a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudomása szerint az orosz parlament hamarosan törvényi szintre kívánja emelni.

A fejet és testet takaró muzulmán kendő és ruha iskolai viseletét korábban már megtiltották az Oroszországi Föderációhoz tartozó más köztársaságokban: Baskírföldön, Adigeföldön és Dagesztánban. Ezeken a területeken jelentős számú a muzulmán lakosság. A dél-oroszországi Sztavropoli területen élő muzulmánok azonban kitartanak amellett, hogy a lányoknak joguk van a hidzsáb viseletére. Képviselőjük, Murad Muszajev ügyvéd bejelentette, továbbra is arra törekszenek, hogy a tiltó határozatot megsemmisítsék. Ezért egyebek között a Legfelső Bíróság (LB) elnökségéhez fordulnak a döntés ellen. Nyugaton csupán a fejkendőt értik a hidzsáb alatt.

- Hirdetés -

Az orosz Legfelső Bíróság határozatának kihirdetésére zárt ruházatot viselő fejkendős muzulmán lányok érkeztek a Sztavropoli területről. Az orosz közvélemény szerint a testet és fejet takaró ruha szinte egyet jelent az iszlám szélsőségek követésével. A lakosság, különösen a nagyvárosokban, a biztonsági intézkedések ellenére is tart az újabb terrortámadásoktól. Moszkvában 2010-ben és 2011-ben is történt öngyilkos robbantásos merénylet, ezért jelenleg is elhangzik a figyelmeztetés a tömegközlekedési eszközökön, hogy az utasok ne nyúljanak az elhagyott tárgyakhoz.

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet