Szaúd-Arábia 10 milliárd dollárt fektet be Oroszországban

0

Rekordösszegű 10 milliárd dolláros befektetésről kötött megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország. A sivatagi ország állami befektetési alapja, a Public Investment Fund (PIF) 10 milliárd dollárt fektet be oroszországi projektekbe a következő öt évben – írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

- Hirdetés -

Az üzleteket egy társszervezeten, a moszkvai kormány irányítása alatt álló Russia Direct Investment Fundon (RDIF) keresztül valósul meg. Az első hét projekt már megkapta az előzetes engedélyeket, de várhatóan az év végére ez a szám tízre emelkedik – mondta Kirill Dmitrijev, az orosz alap vezérigazgatója. A PIF és a RDIF közti megállapodás a legnagyobb befektetési szerződés, amely állami alapok között létrejött – tette hozzá.

A szaúdi befektetések első körben mezőgazdasági, kiskereskedelmi, infrastrukturális, egészségügyi és ingatlanberuházásokra irányulnak.

- Hirdetés -

Szentpéterváron kezdődött

A két ország a múlt hónapban számos együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahova ellátogatott Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai herceg, helyettes trónörökös is. Az orosz Davosként is emlegetett fórumon a herceg tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel is. A szaúdiak Iszkander-E típusú hadászati rakétakomplexumok megvételéről is tárgyaltak Oroszországban.

Szaúd-Arábia és Oroszország kapcsolata a szíriai válság miatt romlott meg. Rijád és Moszkva ellentétes álláspontokat képvisel a szíriai eseményekkel kapcsolatban. Oroszország mindvégig és jelenleg is a damaszkuszi vezetést támogatja, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok viszont Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntésére törekszik.

Akár ez is tetszhet