Írjon nekünk

Kultúra

Szentpéterváron vesznek végső búcsút az orosz nagyhercegnétől

A megjelenés óta

-

Leonyida95 éves korában 2010 május 24-én Madridban elhunyt Leonyida Georgijevna Romanova orosz nagyhercegné. Szentpéterváron a cári Oroszország fővárosában vesznek tőle végső búcsút a Péter és Pál katedrálisban június 2-án. A nagyhercegnét férje, Vlagyimir Kirillovics nagyherceg mellé temetik Ortodox szertartás keretében. Koporsóját a temetés napján szállítják Pétervárra repülővel. Várhatóan részt vesz a temetésen a nagyhercegné lánya Marija Vlagyimirovna és unokája Georgij Mihajlovics Romanov nagyherceg is.

Leonyida Georgijevna hercegnő 1914 októberében született Georgij Alekszandrovics Bagratyion muhrani és grúz herceg, illetve a nemesi sorból származó Jelena Szigizmundovna Novina-Zlotnyicka harmadik, utolsó gyermekeként, egyben második leányaként. Apja XIII. György herceg néven Muhrani címzetes uralkodója és egyben grúz herceg volt. A Bagratyion-ház sokáig tisztázatlan szerepet töltött be az orosz főnemesség köreiben: hol elismerték uralkodóháznak, hol egyszerű hercegi családként hivatkoztak rá.

Mivel Grúzia akkoriban az Orosz Birodalom része volt, az országot is érintette, amikor 1917-ben megdöntötték a cári rendszert a bolsevikok. Amikor 1921-ben a bolsevikok alakítottak kormányt Grúziában; a hercegi família önkéntes száműzetésbe kényszerült. 1923-ban az új rezsim engedélyével visszatérhettek ugyan ősi otthonukba, de folyamatos zaklatásnak és házi őrizetnek voltak kitéve. A család megint a menekülés mellett döntött. Leonyida hercegnő 1934. november 6-án Nizzában férjhez ment a dúsgazdag amerikai Sumner Moore Kirbyhez. A párnak 1935-ben megszületett egyetlen gyermeke, Helén. A házasság azonban 1937-ben válással végződött.

A második világháború elején a hercegnő barátai és ismerősei segítségével Spanyolországban telepedett le, ahol elismerték királyi származását. 1946. december 5-én Leonyida Georgijevna egyetlen bátyja, Erekle herceg feleségül vette Mária Mercédesz spanyol infánsnőt. Ekkoriban találkozott Madridban Leonyida Georgijevna Vlagyimir Kirillovics nagyherceggel, az utolsó cár, II. Miklós unokájával, az orosz cári család akkori „fejével” és az orosz trón igénylőjével.

1948. augusztus 13-án a nagyherceg feleségül vette a svájci Lausanne-ban Leonyida hercegnőt, aki ezzel a Romanov-dinasztia tagja lett, és felvette a Romanova nevet is. Az amerikai mágnással kötött házasságból született lánya pedig megkapta a „Dvinszkaja grófnő” címet. Az új és immár tartós házasságból szintén egy lány született később, Marija Vlagyimirovna, aki szintén nagyhercegnő lett.

Wikipédia – Orosz Hírek

Megosztás
Hirdetés
loading...
Hozzászólások

Kultúra

Meghalt Dmitrij Hvorosztovszkij orosz sztárbariton

A megjelenés óta

-

Írta:

Ötvenöt évesen meghalt szerda hajnalban Dmitrij Hvorosztovszkij orosz operaénekes. A hírt a TASZSZ hírügynökség a bartion ügynökeitől tudta meg.

A világhírű operaénekes, Dmitrij Hvorosztovszkij két és fél éve küzdött agydaganattal. Az énekes londoni képviselője közleményében azt írta, hogy Hvorosztovszkij élete utolsó napjait egy otthonához közeli hospice-házban, de szerettei körében töltötte.

Hvorosztovszkijnál 2015-ben diagnosztizáltak agydaganatot, és abban az évben lemondta összes nyári fellépését a terápia miatt.

