Tengeri konfliktus Abházia és Grúzia között

0

KikötőAbházia nem hagyja szó nélkül a grúz parti őrség letartóztatásait az abház vizeken. Szergej Bagaps abház elnök kijelentette, hogy elsüllyeszetenek minden grúz hajót amelyik belép a felségvizeikre. A grúz határőrök sorozatosan tartósztatják le abház vizeken a külföldi hajókat is. Abházia azután határozta el magát erre a lépésre, miután Grúzia augusztus közepén nem engedett belépni egy török tartályhajót az abház vizekre. A grúz indok szerint a hajó megsértette a vámszabályokat és ezért a nemzetközi vizeken tartották azt. Szergej Bagaps korábban már felszólította Tbiliszit, hogy hagyjon fel a kalóz tevékenységekkel a Fekete-tengeren, de azt visszautasították.

- Hirdetés -

A grúz fél kijelentette, hogy nem kíván változtatni sem a határvédelmi módszerein sem az eszközein. Abházi külügyminisztere Szergej Samba elmondta, hogy amennyiben senki nem reagál arra, hogy Grúzia nemzetközi vizeken letartóztatott egy külföldi hajót, akkor mi is megtehetjük ugyanezt a grúz hajókkal – mondta a miniszter. Samba hangsúlyozta, hogy az augusztusi eset nem az első volt és Abházi rendszeresen tájékoztatta a nemzetközi közösséget a jogszerűtlen grúz intézkedésekről. A külügyminiszter elmondta, hogy idén ez a negyedik grúz akció volt és minden esetben a nemzetközi közösséghez fordultak, de válasz soha nem érkezett. Szergej Szamba hozzátette, hogy akkor biztos kapnak választ, ha hasonló eset történik grúz oldalon.

A Moszkva és Szuhumi között létrejött határvédelmi megállapodás értelmében, akár tengeri összecsapás is lehet az orosz haditengerészet és a grúz parti őrség hajói között, amennyiben Adházia segítséget kér a problémák rendezésében az oroszoktól.

Grúziának jelentős gazdasági veszteséget okozhat, ha az orosz hajók megakadályozzák a magáncégeket, hogy Poti kikötőjét használják.

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk:

Grúzia kész akár tengeri összecsapásra is

Akár ez is tetszhet