A múlt év végén jelentette be „határozatlan idejű” visszavonulását az operaszínpadtól. Akkor azt is elárulta, hogy betegségével összefüggésben egyensúlyi problémákkal is küzd, ami rendkívül nehézzé tenné számára a színpadi produkciókban való részvételt. Koncerteken azonban továbbra is fellépett, a nagyközönség legutóbb idén júniusban az ausztriai Grafeneggben, Európa egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, a Dmitrij és barátai programban hallhatta, láthatta.

2016 áprilisában pedig Budapesten, a Müpában adott nagysikerű koncertet. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Átadták a Moszkva sétányt Budapesten

A megjelenés óta

-

Írta:

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ünnepélyesen átadták kedden Budapesten a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Közleményük szerint a rendezvényen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: a 2017 nyarán Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan számos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a Moszkva sétány is, amelyet már a vb idején használhattak az emberek, s most hivatalosan is felavatták.

Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva (b) és Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kezet fog a fővárosi Moszkva sétány avatásán 2017. november 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakasza, ahol 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Rendezték a zöldfelületeket, egyedi tervezésű utcabútorokat és kerékpártárolókat helyeztek ki, s megkezdték a közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra úgynevezett okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopokat is tettek, így – Budapesten az elsők között – váltak adottá a feltételei az ingyenes közterületi wifi-szolgáltatás beindításának. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel – tették hozzá.

Bagdy Gábor a rendezvényen azt is hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nemzetközi jelentőségű, “szimbolizálja Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, kölcsönös tiszteletét egymás iránt”, továbbá nagy és fontos eredménynek nevezte, hogy az utóbbi időben “újra fejlődésnek indultak a magyar-orosz kapcsolatok”.

Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a “magyar és az orosz kultúra története, történelme sok száz évre tekinthet vissza”. Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete köszöntő beszédében pedig azt emelte ki a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg, hogy mostantól az orosz főváros neve is megtalálható Budapest térképén – olvasható a fővárosi közleményben. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

Kultúra

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Nagycirkusz és az Orosz Állami Cirkusz

A megjelenés óta

-

Írta:

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk). A szerződés értelmében az intézmények többek között közös előadások szervezéséről, lebonyolításáról és a szakmai tapasztalatok megosztásáról döntöttek – tájékoztatta Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az MTI-t hétfőn.

A Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum egy “gigantikus találkozó”, amelynek keretében számos színházi, utcaszínházi és cirkuszművészeti program zajlott – beszélt a részletekről. Kiemelte, hogy meghívást kapott a programra a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adta elő, a szentpétervári Juszupov-palotában pedig Szőcs Géza Raszputyin című drámáját mutatták be.

Fekete Péter elmondta, hogy a Roszgoszcirk egy hatalmas cirkuszművészeti intézmény, amely több mint negyven cirkuszt üzemeltet és több ezer cirkuszművészt foglalkoztat. Az ő szervezésükben zajlott a fórum cirkuszművészeti szekciója, amelyen 17 ország cirkuszi vezetői tartottak előadásokat és egyeztetéseket, a zárónapon pedig sor került az együttműködési megállapodások aláírására is.

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója egy plenáris ülésen tartott előadást a magyar cirkuszművészeti programról, amely a művészeti ág közfeladat ellátási lehetőségeit elemezte.

“Ahogyan a színházban a színházpedagógia vagy a múzeumban a múzeumpedagógia, úgy a cirkuszi szférában a cirkuszpedagógia az, amely nagyon komoly közoktatási és köznevelési feladatokat láthat el” – fejtette ki.

Hozzátette: a magyar és az orosz állami cirkusz keretszerződése a közös rendezvények, fesztiválok szervezésén és lebonyolításán vagy egymás produkcióinak befogadásán túl azt is tartalmazza, hogy a magyar cirkuszpedagógiai programról elindulhat egy nemzetközi, közös gondolkodás.

A megállapodást magyar részről Fekete Péter, orosz részről pedig Dimitrij Ivanov, a Roszgoszcirk főigazgatója írta alá. MTI

Megosztás
Tovább olvasom

#ukrán oktatási törvény

Hirdetés

Mi a véleménye?

Ön szerint Ukrajna visszavonja az oktatási törvényt?

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Népszerű